Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

5 tips voor prachtbeelden tijdens de donkere uurtjes

maandag 19 augustus 2019, 14:41 door | 9,762x gelezen | 17 reacties

's Avonds of 's nachts fotograferen is echt geweldig! Door het ontbreken van daglicht kun je veel effecten creren die overdag juist niet mogelijk zijn, zoals lichtstrepen van auto's, lightpainting, lichtsterren van lantarenpalen en nog veel meer. In dit artikel 5 tips voor avond- en nachtfotografie.

 L3B4187


1. Diafragma


Het is handig om je diafragma steeds op dezelfde waarde te houden en je belichting alleen aan te passen met je sluitertijd. Als je je diafragma aanpast benvloed je daarmee namelijk ook je scherptediepte.

Overigens presteren de meeste objectieven het best met een diafragma tussen f/8 en f/11. Je hoeft daar natuurlijk niet aan vast te houden, je kunt ook waardes van bijvoorbeeld f/16 gebruiken als je dat wilt.

Het voordeel van het verder 'dichtschroeven' van je diafragma is dat je mooie sterren zult zien ontstaan in de lampen.

 L3B4207


2. HDR


Als het contrast tussen licht en donker te groot wordt (bijvoorbeeld 's avonds met veel straatverlichting) is HDR toch wel de uitgelezen oplossing om tot een goed belichte foto te komen.

Het kan zijn dat je aan drie foto's voldoende hebt, zelf maar ik er vaak vijf tot zes. De gemaakte opnames voeg je naderhand samen in Adobe Photoshop/Lightroom tot een HDR-foto.

 L3B4055


3. Belichtingstrapje


Als je je eerste neutrale opname (belichtingscorrectie op nul) maakt krijgen schaduwen en donkere beeldpartijen vaak wel voldoende detail.

Als je echter ook lichtere delen voldoende detail wil geven kun je bijvoorbeeld een tweetal nieuwe opnames maken waarbij je de sluitertijd telkens halveert (dus verkort) met n stop.

Maar het kan ook zijn dat een HDR-belichtingstrapje om bijvoorbeeld 3 stops onder- en overbelichting vraagt. Iedere lichtsituatie is weer verschillend!

 L3B4214


4. Beeldstabilisatie


Bij avondfotografie gebruik je doorgaans een stevig statief, waardoor je camera mooi stil staat en je geen last hebt van bewegingsonscherpte.

Vergeet dan niet om de beeldstabilisatie op je camera of objectief uit te zetten. Doe je dat niet, dan blijf de stabilizer voortdurend bezig met tegenbewegingen om je foto's bewegingsvrij te krijgen. Dat kan uiteraard een nadelig effect hebben op de scherpte in je foto.

Als je het helemaal goed wilt doen zou je een draadontspanner, afstandsbediening of zelfontspanner kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat zelfs het indrukken van de ontspanknop niet voor bewegingsonscherpte gaat zorgen.

 L3B4062


5. Iso en ruisonderdrukking


Als je een statief gebruikt kun je de iso-waarde lekker laag houden om zo ruis zoveel mogelijk te voorkomen. Iso 100 is vrij gebruikelijk bij avondfotografie.

Vergeet ook niet om de ingebouwde ruisonderdrukking uit te schakelen, anders ben je bij het wegschrijven van je fotobestand net zoveel tijd kwijt als de belichtingstijd.

Als je bijvoorbeeld de maximale belichtingstijd van 30 seconden inzet, kun je daarna ook 30 seconden wachten voor je weer een nieuwe opname kunt maken. Bovendien is de ruisonderdrukker van camera's vrij agressief, je kunt eventuele ruis beter in de nabewerking verwijderen.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

17 reacties

 1. Annie van Es
  Annie van Es schreef op maandag 19 augustus 2019 om 17:49

  Ik vind het samenvoegen in LR niet mooi. Niet met 3 opnames maar ook niet met meerdere. Hoe kan dat.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 19 augustus 2019 om 21:25

  @Annie: wat vind je er niet mooi aan? Ligt dat dan aan LR/Photoshop of aan iets anders?

 3. gast schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 10:28

  Tip1: Dat de meeste objectieven het best presteren bij f8-f11 kan kloppen voor archaïsche fullframe dslr systemen. Maar zeker niet voor moderne camera’s. Bijvoorbeeld Olympus lenzen doen het prima bij de volle lensopening. Waarom je mensen aanraadt om bij zo weinig licht met een klein diafragma te werken (en ook nog met iso 100) is me een raadsel. Sluitertijden van 30 sec hebben ook hun nadelen.

  Tip 2 en 3 zijn hetzelfde.

  Tip5: ruisonderdrukking?? Werk gewoon in Raw, dan doet dat er niet toe. Dat zou de allereerste tip moeten zijn: bij weinig licht altijd in Raw fotograferen. Bij veel licht trouwens ook.

 4. Annie van Es
  Annie van Es schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 11:11

  Michelle, dat ligt volgens mij niet aan mij maar aan LR. Als ik 5 of meer foto's samenvoeg moet je dat toch zien? Hoe ik de foto's in volgorde maak , er is geen verschil te zien. Begin ik met heel korte of heel lange sluitertijd, het maakt niet uit.Ik verwacht een verschil te zien in de foto's na de bewerking in LR

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.716 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.716 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.