Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

6 redenen om een tilt-shift objectief te kopen

maandag 28 januari 2019, 14:07 door | 7.830x gelezen | 15 reacties

Ze zijn het perfecte gereedschap voor architectuur- en landschapsfotografie maar ze zijn niet bepaald goedkoop. Waarom zijn deze objectieven tÚch iedere euro waard? In dit artikel zes motivaties voor een investering.

Een tilt-shift objectief biedt perspectiefcorrectie via het shift mechanisme en scherptediepte optimalisering, miniatuureffect en select focus met het tilt-mechanisme. Het vergt wat oefening, maar als je het eenmaal in je vingers hebt, maak je onderscheidende beelden.

Canon ts e tilt shift objectieven


Canon biedt TS-E tilt-shift objectieven aan met verschillende brandpuntsafstanden, namelijk 17 en 24mm (geschikt voor architectuur, interieur en landschap), 50mm (breed inzetbaar) en 90 en 135mm (food, product en portret).

1. Beeldkwaliteit


Het onderscheidende van een tilt-shift objectief zit hem vooral in de beeldkwaliteit. Het objectief heeft een groot glasoppervlak, wat nodig is om de lens ten opzichte van de sensor te verschuiven.

Daardoor krijg je een ongeŽvenaarde scherpte, detailweergave en microcontrast. In de neutrale positie zijn ze ook vrij van vignettering, chromatische aberratie en randonscherpte.

2. Heel precies focussen


Je moet handmatig scherpstellen, autofocus werkt niet vanwege de ingewikkelde constructie. Maar de lange slag en zachte demping van de scherpstelring zijn daar helemaal op afgestemd en je kunt met een enorme precisie focussen. Je kunt hierdoor ook echt onderscheidende beelden maken.

3. Tijdbesparing


Een tilt-shift objectief bespaart je veel kostbare tijd omdat je de correcties niet meer achteraf hoeft te doen.

4. Rechte lijnen


Een tilt-shift objectief is het ideale gereedschap voor architectuurfotografie. Rechte lijnen zijn de norm. Je wilt gebouwen fotograferen zonder die perspectivische vertekening die een illusie creŽert alsof ze achterover vallen. Dit vervelende euvel behoort tot het verleden door het shift-mechanisme van objectief.

5. Horizon verplaatsen


Met het shift-mechanisme kun je de horizon verplaatsen bij landschapsfoto's zonder dat je de camerapositie (op statief) hoeft te verplaatsen.

6. Enorme scherptediepte


Met een tilt-shift objectief kun je een gigantische scherptediepte bereiken met een relatief groot diafragma (bijvoorbeeld f/5.6). Met het tilt-mechanisme kun je het scherptevlak laten kantelen waardoor er virtueel een opzienbarend grote scherptediepte ontstaat.

Conclusie


Voor mij redenen genoeg om eens te gaan investeren in zo'n tilt-shift objectief. Omdat ik de laatste tijd steeds meer opdrachten krijg om gebouwen en huizen te fotograferen lijkt mij een 17mm objectief een mooie aanschaf. Het is een enorm gedoe om in de nabewerking vertekening goed te krijgen, dus qua tijdsbesparing zal het al zich al snel terugverdienen.

Meer weten over architectuurfotografie?


In de nieuwste cursus op Photofacts Academy nemen we je mee in de wereld van architectuurfotografie. Ontdek architectonische gebouwen in Arnhem en kijk mee over de schouder van architectuurfotograaf Jan Paul Mioulet wanneer hij aan het werk is.


Jan Paul laat je precies zien welke apparatuur handig is en waar je op moet letten bij het fotograferen van architectuur. De cursus bestaat uit 27 concrete en lekker korte to-the-point video's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

15 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 14:19  | reageer

  Één reden om geen TS-lens te kopen: De hoge prijs.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 15:10  | reageer

  @Donald: maar die kan zich terugbetalen!

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 15:45  | reageer

  @Michelle, bij mij niet. Ten eerste: zoveel tijd zal ik niet hebben om het terug te verdienen, want zo jong ben ik nu ook weer niet. Ten tweede: ik ben maar een hobbyist met een mager pensioentje. Ten derde: Photoshop doet wonderen.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 15:47  | reageer

  Dat is inderdaad een goeie afweging Donald!

 5. dutchgal
  Profiel dutchgal schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 19:36  | reageer

  Michelle, ik ben het helemaal met je eens. Je kunt veel corrigeren in Photoshop. Echter moet je dan ook altijd rekening houden met het feit dat je soms veel van je foto moet afsnijden en mogelijk weer moet bijklonen. Het is toch altijd een stukje kwaliteitsverlies in je foto. Dat heb je niet met Tilt en shift lenzen.
  Je kunt ze overigens ook goed tweedehands aanschaffen en de nieuwe lenzen van Canon zijn anders ook behoorlijk aan de prijs.

 6. gast schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 19:58  | reageer

  Nog een reden om ervoor te gaan:
  Je kunt zo'n lens ook uitstekend gebruiken voor het maken van panorama's. Omdat je de camerasensor niet verplaatst heb je naadloze aansluitingen.
  Als je er een 1.4 converter achter doet heb je er zonder kwaliteitsverlies een tweede brandpuntsafstand bij zonder al te grote investering, want dit hoeft echt niet perse van Canon te zijn.

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 29 januari 2019 om 20:17  | reageer

  @gast: dankje, leuke tips!
  @dutchgal: ik ga op zoek naar een tweedehandsje! Maar wel via een fotozaak..

 8. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op woensdag 30 januari 2019 om 08:35  | reageer

  Je kan kijken naar Samyang, die hebben een 24mm TS voor ± € 899,00. Of een Lensbaby Edge optic, deze werkt met het Lensbaby Composer systeem. De Edge is heeft een scherpte verloop als een TS lens. De andere optics hebben een ronde "sweetspot"dus minder geschikt. Een complete set Composer met Edge is zo'n € 399,00. Hier een voorbeeld gemaakt met een Edge https://goo.gl/yWv5U6

 9. Kamink
  Profiel Kamink schreef op woensdag 30 januari 2019 om 09:58  | reageer

  Hier spreekt een oude stempel fotograaf: op de fotovakschool met de technische camera stoeien leerde mij dat werken met scherptevlakken en perspectiefcontrole van onschatbare waarde zijn. De tilt/shift objectieven van nu kunnen daar maar een klein beetje aan tippen, maar als je weet hoe het Scheimpflug principe werkt, haal je toch verbluffende resultaten.

 10. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 30 januari 2019 om 10:41  | reageer

  @PVRfotografie: dank voor de tips!
  @Kamink: interessant, dat Scheimpflug principe! Kun je daar wat meer over vertellen? Of zal ik er eens induiken en er een artikel aan wijden?

 11. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 januari 2019 om 10:43  | reageer

  @PvRfotografie, die Samyang is mij bekend en budgettair toch nog problematisch. Het merk Lensbaby ken ik, maar heb er geen ervaring mee. Of de kwaliteit van het glaswerk van Samyang goed is, weet ik niet.

  Iemand anders schreef dat Photoshop het grote nadeel heeft, dat je na correctie veel verlies hebt. Dat klopt. Als je dat dan weet, kan je er bij het fotograferen ook heel goed rekening mee houden door ruim te kaderen. Tenminste zo werk ik dan. Met perspectief correcties en schalen kom je een heel eind.

 12. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 30 januari 2019 om 11:12  | reageer

  @Donald: ik vind dat je die Photoshop-nabewerkingen altijd ziet, ik krijg het nooit helemaal perfect. Bovendien is het erg veel werk!

 13. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 januari 2019 om 11:38  | reageer

  @Michelle, het is inderdaad heel veel werk. Je ben zo een uurtje bezig. Ik heb het er wel voor over. Dat je het ziet, waag ik te betwijfelen als je het perfect doet. Dan moet je de oorspronkelijke foto kennen, wil je aantonen dat het perspectief is gecorrigeerd. Maar voor je zoiets perfect kan, gaat echt veel tijd en oefening overheen.

 14. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 30 januari 2019 om 11:52  | reageer

  @Donald: je moet goed weten wat je doet, niet gemakkelijk en voor je het weet overdrijf je de zaak en klopt het weer niet. Daarom ben ik wel benieuwd naar dat Scheimpflug principe. Ik vond het werken met een technische camera ook al bijna ondoenlijk namelijk...

 15. bert van herk
  bert van herk schreef op woensdag 30 januari 2019 om 16:18  | reageer

  de tamron 18-200 heeft de zelfde specs, als ik daar een foto mee maak en later naar de exiff gegevens kijk , dan staat daar dat de foto gemaakt is met deze bedoelde tilt-shift lens.
  waar een dure tilt-shift kopen , als het ook met de tamron 18-200 kan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.083 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord