Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

5 tips voor onvergetelijke festivalfoto's

maandag 18 mei 2015, 17:36 door | 11.379x gelezen | 7 reacties

Het festivalseizoen is begonnen! Met Lowlands, Pinkpop en Mysteryland voor de deur geeft de Britse fotograaf en Canon ambassadeur Paul Underhill 5 tips hoe je jouw favoriete festivalmomenten kunt vastleggen.

Paul Underhill heeft meer dan 20 jaar ervaring met fotografie op festivals wereldwijd en is de huisfotograaf van onder andere Glastonbury en Mysteryland. Hij geeft je graag advies hoe je de mooiste momenten vangt in een foto door bijvoorbeeld een uniek perspectief te kiezen. Verder vertelt hij hoe je kunt spelen met licht en donker, kleuren en emoties en welke camera je hiervoor het beste kunt gebruiken.

1. Speel met licht en donker


Het is heerlijk dat festivals de hele dag en soms zelfs meerdere dagen duren, maar dat brengt direct een uitdaging met zich mee. Je hebt namelijk zowel te maken met de zon, helderblauwe lucht en wolken als met de schemering, donkere lucht en felle lampen. Kies overdag voor de unieke aspecten van het festival, terwijl je 's avonds juist tussen het publiek gaat staan om foto's te maken.

Day-to-night lighting


Tip: Gebruik overdag de automatische flitser om je foto op te lichten en diepe schaduwen te voorkomen. In het donker is het lastig fotograferen: laat daarom je camera het zware werk doen. Zet je instellingen op automatisch; met de juiste sluitertijd en ISO waardes krijg je het beste resultaat.

Day-to-night lighting


2. Kleuren en publiek fotograferen


Midden in het publiek kan je het beste de sfeer van het festival vastleggen. En je staat tevens op de perfecte plek wanneer er bijvoorbeeld kleurige linten vanaf het podium worden afgeschoten. Houd je camera gereed, want dit soort momenten zijn snel voorbij. Maak optimaal gebruik van de inzoommogelijkheden en probeer je shot vanuit diverse hoeken te maken.

Crowd and colours


Tip: Gebruik je groothoeklens om sfeervolle foto's vol kleur te maken. Hiermee kan je de mensenmassa tot in de details vastleggen. Gebruik een retrofilter om nog meer sfeer in je foto te brengen.

3. Verhalen vertellen met video


Naast het fotograferen van de artiesten kan je op festivals prachtige filmpjes maken. Het heeft iets magisch om mensen te filmen wanneer ze relaxt zijn en genieten van muziek en de acts op het podium.

Tip: Zet je stabilisator alvast aan, zodat je tijdens het filmen gewoon mee kunt dansen op de muziek. Maak je video creatiever door te experimenteren met de afspeelsnelheid. Maak je gebruik van stilstaand beeld in je video? Zoom dan in zodat je jouw favoriete act of artiest dichterbij haalt.

Exploring the emotions


4. Leg het festivallicht vast


De meest spectaculaire beelden maak je vaak tijdens de finale van het festival, wanneer de lichtshow losbarst en de kleuren fel afsteken tegen de donkere lucht. Vuurwerk en lasershows geven een geweldig effect op foto's, zorg dus dat je daarbij bent.

Tip: Gebruik de 'short burst' sluitertijd om het licht vast te leggen. Dit creŽert vaak fantastische patronen. Je kan de camera ook op de vuurwerk stand zetten om de explosies in de lucht te fotograferen. Vergeet ook niet om tijdens de lichtshow je camera op het publiek te richten. Wanneer de mensen worden verlicht, krijg je de mooiste shots.

Lights of festivals


5. Let op de details


Kijk goed om je heen, want juist op festivals zijn detailfoto's interessant. Maak eens een foto vanaf de grond naar boven of kies juist voor een ander perspectief en leg 'verborgen schatten' vast. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden van dit soort mooie detailshots.

Attention to detail


Tip: Laat je inspireren door de aankleding van het festivalterrein. Zet je camera op de macro modus en vang de prachtige kleuren, het licht en de setting van het festival tot in de kleinste details.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

7 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op maandag 18 mei 2015 om 21:51  | reageer

  Leuke sfeerimpressies, maar wel jammer dat er geen podiumfoto's en bijbehorende pro-tips bijzitten...

 2. Marlou
  Marlou schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 09:53  | reageer

  Leuke sfeerimpressies. Jammer alleen dat je over het algemeen geen "professionele camera" (daar verstaan zij een camera met verwisselbare lenzen onder) mee mag nemen als bezoeker zijnde.

 3. Ignas
  Ignas schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 11:12  | reageer

  Marlou heeft een punt, altijd problemen met een "professioneel" uitziende camera. Veel bewakers zien vaak het verschil niet...jammer.

 4. Piet Nicolaas
  Profiel Piet Nicolaas schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 12:45  | reageer

  Interessante tips, wil ik ook gaan proberen. Zie dat een "professionele camera" niet toegestaan is, dus noodzakelijkerwijs de compact meenemen. De term short burst zegt mij verder niets; zit niet op mijn camera.

 5. gast schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 16:05  | reageer

  Als amateur fotograaf wil je bij dit soort tips graag meer info. Zoals bij de foto's vermelden wat de camera instellingen waren. Wat voor soort lens. Welke camera is gebruikt. Wat en waarin heb je nabewerkt (mits van toepassing) en waarom. Als je moeilijke termen gebruikt is extra uitleg altijd welkom.

 6. Marcel Krijgsman
  Marcel Krijgsman schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 22:28  | reageer

  Beetje een artikel wat niet echt zinvol is. Er wordt gesproken over je camera op automatisch zetten.... Ehhh.... Geloof me: dat wil je niet bij een festival of concert.
  Daarnaast: bij de festivals die hier genoemd worden (Lowlands, Pinkpop etc.) kun je een camera met losse lenzen niet meenemen tenzij je geaccrediteerd bent als fotograaf. Dus een tip over een groothoeklens is wat raar.

  En tot slot een tip: ga gewoon bij een wat kleiner festival op het dorpsplein oefenen. Dat is (afgezien van het feit dat je sowieso je camera niet mee naar binnen krijgt) veel beter om wat te oefenen en spelen.

 7. Marcel van Bree
  Marcel van Bree schreef op vrijdag 22 mei 2015 om 20:15  | reageer

  Helemaal akkoord met Marcel Krijgsman. En eigenlijk vind ik zelfs geen enkele foto 'echt' mooi. Ik heb betere gezien die met een gsm gemaakt waren...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord