Elja Trum

5 tips voor sfeervolle herfstfoto's

maandag 10 oktober 2016, 23:23 door | 16.039x gelezen | 6 reacties

De eerste grondvorst is geweest, dus de bomen veranderen nu snel van groen naar hun prachtige herfstkleuren. Combineer dat met mist of juist een lekker zonnetje en het is nu het juiste moment om naar buiten te gaan voor prachtige herfstfoto's.

1. Kies het juiste licht


Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit licht te pakken. Als je tegen acht uur in het veld staat dan ben je mooi op tijd.

Start 's ochtends al iets voor zonsopgang en ga 's avonds na zonsondergang niet direct naar huis. Juist dan komt er vaak nog een moment met prachtige luchten.

Ochtendlicht


Regen is geen reden om binnen te blijven. Een nat herfstbos sprankelt in prachtige kleuren. En ook bij grauw bewolkt weer kun je nog prima aan de slag. Het is dan slim om geen (grote delen van de) bewolking in het beeld mee te nemen. Dat worden al snel saaie grijze vlakken die niks toevoegen in je foto.

2. Zoek naar details


Je hoeft voor mooie herfstfoto's echt niet per se naar de Veluwe of een ander mooi natuurgebied (al is dat natuurlijk zeker ook een aanrader). Je kunt ook al prachtige foto's maken in je eigen tuin of in een perkje in je buurt.

Veel moois is te vinden door details vast te leggen. Bijvoorbeeld een laagje bladeren dat op de grond licht of verkleurend blad aan een boom.

Herfstbladeren detail


3. Fotografeer laag bij de grond


De herfst is vaak optimaal te zien vanaf de grond. Bladeren en paddenstoelen zijn het mooist als je er dicht op zit. Recht van boven kan ook werken, maar meestal is het handig om juist vanaf een laag standpunt te fotograferen.

Padddenstoelen


Neem dus iets mee waar je op kunt gaan liggen. Heb je een hoekzoeker of een kantelbaar schermpje, dan voldoet meestal iets om op te zitten ook prima. Zet je camera op een statief dat laag bij de grond kan en neem rustig de tijd voor je compositie.

4. Ga creatief aan de slag


Veel fotografen hebben de neiging om technisch perfecte foto's te maken. Het is echter ook leuk om juist eens wat minder de regels te volgen en creatiever te werken. Bijvoorbeeld door met een te lange sluitertijd te werken; te bewegen tijdens het nemen van je foto of je onderwerp eens vanaf een bijzondere hoek vast te leggen.

Bewogen bomen


5. Maak ook eens een portretfoto


Bladeren, bomen, paddenstoelen. Allemaal prachtige onderwerpen om vast te leggen. De herfst is echter ook een mooi seizoen om portretfoto's te maken in de natuur. De bruinige kleurtinten zijn prima te gebruiken als sfeervolle achtergrond en ook het mooie licht in je herfst werkt uitstekend voor portretten.

Lieke met herfstkleuren


Bij een portretfoto in de herfst is het vaak slim om ook de kleding een herfstthema te geven. Felle kleuren en korte mouwen passen minder. Een warme trui past prima voor dit soort foto's. En dat is ook wel zo prettig voor je onderwerp.

Meer tips!


Wil je meer tips over herfstfotografie? Bij Photofacts Academy hebben we een complete cursus herfstfotografie waarbij natuurfotograaf Johannes Klapwijk je geweldige tips geeft. Je kunt deze cursus helemaal gratis bekijken door een proeflidmaatschap te nemen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

6 reacties

 1. janneke
  janneke schreef op dinsdag 11 oktober 2016 om 19:03

  met welk objectief (mm/diafragma etc) is de foto van die mooie paddestoel gemaakt?

 2. Sandra
  Sandra schreef op dinsdag 11 oktober 2016 om 19:17

  Eenvoudige, maar effectieve tips. Daar hou ik van, dank! En dat goudgele licht op de herfstbladeren is prachtig.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 09:12

  @Janneke; Die foto is gemaakt met een Canon 6D (full-frame) voorzien van de Canon 100mm f/2.8 L Macro. Diafragma was f/2.8 met een sluitertijd van 1/500ste seconde op 200 ISO.

 4. Rik
  Rik schreef op woensdag 12 oktober 2016 om 11:41

  aanvullende tip op laag bij de grond fotograferen:
  met de software Digicamcontrol (Windows) of Entangle (Linux) op een laptop, laptop aangesloten op je camera, en de camera op een ministatiefje, kan je vanaf de grond fotograferen en je camera middels de laptop bedienen.

  Onlangs voor het eerst zelf geprobeerd, met paddenstoelen in een moerasgebiedje. Vanaf de grond gezien zijn ze echt mooier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.460 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord