Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 Praktische tips voor het poseren bij portretten

dinsdag 18 augustus 2015, 00:03 door | 81.223x gelezen | 6 reacties

Lang niet iedereen die op de foto gaat heeft jaren ervaring als model. Eigenlijk gewoon de meeste mensen juist niet. De manier waarop iemand poseert maakt echter veel verschil voor het eindresultaat. Daarom is het handig als je als fotograaf een aantal praktische tips kunt geven waardoor je onderwerp mooier op de foto komt.

1. Steunen op achterste voet


Vraag iemand om ergens te gaan staan en de kans is groot dat ze simpelweg recht voor je gaan staan met beide voeten naast elkaar. In die pose sta je echter met je buik naar voren, doorgaans niet de meest vleiende pose.

Dit kun je simpel oplossen door je model te vragen om één voet naar voren te zetten en het gewicht op de achterste voet te plaatsen. Hierdoor verbetert de pose direct. In plaats van de buik komt nu eerder de borst naar voren; dit oogt veel beter.

2. Draai het lichaam weg van de camera


Wanneer iemand met zijn lichaam recht vooruit richting de camera staat is die persoon op zijn breedst. Doorgaans niet wat je wilt. Gelukkig is ook dit eenvoudig op te lossen. Laat je onderwerp zijn of haar lichaam net iets wegdraaien van de camera.

Een hoek van 45 graden is daarbij meestal wel het maximale; persoonlijk vind ik vaak een iets minder grote hoek nog beter staan. Deze tip sluit overigens goed aan op de vorige; met je lichaam gedraaid is het comfortabeler staan wanneer je voeten niet naast elkaar staan.

Bibi


Gedraaid lichaam oogt beter

Voor wat betreft de richting waarin je model zich draait, dat hoeft niet uit te maken. Doorgaans is de lichaam draaien richting het hoofdlicht de beste keuze. Het lichaam wordt dan ook direct goed verlicht. Het is echter afhankelijk van de gekozen lichtopstelling. Probeer vooral beide kanten en kijk wat beter oogt.

3. Armen van het lichaam


Laat je model zijn of haar armen tegen het lichaam hangen, dan oogt dat vaak niet al te best. De armen maken het lichaam dikker dan het is en het ziet er vaak erg statisch uit. Laat je model de handen op de heup of in de zij zetten. Zo valt er wat ruimte tussen de armen en het lichaam en dat werkt prima in een foto.

Britt


Meer vorm met de armen los van het lichaam

Overigens gaan de meeste mensen ook vanzelf wat rechter staan wanneer je ze vraagt hun handen in de zij te zetten. Een stoerdere pose, zeg maar. Ook dat helpt om de foto te verbeteren.

Probeer wel te voorkomen dat de arm ergens op of tegenaan leunt. Dat veroorzaakt een opvallende 'deuk' in de arm. Laat hem of haar eventueel net doen alsof er geleund wordt, terwijl de arm er in de praktijk net niet tegenaan leunt.

4. Kin richting de camera


Een dubbele kin vind niemand charmant. In je foto's kun je een dubbele kin enigszins verbergen door te schieten van een net wat hoger standpunt. Ook helpt het om je verlichting van boven te laten komen, zodat er wat schaduw valt onder de kin.

Je kunt er echter ook al veel aan doen in de pose. Laat je model in elk geval niet achterover leunen, dan wordt de kin extra benadrukt. Andersom werkt wel: als hij of zij zit, laat ze naar voren leunen. Ook als je model staat kan hij of zij de kin naar voren duwen richting de fotograaf.

Hans


Kin naar voren

Dit voelt waarschijnlijk wat onnatuurlijk, maar het ziet er prima uit. Ook bij een model die geen dubbele kin heeft. Let er wel op dat de kin bij het naar voren duwen niet omhoog gaat. Vaak is het dan ook slim om aan te geven dat de kin naar voren en omlaag moet.

Heeft je onderwerp echt een joekel van een dubbel kin, laat dan (naast alle tips hierboven) je model zijn of haar hand onder haar kin houden.

5. Voorkom oogwit


In een portretfoto trekken de ogen altijd de aandacht. Als kijker kijk je dan voornamelijk naar de pupillen. Het is minder mooi als er veel oogwit in beeld is. Probeer dit dus te vermijden. Je kunt je model vragen recht vooruit te kijken. Dan zal het oogwit niet opvallen, ook niet als je model wegkijkt van de camera.

Marell


Voorkom dat er teveel oogwit zichtbaar is

6. Let op het haar


Deze tip zal vooral van toepassing zijn op vrouwen met lang haar. Let erop hoe het haar valt. Wanneer het haar op de schouders valt is dit meestal niet zo vleiend. Verder is het afhankelijk van de gebruikte pose en natuurlijk ook van het haar van je model.

Probeer dus vooral wat te variëren tijdens de fotosessie. Je kunt het haar in zijn geheel naar achteren doen, over een schouder, geheel naar voren of opgebonden in bijvoorbeeld een staart naar achteren. Dit laatste geeft wel de meeste aandacht aan het gezicht van je onderwerp.

Sarah


Vorm gezicht beter zichtbaar met haar in een staart

Je kunt haar ook gebruiken om eventuele 'problemen' te verbergen.

7. Let op de handen


Handen kunnen lastig zijn in een foto. Ze vallen vaak erg op en kunnen snel raar overkomen. Dat komt ook vaak doordat de handen dichter bij je camera zijn dan de rest van het lichaam. Hierdoor zullen de handen relatief groot ogen.

In een foto is het vaak het mooiste als de handen ontspannen zijn. Aangespannen handen brengen onrust over. Ook de hoek waaronder de hand te zien is, is van belang. Een hand ziet er van opzij veel slanker uit en zorgt dan dus niet voor een opvallend 'blok' in je foto.

Marell


Let op de vorm en positie van de handen

Een goede manier om handen natuurlijk op de foto te krijgen is door je onderwerp iets in handen te geven. Bij een portret kun je de persoon bijvoorbeeld iets vast laten houden wat bij hem of haar past. Bijvoorbeeld een muziekinstrument. Ook kun je handen laten rusten op bijvoorbeeld een been of op een stoelleuning.

Lukt het niet om de handen goed in beeld te krijgen? Laat ze dan simpelweg uit de foto, bijvoorbeeld door een krapper portret te fotograferen waar alleen hoofd en bovenlijf op zichtbaar zijn.

Oefenen


Het is slim deze tips van te voren zelf even te oefenen in de spiegel. Uitleggen is altijd lastig, je kunt het beste laten zien wat je bedoelt door het zelf even voor te doen.

Wat is jouw tip voor het poseren bij portretfoto's?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18 augustus 2015.
De eerste publicatiedatum is maandag 2 maart 2015, 23:20.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Rolf van Laere
  Rolf van Laere schreef op dinsdag 3 maart 2015 om 11:11  | reageer

  Prima stuk! Heb zelf nog wel een tip extra: what you see is what you get.. Oftewel let er als fotograaf op om zelf vrolijk en vriendelijk, met enthousiasme achter (of naast) de camera te staan...

 2. patrick
  patrick schreef op dinsdag 3 maart 2015 om 15:35  | reageer

  Mooi, nu nog onthouden en niet stressen...

 3. Freddy Van Erp
  Freddy Van Erp schreef op dinsdag 3 maart 2015 om 15:49  | reageer

  Persoonlijk vind ik kinderen het moeilijks. Ze hebben meestal geen oren naar hetgeen je hen vraagt en houden er dikwijls zelf een mening over die indruist tegen bovenstaande regels. Men moet er dan maar het beste van maken

 4. Else
  Else schreef op dinsdag 3 maart 2015 om 22:22  | reageer

  Morgen mag ik juist iemand op de foto zetten, ben blij met deze tips! knipoog

 5. Leon
  Leon schreef op donderdag 5 maart 2015 om 16:29  | reageer

  het blijft lastig ondanks deze tips haha, maar nog een keer bedankt voor het delen. Mocht je de foto's willen bewerken maar geen idee hoe? Wij bieden een photoshop webinar aan, geheel gratis overigens knipoog zie: http://www.learnit.nl/cursus/webinar-photoshop/

 6. marij
  marij schreef op vrijdag 6 maart 2015 om 18:14  | reageer

  Handige tips, zal zeker mooiere foto's opleveren. Ga het proberen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord