Michelle Peeters

7 tips om de zomer mooi in beeld te brengen

maandag 3 juni 2019, 14:41 door | 14,853x gelezen | 2 reacties

Zomer! Tijd om er met je camera op uit te trekken. De kleurenpracht van het landschap, uitbundige festivalbezoekers en prachtige zonsondergangen smeken er nu om om vastgelegd te worden. Ontdek hoe je die typische zomerse onderwerpen zo goed mogelijk in beeld brengt.

Klaprozenveld


Tijdens een zomers fietstochtje of wandeling of tijdens de zomervakantie komen we vaker in de natuur dan 's winters. Bovendien staat die natuur er dan ook nog eens prachtig bij.

Vincent van Gogh werd een dikke honderd jaar geleden al geÔnspireerd door de geel, groen en blauwe tinten van de zomerakkers. En ook nu verleiden die kleurige landschappen ons nog tot het maken van foto's.

Toch blijkt het af en toe nog best lastig om die kleurenpracht goed over te brengen op een digitale beeldchip. Kleuren worden fletser dan wanneer je ze in het echt ervaart. Schaduwen zijn zwart en dreigend en de weidsheid van het landschap komt soms totaal niet over op de foto. Wat te doen?

1. Natuurfotografie


Voor natuurfotografie geldt feitelijk hetzelfde als voor landschappen: ben er vroeg bij. Niet alleen is het licht vroeg in de ochtend op z'n best, maar ook de dieren die je wil fotograferen zijn dan het meest actief. En dat levert de beste en veelzijdigste foto's op.

Ook in dit geval is vooraf nadenken over wat voor soort foto's je wil gaan maken verstandig. Welke dieren wil je vastleggen? Welke locatie is het best hiervoor? Uit welke richting komt het zonlicht op welk tijdstip?

Op internet kun je bekijken waar andere fotografen succesvol in zijn geweest. Zoek uit hoe ze daarbij te werk zijn gegaan en welke tips en trucs ze erbij hebben toegepast. Raap je moed bij elkaar en vraag eens of je een meer een dag mag meelopen met een gevestigde natuur- of wildlife-fotograaf.

IMG 9035 2


Of volg een workshop. Je leert het meest van een ervaren fotograaf, liefst eentje die je de hemd van het lijf mag vragen. Je kunt die kennis toepassen tijdens je eigen veldtochten. Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer organiseren ook regelmatig fotoworkshops of excursies.

En als je daar geen tijd voor hebt kun je natuurlijk ook altijd een online cursus volgen bij Photofacts Academy, die je zo vaak kunt terugspelen als je zelf wilt!

In de zomer hebben veel dieren opgroeiende jongen en zijn ze verwikkeld in een race tegen de klok om die jongen alle benodigde levenslessen bij te brengen en ze vol met eten te stoppen. In deze periode kun je dus rekenen op veel (inter-)actie tussen dieren en hun jongen. Maak daar gebruik van!

2. Insecten


De maanden juni, juli en augustus zijn bij uitstek geschikt voor het fotograferen van insecten. Ze zoemen en fladderen dan namelijk met duizenden soorten en in grote hoeveelheden rond. Pak je macro- of telezoom-objectief met macro-functie en ga op zoek naar vlinders, libellen en kleurige zweefvliegen.

Probeer niet alleen hun kleuren en details te fotograferen, maar portretteer hen ook als onderdeel van een biotoop, met tegenlicht of leg hun dagelijkse routines vast. Probeer niet alleen op ooghoogte te fotograferen, maar ga ook eens door je knieŽn of nog beter: ga plat op je buik liggen!

Zoek eerst naar een mooi plekje waar veel vliegende insecten actief zijn. Bekijk dan hoe het licht valt, liefst in de rug. Als je alles hebt gevonden wat naar je zin is, pakje je statief en camera en stel je handmatig scherp op de plek waarvan je hoopt dat er een insect gaat landen of zitten.

Gebruik een afstandsbediening en wacht af totdat er een insect op de door jou gewenste plek komt aanvliegen of gaat zitten. Lekker ontspannen in de zon!

DSC01613.JPG


3. Vogels


Om vogels goed te kunnen fotograferen, heb je een tele-objectief nodig van minimaal 300 tot 500mm. Veel dieren zijn namelijk schuw en moeilijk te benaderen. Neem voor de zekerheid ook altijd je groothoekobjectief mee om onverwachte ontmoetingen, bloemen en landschappen te kunnen vastleggen.

Weide- en watervogels met hun jongen zoals lepelaars, grutto's en ooievaars zijn wel de zomertoppers om te fotograferen. In ondiepe plassen, vaak vlakbij vogelhutten, zijn ze in de zomer druk in de weer met hun jongen en dan zijn ze goed te fotograferen.

De echte toppers voor de natuurfotograaf zijn typische zomervogels die maar kort in ons land verblijven zoals de koekoek, de wielewaal en de boerenzwaluw. Op sites als www.waarneming.nl kun je uitzoeken waar ze zijn gesignaleerd.

Boerenzwaluwen zijn redelijk talrijk in landelijk gebied, maar lastig te fotograferen omdat ze het grootste gedeelte van hun leven door de lucht scheren.

 L3B9018


4. Zoogdieren


Als zoogdieren je interesse hebben kun je je richten op de grote grazers zoals konikpaarden, Schotse Hooglanders, edelherten, damherten en wilde zwijnen.

Kleiner wild zoals reeŽn, vossen en konijnen is wat lastiger te vinden, maar met wat geduld ook goed te fotograferen in de vroege ochtend of late middag. Probeer dieren niet altijd beeldvullend te fotograferen, maar ook als bewoner van een specifieke biotoop.

 L3B3515


5. Planten


Fotogenieke planten die in de zomer bloeien, zijn orchideeŽn, heide (pas in augustus), klaprozen, korenbloemen en natuurlijk zonnebloemen. Maar ook tientallen andere bloemen staan nu in bloei en geven kleur aan je foto's.

Fotografeer zo'n bloemenveld eens niet vanaf ooghoogte, maar ga ook eens plat op je buik liggen om van de bloemen woudreuzen te maken. Het bijenperspectief!

Klaprozenveld


6. Landschapsfotografie


Je zult wel wat extra moeite moeten doen voor een mooie landschapsfoto. Als je het in de zomer wilt doen zul je vroeg moeten opstaan. In de zomermaanden wordt het erg vroeg licht en juist dat vroege ochtendlicht is het meest geschikt voor landschapsfoto's.

Kleuren zijn dan op hun mooist, de lucht is fris, helder en schoon en de contacten tussen lichte en schaduwrijke plekken in het decor zijn nog klein. Dit alles leidt tot sfeervol belichte, sprankelende foto's. Het licht wordt anderhalf tot twee uur na zonsopkomst eigenlijk al te fel voor landschapsfotografie.

Rond het middaguur als de zon loodrecht en schel aan de horizon staat, is landschappen fotograferen feitelijk zinloos. Pas twee uur voor zonsondergang, als het zonlicht minder intens wordt, kun je weer aan de slag.

Doordat zomerse avondluchten veel stof en warme luchtlagen bevatten, ontstaan prachtige zonsondergangen (vooral als er veel kleine wolken te zien zijn). Zorg dus altijd dat je een fotogenieke plek in de buurt kent waar je snel naartoe kunt als er zo'n super zonsondergang optreedt.

 L3B7112


Een plek met water (die de zonsondergang weerspiegelt) en een karakteristiek onderwerp bij tegenlicht (zoals een molen, een kerktoren, een vuurtoren, een zeilbootje of een palmblad op je vakantieadres) werken het best. Een zonsondergang zonder herkenbaar silhouet wordt eigenlijk nooit heel bijzonder. Je foto wordt dan al snel een abstract kleurenpalet.

De zomer is ook de periode van spectaculaire onweersbuien. Leg ze vast vanaf een veilige plek (bijvoorbeeld vanuit je auto, vanonder een viaduct of vanaf een beschut balkon). Zet je camera op een statief of op een andere vlakke ondergrond, bepaal je compositie en selecteer de Bulb-stand.

In deze stand wordt de sluitertijd aangepast aan hoe lang je de sluiterknop ingedrukt houdt. Kies een lage Iso-waarde van 100 of 200 en kies een klein diafragma (f/8 of f/16), omdat de felle flitsen je foto anders kunnen overbelichten.

Richt je camera op de bui en experimenteer met de lengte van je sluitertijd. Een sluitertijd van 15 tot 30 seconden is vaak wel het minimum. Zijn je foto's te licht? Kies dan voor een kortere sluitertijd. Zijn ze juist te donker? Zet de sluiter dan iets langer open tot je de perfecte bliksemfoto hebt gemaakt.

G1.JPG


7. Filters


Met specifieke filters kun je de resultaten van onflatteus daglicht in je landschap nog een beetje bijspijkeren. Je moet dit wel met mate doen, anders krijg je al snel een onrealistisch resultaat. Als je een fletse hemel wat extra pit en contrast wilt geven kun je het beste een polarisatiefilter gebruiken.

Dat maakt de lucht donkerder blauw, pept kleuren op door ze meer de verzadigen en laat wolken van je foto afspatten. Met het filter kun je ook schitteringen verwijderen van water of metalen oppervlakken. Je schroeft het op je objectief en kunt vervolgens (door eraan te draaien) de mate van kleurverzadiging groter of kleiner maken.

Zorg dat je de zon van opzij houdt in een hoek van 90 graden voor een optimaal resultaat. Andere handige filters zijn verloopfilters, waarmee je zowel de lichte als donkere delen in je foto genoeg detail geeft. Verloopfilters lossen het probleem op van uitgebeten, fletse luchten en diepe zwarte schaduwen in de voorgrond.

Grijsverloopfilter

Grijsverloopfilter en het effect ervan

Camera's kunnen namelijk niet Ťn de (felle) lucht Ťn de donkerder voorgrond correct belichten in ťťn foto. Een verkoopfilter begint bovenaan donker en loopt dan langzaam over naar het onderste deel dat volledig doorzichtig is.

Het donkere deel zorgt ervoor dat er minder licht op je camerasensor valt, zodat je het contrastverschil tussen de lichte en donkere delen verkleint. Er zijn verkoopfilters te koop in velerlei sterktes voor verschillende omstandigheden en in diverse kleuren. Van grijs tot tabakskleur, rood, groen of paars.

Meer weten over landschapsfotografie?


Volg dan de Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker op Photofacts Academy. In deze online cursus ontdek je hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult hoe je foto's maakt op een klaarlichte dag, hoe je de juiste compositie kunt vinden, hoe je werkt met filters en nog veel meer!

Bas Meelker is een bekende Nederlandse landschapsfotograaf uit Groningen. In zijn stijl van fotograferen weerklinkt zijn voorliefde voor natuur en landschappen. Kenmerkend voor zijn werk zijn de haarscherpe composities en het gebruik van warme contrastrijke kleuren.


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Slimpie
    Profiel Slimpie schreef op maandag 3 juni 2019 om 20:14

    Leuk artikel. Ben het met 1 stelling niet eens. Er staat dat je in de middag zomers geen mooie fotos kan maken. Hier ben ik het niet mee eens. Het is niet makkelijk maar wel mogelijk. Zeker abstract en lijnen en dergelijke zijn goed vast te leggen op het midden van de dag.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 3 juni 2019 om 23:37

    @Slimpie: Met het harde licht is het wel lastig hoor... Zeker bij portretten. Maar je kunt natuurlijk in dat geval altijd de schaduw opzoeken of tegen het licht inflitsen. En bij abstracte vormen is natuurlijk veel meer mogelijk. Hangt echt van het onderwerp af inderdaad.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.425 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.