Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

6 Tips voor kledingkeuze bij een fotoshoot

maandag 1 februari 2016, 20:40 door | 42.929x gelezen | 9 reacties

Vaak is kleding een onderdeel wat vergeten wordt bij fotoshoots. Pas bij het photoshoppen valt je op dat iemand zo'n felgekleurd shirt aanhad dat het reflecteert in zijn/haar gezicht. Of meerdere kleuren vloeken zo erg dat het hele plaatje niet zo is geworden als je gehoopt had.

Goed gekozen kleding kan het hele plaatje bepalen, daarom hierbij een paar tips die je ook weer door kunt geven aan je modellen.

1. Vermijd hele felle kleuren


Zoals ik in de introductie al beschrijf, hele felle kleuren zijn eigenlijk zelden een goed idee als je met meerdere modellen werkt. Zeker bij familie shoots is het beter om voor rustige kleuren te kiezen. Felle kleuren vloeken snel bij elkaar, en reflecteren ook op de huid.

Dan ben je in Photoshop vervolgens lang bezig om die reflectie weg te poetsen, en dat is natuurlijk zonde van je tijd. Ook drukke prints, teksten en logo's zijn niet aan te raden.

Kledingkeuze 1


2. Kies een kleurenpalet


Een goedgekozen kleurenpalet kan je foto echt tot één geheel maken. Hoe groter de groep, hoe belangrijker dit palet. Hou een paar basiskleuren aan, het liefst zachtere kleuren. Hier kun je vervolgens van afwijken met meerdere tinten van diezelfde kleur.

Kies een kleur die vrijwel iedereen in zijn/haar kast heeft hangen en een beetje universeel is. Blauw met wit is een klassieker, en werkt vrijwel altijd goed.

3. Pastelkleuren kunnen niet fout


Als je kiest voor pastelkleuren zit je eigenlijk altijd goed, omdat pastelkleuren zich heel goed laten combineren. Door de lichte kleuren hou je je beeld heel fris en rustig, en krijg je ook één mooi geheel dat zelden vloekt bij de omgeving.

Kledingkeuze 2


4. Hou rekening met de omgeving


Het is ook handig om na te denken over de locatie van de fotoshoot bij het kiezen van de outfit. Ga je in het bos fotograferen, dan is het misschien niet slim om groene kleding uit te kiezen. Mooier kan het dan zijn om een contrasterende kleur te kiezen tegen het groen.

5. Kies iets dat tijdloos is


Dat is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is wel zo leuk als je je niet dood schaamt als je de foto's terug kijkt over tien jaar. Het is daarom slim om voor een 'veilige' keus te gaan, een outfit die niet heel uitgesproken is, en waarvan je over tien jaar ook nog snapt waarom je dat ooit hebt aangetrokken.

Kledingkeuze 3


6. Draag iets waar je je fijn in voelt


Het allerbelangrijkst, je moet je fijn voelen in je kleding om leuk, ontspannen en spontaan op de foto te staan.

Ik vertel mijn klanten dan ook altijd dat ze geen rokje of hakken aan moeten doen als ze dat normaal ook niet dragen. Je ziet het geheid terug op de foto als iemand zich niet prettig voelt. Dichtbij jezelf blijven is altijd het belangrijkst om mooie foto's te kunnen maken!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

9 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 05:25  | reageer

  Praktische tips weer Marit, dank je.

 2. rob
  rob schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 06:59  | reageer

  Geen teksten op kleding!

 3. inge
  inge schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 16:06  | reageer

  Mooi stukje, klopt helemaal, want veel fotografen gaven en geven inderdaad geen aandacht aan kleding.
  Een goede fotograaf let hier vanuit zichzelf al op lijkt mij. Voor mij is dit altijd al een van mijn toegevoegde waarden geweest, een van de dingen waarmee ik me onderscheid. Geldt trouwens ook voor zwart-wit fotografie!
  Ik vind het persoonlijk wel jammer dat ook deze tips nu ook weer op internet worden gezet.

 4. MF
  MF schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 17:54  | reageer

  Hele goede tips waar je (ik!) niet snel aan denkt maar toch zo logisch zijn. En waarvan het nut gaat blijken zodra je de foto's bij thuiskomst bekijkt..

 5. kees patijn
  kees patijn schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 18:39  | reageer

  ik ga er zeker opletten nu ik dit heeft gelezen

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 18:59  | reageer

  Goede tips! En de tip van Rob is ook wel een goede.
  @Inge: dus eigenlijk wil je dat er geen informatie over fotografie online wordt gezet? Want een "goede fotograaf" leert alles zelf, zodat hij zich kan onderscheiden van de rest. Een goede fotograaf onderscheidt zich van anderen, omdat hij meer is dan enkel iemand die de (vuist)regels kent. Dit soort tips zijn gewoon een verrijking voor veel fotografen, amateur of professioneel.

 7. gast schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 19:07  | reageer

  Kleding, is inderdaad heel belangrijk.

  Vooral felle rode kleuren heb ik een enorme hekel aan, omdat ze vaak alle aandacht opeisen. En dan bedoel ik met name op, dat als iedereen wat donkere kleuren aan heeft en er één of twee personen bij zijn die dan fel rood dragen. Het rood, eist dan alle aandacht op.

  En inderdaad, zoals één van de vorige posters ook al zegt, dat geld ook voor omzettingen naar zwartwit.

  En inderdaad geen teksten op kleding. Maar sierraden liever ook niet te nadrukkelijk aanwezig...

 8. Willemijn
  Willemijn schreef op woensdag 3 februari 2016 om 09:14  | reageer

  Fijne tips, en niet alleen voor de fotograaf maar zeker ook voor als je zelf op de foto moet! Of voor je kinderen als de schoolfotograaf komt , en dan het liefst het allerhipste kledingstuk aantrekken.... Of om te laten lezen aan anderen die gefotografeerd gaan worden, zodat je dit zelf niet helemaal hoeft uit te leggen op het risico af betuttelend over te komen vrolijk

 9. Roland
  Roland schreef op donderdag 4 februari 2016 om 16:03  | reageer

  6 heel interessante tips

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord