Marit Hilarius

5 Tips voor meer bokeh in je foto's

maandag 27 juni 2016, 22:11 door | 20.753x gelezen | 19 reacties

Is er genoeg diepte verschil tussen je onderwerp en je achtergrond, dan zal de achtergrond onscherp worden. Deze onscherpe achtergrond, soms gevuld met lichtbolletjes, noemen we 'bokeh'. Het is een effect waar veel fotografen naar streven, en wat als 'mooi' gezien wordt.

Over het algemeen zijn de lichtsterke lenzen het beste in mooie bokeh creŽren, maar je kunt ook al heel veel doen zonder een duur objectief. Ik geef je vijf tips voor een mooiere bokeh!

1. Genoeg ruimte tussen je onderwerp en de achtergrond


Zorg dat het onderwerp dat je gaat fotograferen op een flinke afstand van de achtergrond staat. Hoe verder de achtergrond weg is, hoe onscherper deze zal worden. Hoe groot deze afstand moet zijn verschilt per objectief, maar ga altijd uit van minstens vijf meter.

2. Ga dichter op je onderwerp staan


De bokeh zal ook sterker worden als je erg dichtbij staat. Natuurlijk zijn er grenzen wat de afstand betreft, elk object heeft een minimale scherpstelafstand. Maar als je zo dicht mogelijk bij je onderwerp gaat staan, zul je de de hoeveelheid bokeh al wat verhogen.

Bokeh


3. Zoom in


Fotografeer je op 50mm met een diafragma van f/2.8, zul je minder bokeh zien dan wanneer je met 200mm fotografeert op f/2.8. Hoe meer in je inzoomt, hoe onscherper je achtergrond zal zijn.

4. Gebruik een groot diafragma


Dit is natuurlijk ook erg belangrijk. Hoe groter je diafragma is, des te minder scherptediepte je hebt. Een diafragma van f/1.8 of f/2.8 is een mooie waarde om mee te fotograferen.

Het wil echter niet zeggen dat je met deze waarden altijd een onscherpe achtergrond zult krijgen. Fotografeer je op 18mm en sta je op een grote afstand van je onderwerp, dan zal de achtergrond niet per se heel onscherp worden.

Om het maximale uit je grote diafragma te halen, is het belangrijk dat je wat meer inzoomt, en let weer op de afstand van de achtergrond tot je onderwerp. Ook als je minimale waarde rond de f/5.6 ligt, kun je nog mooie bokeh creŽren als je deze trucjes toepast.

Bokeh


5. Kies een achtergrond met lichtverschillen


Heb je alle trucjes toe gepast, en ben je nog niet zo tevreden met je bokeh? Let dan eens op je achtergrond! Is je achtergrond een simpele kale muur? Dan zul je inderdaad geen hele spannende lichtbolletjes te zien krijgen, want die zijn er simpelweg niet.

Fotografeer eens in het bos, waar het licht tussen de blaadjes schijnt. Deze lichtverschillen zullen bolletjes vormen, en dan komt ineens je bokeh tevoorschijn. Het geeft ook altijd een leuk effect om lampjes op te hangen achter je onderwerp.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

19 reacties

 1. Frank
  Frank schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 13:10

  voor een groot diafragma van f/1.8 of f/2.8,zijn jammer genoeg altijd wel de duurdere objectieven.
  Gr. Frank

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 13:17

  @Frank; vaak wel inderdaad. Maar bijvoorbeeld de 50mm f/1.8 is lekker betaalbaar en kun je toch mooi met een kleine scherptediepte spelen. Of een 35mm f/1.8.

 3. pier
  pier schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 20:06

  beste betaalbare manier is het gebruik van vintage lenzen op een systeemcamera.

  Lenzen zoals de helios 44m of de oude minolta rokkors kun je voor een paar tientjes op de kop tikken

 4. gast schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 21:02

  Weer een fijne opfrissing, bedankt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord