100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

5 Fototips voor moederdag van Ilvy Njiokiktjien

woensdag 6 mei 2015, 14:33 door | 5.570x gelezen | 0 reacties

Aanstaande zondag is het moederdag; de ideale gelegenheid om je moeder te laten zien hoeveel ze voor je betekent. Gebruik de magie van fotografie om jullie speciale band vast te leggen met een serie unieke foto's en geef haar een geschenk dat ze voor altijd zal koesteren.

Om je tips te geven en te laten zien hoe je vanuit een nieuw en uniek perspectief schitterende familiefoto's kunt maken, werkt Canon dit jaar samen met internationaal fotograaf en Ambassador Ilvy Njiokiktjien. Heb je een reeks schitterende opnamen gemaakt, breng je foto's dan tot leven in een moederdaggeschenk dat je moeder voor altijd zal koesteren – een eigen fotoboek.

Dat kan bijvoorbeeld met een professioneel geprinte en ingebonden Canon-hdbook. Verkrijgbaar via Irista en geselecteerde winkels. Het fotoboek is een fantastische manier om je beste foto's te laten zien.

Have fun


1. Veel plezier


Deze foto laat de ontspannen en speelse relatie tussen moeder en zoon zien. Hun onderlinge band wordt getoond vanuit een nieuw perspectief, heel anders dan het gebruikelijke familieportret.

Wanneer het gaat om gevoelsfotografie is het belangrijk de diepgang van een relatie vast te leggen. Breng alles terug tot de essentie; ga geen glimlach forceren en geef geen opdracht om te poseren. Zorg dat moeder en kind de camera eenvoudigweg vergeten en doen zoals ze ook in hun natuurlijke omgeving met elkaar omgaan. Dat stelt je in staat de werkelijke essentie van hun relatie vast te leggen in de meest ruwe, pure schoonheid.

Zorg dat het voor het gezin leuk is, zodat iedereen betrokken blijven. Wees flexibel, vraag de ouders mee te doen als stoel of 'kapstok' bij kinderen die het niet kunnen opbrengen om stil te zitten.

Close-up


2. Kies voor close-up


Deze foto toont twee generaties en laat zien dat de derde generatie eraan komt. Moeder en kind zijn gefotografeerd vanuit een interessant en discreet perspectief, zinspelend op het feit dat de gezinsuitbreiding aanstaande is.

Soms willen kinderen gewoon niet stilzitten en is het moeilijk om opnamen te maken van het hele gezin. Een goede tip is om in zo'n situatie iedereen op ooghoogte van het kind te brengen. Vraag daarom gerust of de moeder op haar hurken bij haar kind wil gaan zitten.

Symmetrie


3. Laat symmetrie zien


Deze foto gaat verder dan een traditionele portretfoto om de liefde en steun van het moederschap over te brengen. Hier laat de symmetrie van de handen van moeder en kind vanuit een ongebruikelijk perspectief zien, dat het om verschillende generaties gaat.

Wees niet bang om symmetrie in je foto te brengen. Symmetrie is een element dat esthetisch aantrekkelijke aspecten als evenwicht, verhouding en contrast aan je compositie toevoegt om op die manier indrukwekkende opnamen te krijgen. Voor een symmetrische opname houd je de camera evenwijdig aan het onderwerp.

Liefde


4. Kijk hoe de liefde zich ontvouwt


Deze foto toont een gezin dat Moederdag viert. De moeder is hier het middelpunt van de aandacht van haar kinderen en het moment is heel natuurlijk gefotografeerd terwijl het zich ontvouwt.

Probeer de liefde en blijdschap van het moederschap over te brengen en dat vanuit een nieuw perspectief te laten beleven. Zorg voor een speelse omgeving die vrijheid en flexibiliteit biedt om momenten vast te leggen zoals ze plaatsvinden.

Vertel een verhaal


5. Vertel een verhaal


'Een foto zegt meer dan duizend woorden' is een bekend gezegde en deze foto brengt dit op krachtige wijze over. Het toont de warme, tedere band tussen moeder en dochter terwijl beide ouder worden.

Het laat zien dat na verloop van tijd de rollen van moeder en dochter kunnen wisselen, waarbij het de dochter is die voor de moeder zorgt. De dochter bereidt een maaltijd voor de moeder zoals de moeder voor haar zou hebben gedaan toen ze opgroeide.

Kijk hoe je met jouw opnamen een verhaal kunt vertellen op een manier die verdergaat dan alleen maar een serie foto's maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord