Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 Tips voor het fotograferen van kerstsfeer

maandag 8 december 2014, 23:05 door | 19.600x gelezen | 3 reacties

Sinterklaas heeft het land alweer verlaten, dus tijd om de kerstspullen te voorschijn te halen. Voor fotografen een leuk onderwerp om vast te leggen; de sfeer met kerstmis. Ook direct handig als je nog een kerstkaart wilt versturen, je kunt dan je eigen kerstkaart maken met je eigen foto.

1. Maak gebruik van een kleine scherptediepte


Het helpt de sfeer in je foto wanneer je gebruik maakt van een kleine scherptediepte. Vooral onscherpe kerstlichtjes in de achtergrond geven een heel leuk effect. Fotografeer hiervoor dus met een groot diafragma (laag diafragma getal, zoals f/2.8) en ga dicht op je hoofdonderwerp zitten. Dat helpt met het verkrijgen van een onscherpe achtergrond.


Foto door Elvin

2. Spelen met bokeh vormen


Wil je de onscherpte nog interessanter maken? Speel dan eens met bokeh-vormpjes. Door voor je objectief een zwart papier te houden met bijvoorbeeld de vorm van een ster of een kerstboom uitgeknipt kun je de (normaal ronde) onscherpe lichtpuntjes in je foto een vorm geven.


Foto door Gert Klay

Een erg leuk effect dat goed uit de verf komt met veel kleine lichtpuntjes in de onscherpe achtergrond. Kerstverlichting is hier dus erg geschikt voor!

3. Fotografeer tijdens de schemer


Als je buiten kerstverlichting wilt fotograferen, wacht dan niet totdat het helemaal donker is. De mooiste foto's maak je namelijk gedurende de schemer. Wat je eigenlijk wilt is wachten totdat het licht buiten gelijk is aan het licht van de kerstverlichting. Dan krijg je de mooiste algehele belichting van je foto.

Gebruik een statief om je camera geheel stil te houden bij langere sluitertijden. Gebruik geen flitser; dan haal je alle sfeer weg uit de foto. En speel met de witbalans. Waarschijnlijk is de daglicht stand goed, maar ook de gloeilamp stand kan goed werken.

Als je in RAW fotografeert kun je gemakkelijk achteraf kijken welke witbalans het beste past bij je foto. Heb je led-kerstverlichting, dan zal de ideale witbalans waarschijnlijk anders zijn dan bij traditionele verlichting.

In onderstaande video laat Jay P. Morgen van The Slanted Lens zien hoe het moet.


4. Maak gebruik van reflectie


Regen, een meertje, sneeuw of ijs. Allemaal mooie toevoegingen aan je kerstsfeer. Reflectie kan helpen je foto interessanter te maken. Laat je dus niet tegen houden door wat slechter weer, maar ga ook juist dan op pad om wat foto's te maken.

5. Wees creatief


Veel kerstfoto's zijn natuurlijk al gauw een cliche. Dat hoeft natuurlijk niet! Wees creatief en je komt met originele en creatieve foto's. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat je nu al helemaal genoeg hebt van kerst...


Foto door Martine

Wat is jouw tip voor het vastleggen van de kerstsfeer de komende weken?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Rob Stuart
  Rob Stuart schreef op dinsdag 9 december 2014 om 13:15  | reageer

  Leuke suggesties maar.........dat "santa" en "christmas" is zo Anglo-Amerikaans vrolijk
  Laten we met onze fotografische creaties de Nederlandse kerst sfeer met Nederlandse teksten voortbrengen.

  Zalige Kerstdagen,
  Rob Stuart (Nederlander)

 2. RikSkipper
  Profiel RikSkipper schreef op dinsdag 9 december 2014 om 13:46  | reageer

  Best nieuwsgierig waarvan dat uilskuiken (foto1) zo van geschrokken is! hihih

 3. Cassius Photography
  Profiel Cassius Photography schreef op dinsdag 9 december 2014 om 21:47  | reageer

  Leuk om mijn (al wat oudere) foto hier te zien! De kerstboom had nog wel iets beter zichtbaar kunnen zijn, maar de lichtjes zijn goed gelukt (al had ik de boompjes nog iets netter kunnen uitknippen). Ik zal volgende keer een Nederlandse tekst gebruiken Rob!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord