Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

6 goede fotografievoornemens voor 2016

maandag 4 januari 2016, 23:23 door | 9.315x gelezen | 12 reacties

Het nieuwe jaar is net begonnen. Een mooi moment om (ook) goede fotografievoornemens te maken. Wat wil je dit jaar bereiken in je fotografie? Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar groeit in jouw fotografie? Wij geven je 6 tips om van start te gaan.

1. Fotografeer meer


De beste manier om beter te gaan fotograferen is door er meer mee bezig te zijn. Om jezelf er toe te zetten regelmatig te fotograferen kun je een project oppakken; bijvoorbeeld een 365 dagen project (in 2016 een 366 dagen project) waarbij je elke dag een foto maakt en deze ergens publiceert.

Promotie voor een 365 project door Tookapic

Natuurlijk kun je het ook iets eenvoudiger aanpakken, lees voor meer inspiratie ook dit artikel met 8 ideeën voor fotografieprojecten.

Zelf heb ik me dit jaar voorgenomen om minimaal eens per maand een vrij-werk shoot te plannen. Het afgelopen jaar heb ik wellicht drie van dit soort shoots gedaan en ik vind het eigenlijk te leuk om het niet vaker te doen. Daarbij heb ik sinds dit jaar een eigen studio en die moet ik natuurlijk goed gebruiken.

2. Ga bij een fotoclub


Een goede manier om meer te gaan fotograferen en er regelmatig mee bezig te zijn, is door bij een fotoclub te gaan. Dat hoeft natuurlijk helemaal geen traditionele fotoclub te zijn (hoewel dat mij persoonlijk prima bevalt), je kunt op allerlei manieren een groepje vormen.

Bijvoorbeeld door contact op te nemen met andere fotografen in je omgeving en eens samen op pad te gaan. Via Facebook kun je zeer eenvoudig je eigen groep starten.

3. Kies een niche


Je kunt niet in alles uitblinken. Door je te specialiseren in een bepaald gebied binnen de fotografie kun je hier ook in uitblinken. Als je zowel macro, landschap, sport en portretten schiet hoeven je foto's natuurlijk niet slecht te zijn, maar door je echt te richten op één onderdeel kun je daarin boven het gemiddelde uitstijgen.

Fotografie is ook een dure hobby, als je een bepaald type fotografie specifiek beoefent hoef je ook niet de apparatuur te hebben waarmee je alles kunt. Je kunt veel makkelijker jouw ideale camera, objectief en accessoires bepalen als je een specifieke niche gekozen hebt.

Een landschapsfotograaf heeft bijvoorbeeld weinig aan een camera die 10 beelden per seconde kan schieten. Andersom heeft een sportfotograaf weer veel minder nut voor een sterk ND-filter.

4. Volg een cursus


Een goede manier om snel veel nieuwe kennis en inspiratie op te doen is door een cursus te volgen. Dat kan natuurlijk een traditionele cursus zijn bij een fotograaf, maar het kan ook online. Het is maar net wat je zelf een prettige manier van leren vind. En uiteraard hoeft het ene het andere niet uit te sluiten.

De introductie van de Photofacts Academy basiscursus fotografie

Een cursus kan je op leuke ideeën brengen voor een nieuwe shoot en het leert je nieuwe manieren om dingen vast te leggen. Via een cursus kun je in een paar uur meer leren waarvoor je op eigen kracht jaren en praktijkervaring nodig zou hebben.

5. Werk met nieuwe mensen en locaties


Als je teveel met dezelfde mensen werkt of teveel op dezelfde plekken fotografeert zal je waarschijnlijk weinig vooruitgang boeken in de ontwikkeling van jouw fotografie. Ga dus juist op zoek naar andere contacten en locaties.

Bijvoorbeeld door eens af te spreken met een nieuw model (via Facebook is dat zo geregeld) of eens op pad te gaan met een fotograaf waar je enthousiast over bent.

Ook een nieuwe locatie hoeft niet moeilijk te zijn. Bezoek eens een stad waar je niet vaak komt of boek eens een (foto)reis.

6. Stel jezelf een doel


Je bereikt meestal maar weinig als je jezelf geen doelen stelt. Het begin van het nieuwe jaar is een prima moment om die doelen op te stellen. Probeer het vooral concreet te maken zodat je er echt stap voor stap mee aan de slag kunt en er een duidelijk moment is waarop je kunt zeggen dat je het doel gehaald hebt.

Mijn doel om elke maand een vrij-werk fotoshoot te hebben is bijvoorbeeld erg concreet en heel eenvoudig 'te meten'. Deel je doelen eventueel op in subdoelen en hang er deadlines aan. Zo maak je nog concreter wat je moet doen.

Wat is jouw voornemen?


Hoe ga jij in 2016 jouw fotografie naar een hoger plan tillen?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Willeke
  Willeke schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 13:49  | reageer

  Kunnen we in 2016 alsjeblieft ophouden elk landschapje met water met lange sluitertijden te fotograferen? knipoog

 2. Harry koks
  Harry koks schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 13:50  | reageer

  Mijn doel voor 2016 is minimaal 2 bezoeken aan wildparken /tuinen ,en natuurparken .
  mijn doel is daarbij om dit jaar minimaal 10000 foto's te maken .moet makkelijk haalbaar zijn ,ik houd jullie op de hoogte van mijn vorderingen.

 3. Piet Nicolaas
  Piet Nicolaas schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 17:39  | reageer

  @Willeke, misschien heb jij dat al zovaak gedaan dat je nu eens wat anders wilt zien of doen, maar ik vind de lange sluiterfotografie vaak erg mooi en daarom ben ik daar sinds kort ook aan begonnen. Zodra ik het onder de knie heb zoek ik weer een andere uitdaging.

 4. Bas Tonn
  Bas Tonn schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 19:42  | reageer

  Voor wat betreft die niche, dat zit wel goed !! Sinds een klein jaar ben ik weer met bezig met film, vooral erg mooi voor portretten. Lekker langzaam fotograferen vrolijk

  Dus die 10.000 foto's van Harrie Koks wordt een uitdaging...


  Gr. Bas

 5. Nollie Gerritze
  Nollie Gerritze schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 19:50  | reageer

  Buiten, de gebruikelijke twee voetbalwedstrijden per weekend wil ik met een net aangekochte Nikkor 24 2.8 ai (zonder autofocus ) gaan experimenteren met landschappen....(sorry, maar ook met watertjes en lange sluitertijden)

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 20:04  | reageer

  @Harry: “Your first 10,000 photographs are your worst" – Henri Cartier-Bresson knipoog

  Misschien dat ik me maar eens meer moet gaan bezighouden met de "niche" panoramafotografie. Ik doe dat al jaren veel, maar heb dat nooit echt naar buiten gedragen. Dus dat is wel een goede tip

 7. Gerard Bolhuis
  Profiel Gerard Bolhuis schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 20:52  | reageer

  Ik doe eerst mijn verhaal, log in en hoppa mijn reactie is 'verdwenen'

 8. Henk Bootsma
  Henk Bootsma schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 20:57  | reageer

  Heb eigenlijk geen voornemen, ook nooit gehad,..het is maar net wat zich aandiend, ga nooit van huis zonder mijn camera.
  Zoals de ijzel die momenteel het noorden van Nederland in zijn greep heeft, heb tijd vrijgemaakt om met de macrolens
  die dingen dan "te pakken" waar een ander aan voorbij loopt.

 9. @rendo
  @rendo schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 21:50  | reageer

  Een goed voornemen? Ik had de gewoonte om mezelf ieder jaar twee thema's te stellen waarmee ik dat jaar aan de slag kon gaan. Nu is de tijd om die gewoonte weer op te pakken. Voor 2016? Lange sluitertijd en flitsen. Verder spelen met HDR en meervoudige belichting. Misschien dat ik die laatste twee als jaarthema's voor 2017 oppak en ze dan echt uit ga diepen. Eerst 2016!

 10. Dave Klein.
  Dave Klein. schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 23:49  | reageer

  Hele goede tips, precies zo'n beetje wat ik in gedachten had voor dit jaar. Gelukkig 2016 !

 11. Maria
  Maria schreef op woensdag 6 januari 2016 om 00:44  | reageer

  Mijn doel is dit jaar te leren werken met de Lensbaby. een grote uitdaging om daar goede en creatieve foto's mee te maken.

 12. Leonie
  Leonie schreef op zaterdag 9 januari 2016 om 14:51  | reageer

  Ik ben eind december bij een fotoclub gegaan, dus het eerste voornemen is al uitgevoerd! En ik heb ook sinds december weer een eigen camera die ik dit jaar wil leren kennen door zoveel mogelijk foto's te maken en mezelf te dwingen om zelf alles in te stellen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord