Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor betere portretfoto's op locatie

maandag 30 mei 2016, 23:32 door | 14.560x gelezen | 1 reactie

Je kunt een portretfoto natuurlijk in de studio maken, maar het is ook erg leuk om een portret juist op een buitenlocatie te maken. Dit geeft je ontzettend veel variatiemogelijkheden en je bent ook gelijk nog lekker buiten bezig.

1. Laat de omgeving meespelen


Je gaat natuurlijk niet naar een locatie om vervolgens de foto zo te maken dat eigenlijk niet te zien is waar je aan het fotograferen bent. Laat de locatie dus meespelen in je foto.

Dat kun je op verschillende manieren doen, maar een eenvoudige manier is simpelweg wat meer afstand te nemen. Zet er meer op dan alleen het gezicht zodat er ook ruimte in de foto is voor de omgeving.

ArriŽtte in het bos


Uiteraard kun je ook nog je model aanpassen aan de omgeving, zoals hierboven in de fotoshoot met AdriŽtte. Haar kleding past mooi in de bosrijke omgeving.

2. Kies eerst je achtergrond


Voordat je de camera uit je tas pakt is het slim om alvast een geschikte achtergrond uit te zoeken. Een goede manier om te bepalen of een achtergrond mooi is in je foto is door rond te kijken terwijl je een beetje knijpt met je ogen.

Je krijgt hierdoor een onscherp beeld te zien en in de onscherpte zie je veel beter hoe lichtvlakken uitkomen in wat straks de achtergrond van je foto wordt.

In plaats van met je ogen te knijpen kun je natuurlijk ook je camera gebruiken. Stel scherp op je hand op een paar centimeter voor je camera. Haal nu je hand weg en blijf van de scherpstelling af. Het beeld op de achtergrond is nu mooi onscherp waardoor je goed kunt zien wat wel en wat niet werkt als achtergrond in je portretfoto.

Vage achtergrond

Links de achtergrond onscherp en rechts met een model ervoor

Je kunt met deze methode niet alleen licht- en donker goed zien, maar ook of je achtergrond het goed zal doen als deze onscherp achter een model zichtbaar is.

3. Overbelicht je foto


Wil je een frisse uitstraling geven aan je foto? Wijk dan eens af van de waarde die je camera gemeten heeft en overbelicht de foto juist een beetje. Bijvoorbeeld door een langere sluitertijd te kiezen dan je camera aangeeft.

Overbelichten

Links met overbelichting, zorgt voor een frisse uitstraling

De eenvoudigste manier om over te belichten is door de belichtingscompensatie op je camera te gebruiken. Je kunt dan 'plussen' op de automatische meting van je camera. Let wel op dat je niet teveel uitgebeten delen in je foto krijgt. Hieruit kun je geen details meer terug halen en dat is zonde.

Je kunt natuurlijk ook achteraf overbelichten door dit in de nabewerking te doen.

4. Voeg flitslicht toe


Je hoeft buiten niet afhankelijk te zijn van het natuurlijke licht. Zorg dat je zelf controle houdt over je licht en gebruik flitslicht om je portretten mooier te maken. Het werkt vaak het beste wanneer je flitslicht combineert met bestaand licht. Probeer geen zonlicht weg te flitsen.

Sarah


In bovenstaande foto gebruik ik een Apollo Orb softbox om op locatie mooi zacht licht toe te voegen aan het bestaande licht. De flitser links van het model zorgt voor mooi licht aangevuld door het reeds aanwezig licht.

Sarah stond grotendeels in de schaduw van een boom, alleen op haar schouder valt nog wat zonlicht en het zonlicht zorgt ook voor de mooie lichtgroene waas in de achtergrond (op de struiken die daar groeiden).

5. Zorg voor contrast


Een goede manier om je model er echt uit te laten springen is door voor contrast te zorgen tussen je model en de achtergrond. Draagt je model felle kleuren, gebruik dan juist een rustige achtergrond met wat neutralere kleuren.

Heeft je onderwerp juist neutralere kleding aan dan werkt een fel gekleurde achtergrond juist weer erg goed.

Ook een contrast in kleur kan goed werken. Iemand met een fel blauw shirt aan kun je prima voor een fel rode garagedeur zetten.

Contrast


In de huwelijksfoto hierboven contrasteert de witte jurk van de bruid goed met het rode valk op de muur. De donkere kleding en de paarse das van de bruidegom springt er dan weer mooi uit tegen de grijze muur. En uiteraard zit er een mooi contrast in de witte jurk tegenover het donkere pak.

Benieuwd naar meer tips?


Bekijk ook ons artikel 10 tips voor betere portretfoto's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. gast schreef op dinsdag 31 mei 2016 om 00:08  | reageer

    Goede punten.

    Even een opmerking over kleurcontrast: Bij de meeste mensen is het zo, dat de ogen vaak meer naar warmere kleuren toetrekken dan koude kleuren.

    Dus, beter zet je onderwerp in een warmere kleurcontrast. Dit, is uiteraard geen wet! Echter, klopt dit vaak wel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord