Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Michelle Peeters

7 tips om zelf een fashion foto te maken

maandag 20 november 2017, 20:02 door | 4,077x gelezen | 5 reacties

Een fashion-fotoshoot begint vaak met een idee. Je kunt je bijvoorbeeld laten inspireren door wat je op internet tegengekomt of door iets wat je op straat hebt gespot.

Het kan handig zijn om een moodboard te maken met wat je mooi vindt en wat je zelf ook zou willen gebruiken in je eigen shoot. Dat kan bijvoorbeeld op Pinterest.

Fashion


1. Verhaal vertellen


Het doel van een fashionfoto is vaak het vertellen van een verhaal. Maar het kan ook dienen voor het aanprijzen of verkopen van de gefotografeerde kleding. Met deze invalshoek kun je vaak al aan de slag.

Probeer voorbeeldfoto's te verzamelen waarop modellen op een bepaalde manier poseren. En verdiep je in locaties waar je graag zou willen fotograferen. Kijk in modebladen of op internet naar het type kleding dat je zou willen vastleggen.

Als je je ideeŽn klaar en in je hoofd hebt is het tijd om een team samen te stellen voor de shoot. Zorg allereerst voor het vinden van een model, of iemand die model zou kunnen/willen staan.

Fashion shoot


2. Model en visagiste


Zoek vervolgens een goede visagist en/of een stylist. Dat kan bijvoorbeeld via Facebook. Op de Facebook-pagina Modellen, Fotografen en Visagisten worden opdrachten en werk onder elkaar uitgewisseld.

Je kunt hier je moodboard plaatsen om te laten zien wat je van plan bent en zo trek je de mensen aan, die zich aangesproken voelen door jouw moodboard of concept.

Als je je fotoshoot aanbiedt als TFP (Time For Print) werkt het team mee aan de shoot, in ruil voor de foto's die je hebt geschoten.

Het model maakt of breekt je fotoserie, dus de keuze voor deze persoon is erg belangrijk. Het model moet jouw ideeŽn overdragen en uitstralen op beeld. Je model moet openstaan voor je aanwijzingen, weten wat je wilt en snappen hoe hij/zij moet poseren. Ervaring is best belangrijk!

Zoek naar een model dat je aanspreekt door diens portfolio te bekijken. Een bepaalde blik of pose kan iets zijn dat je aantrekt waardoor je weet dat dit de juiste keuze is voor je concept. Past hij of zij helemaal bij jouw concept en ben je beiden enthousiast? Dan kun je aan de slag!

Fashion


3. Regie


Het is belangrijk dat jij als fotograaf de regie voert. Jij bent degene die de hele fotoshoot gaat organiseren en leiden. Je begint met het maken van duidelijke afspraken met het hele team.

Wees duidelijk over bijvoorbeeld de datum, het tijdstip van de shoot, eventuele reisvergoeding, eten en drinken gedurende de dag zelf en wie de rechten heeft over de beelden.

Overleg ook waarvoor de beelden gebruikt mogen worden en in wat voor kwaliteit deze gemaakt moeten worden.

Fashion (foto: Elja Trum)


4. Locatie


Een goede locatie vinden kan lastig zijn, maar dat hoeft niet. Vooral kleuren, sfeer en vorm zijn hierbij belangrijk. Als je een romantische foto wilt kun je het best op zoek gaan naar een plek met zachte kleuren.

En wil je een strakke foto, dan moet je op zoek naar moderne architectuur. En als je het niet weet, kun je altijd nog gewoon kiezen voor een studio-achtergrond.

Een leegstaande fabriek of industrieterrein kan erg leuk zijn voor fashionfotografie. Maar ook moderne architectuur kan erg mooi zijn. En ook in een studio kun je spectaculaire foto's maken.

Fashion (foto: Elja Trum)


5. Apparatuur


Een lichtsterk objectief is altijd goed als je met natuurlijk licht werkt of buiten fotografeert. Bijvoorbeeld een 200mm f/2.8. Hiermee creŽer je mooie, onscherpe achtergronden. Er wordt tevens vaak gebruik gemaakt van objectieven met lange brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 300mm).

Gebruik op zonnige dagen een reflectiescherm om het licht te verdelen over de huid (of zoek de schaduw op). De metalen/zilveren kant van een reflectiescherm wordt hierbij vaak gebruikt. Dit geeft zacht licht. De witte kant geeft een weerkaatsing van harder licht en de gouden kant zorgt voor een zonsondergang-effect, wat soms ook mooi kan zijn, afhankelijk van wat voor type foto je wilt maken.

Fashion


6. Fotograferen


Als alle voorbereidingen zijn gedaan kan je eindelijk beginnen met de shoot. Begin niet direct met fotograferen, maar zorg eerst voor een ontspannen sfeer. Neem de tijd om kennis te maken met elkaar en bespreek nog een keer het idee van de shoot.

Maak eerst wat testfoto's, zodat het model even kan wennen en help haar/hem door aanwijzingen en complimentjes te geven. Laat tussendoor wat foto's zien om het model wat meer vertrouwen te geven.

7. Nabewerking


De nabewerking van fashionfoto's is erg belangrijk. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen:

Portraiture filter imagenomic


 • Verwijder oneffenheden op de huid. Gebruik de healing brush of de clone stamp in Photoshop om oneffenheden weg te halen. Als je de huid wat softer wil maken (bij mannen is dat trouwens minder relevant), zijn er verschillende mogelijkheden.

  Gebruik bijvoorbeeld de Brush tool op 25%,en ga dan, terwijl je de Alt-toets indrukt (de brush neemt dan de kleur aan van dat stuk) over de huid heen.

  Ik gebruik zelf vaak het Portraiture filter van Imagenomic. Als je dat eenmaal goed en subtiel hebt ingesteld kun je het keer op keer toepassen op al je foto's, dit scheelt een hoop tijd;

 • Gebruik ook eens een 4:3 beeldverhouding of een filmische 16:9 en kijk wat er met je foto gebeurt;

 • Geef in je beeldbewerkingssoftware diezelfde foto een flinke contrastboost door middel van een S-slinger in Curves (lichte gedeeltes omhoog, schaduwen naar beneden) en schroef je kleurverzadiging naar beneden. Dit geeft je foto's met een paar simpele handelingen een meer fashion gevoel.


Fashion (foto: Elja Trum)

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op maandag 20 november 2017 om 21:06

  Mooi en duidelijk verhaal waar de geinterresseerde mee uit de voeten kan. Een kleine kanttekening. Voor wat betreft het nabewerken van het gezicht van vrouwelijke modellen: maak er geen Barbie-poppen van! Enige terughoudenheid maakt het beeld veel natuurlijker en daardoor acceptabeler.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 20 november 2017 om 22:17

  @Piet: inderdaad, dat moet heel subtiel gebeuren.

 3. Guy B
  Profiel Guy (B) schreef op dinsdag 21 november 2017 om 11:21

  300mm F1,8 waar koop je die?

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 november 2017 om 11:25

  @Guy: ze bestaan wel degelijk (wel een hoop glas..): Canon 300mm f/1.8. Maar je hebt gelijk, dit is geen 'normale optie' voor een (fashion-) fotograaf, hij is exclusief gemaakt voor paardenraces. Ik heb de tekst aangepast naar: 200mm f/2.8. Ook een vrij duur objectief, maar betaal- en verkrijgbaar!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.380 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.380 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.