Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

7 Tips voor het fotograferen van bloemen

zaterdag 6 mei 2017, 20:40 door | 22.193x gelezen | 9 reacties

De zomer is in aantocht en er bloeien overal bloemen. Bloemen kun je op vele manieren fotograferen: de voor de hand liggende keuze is een close-up van de bloemkop met een flinke scherptediepte zodat je voldoende scherpte hebt en de bloem optimaal laat zien.

Maar persoonlijk vind ik het veel leuker om voor minder voor de hand liggende opties te gaan. In dit artikel geef ik een zevental tips om bloemen mooi te fotograferen. Zoals zo vaak zijn veel van deze tips veel breder toe te passen.

1. Fotografeer een bloemenveld


Een leuke eigenschap van bloemen is dat ze vaak in groepjes of zelfs velden vol groeien en bloeien. Of het nu gaat om uiterwaarden langs de IJssel vol met boterbloemen en zuring, een idylle van de vlinderstichting, het Hallerbos vol hyacinten of een massaal bloeiende orchidee in een natuurgebied.

Een veld vol met bloemen is een prachtig gezicht en laat zich heerlijk fotograferen in zijn geheel.Vaak groeien er verschillende bloemen door elkaar die ook nog eens een prachtige kleurcombinatie kunnen vormen. Een veldboeket is niet voor niets populair bij bloemschikkers!

De weidsheid van een veld komt goed uit in een panorama uitsnede


De weidsheid van een veld komt goed uit in een panorama uitsnede

2. Bloemen zijn kleurrijk, buit dat uit!


Bij fotografie kan kleur een ontzettend belangrijke factor zijn in een foto. Kleuren spreken! Koele blauwe tinten, warme oranje tinten, fris geel voor een zomerse look. Een klassiek voorbeeld van kleurgebruik bij bloemen fotografie is een zonnebloem, helder geel tegen een strak blauwe lucht voor een mooi kleurcontrast.

Een andere manier die ik heb toegepast is een onscherpe bloem links vlak voor de lens houden waardoor je een mooie roze waas in beeld krijgt. Een tweede bloem van dezelfde soort en dus met dezelfde kleur maakt vervolgens het onderwerp.

Grote muggenorchis


Kleuren van bloemen knallen van het scherm

3. Elke bloem en plant heeft zijn eigen karakter


Sommige bloemen knallen qua kleur, andere bloemen zijn wit, maar mooi behaard. Distels zijn natuurlijk lekker stekelig, een bosanemoon lijkt wel van porselein. Elke bloem heeft zijn eigen karakter: beharing en stekels komen prachtig uit in tegenlicht.

Een bosanemoon is zo teer een breekbaar van uiterlijk dat een high-key opname dit mooi versterkt. Pas je fotosfeer en stijl aan bij je bloem.

Bosanemoon in high-key en soft-focus


High-key en softfocus versterken de tere look van de bosanemoon

4. Bloemen trekken insecten aan


Bloemen trekken insecten aan: bijen, hommels en natuurlijk ook vlinders. Het is natuurlijk extra mooi om een vlinder en een bloem te kunnen combineren in één beeld. Neem eens plaats bij vingerhoedskruid op een zonnige dag en je zult al gauw hommels op bezoek hebben.

Bij en speenkruid


Een bij komt nectar drinken in speenkruid

Je kunt een hommel mooi vastleggen vlak voor hij in de bloem land. Maar ook gebruiken vlinders bloemen vaak als slaapplaats, en dan kun je met het vroege licht prachtige beelden maken.

Groot geaderd witje orchidee


Een groot geaderd witje slaapt op een gevlekte orchis

5. Gebruik weinig scherptediepte


Bij veel van mijn bloemenfoto's gebruik ik heel weinig scherptediepte. Bij f/2.8 is er bijna niets scherp, maar hierdoor leg je wel precies het focuspunt waar jij het hebben wilt. Ook worden onscherpte bloemen op weinig scherptediepte een mooi patroon in de achtergrond.

De zachte lijnen zijn vaak erg complimenterend voor bloemen met een elegante bloeiwijze. Maak dit fotorecept af met heerlijk warm licht en je hebt een plaat die wat mij betreft zo aan de muur kan!

Bergnachtorchis


Bergnachtorchis: de scherpte ligt in de bloem en de onscherpte maakt het beeld af

6. Tegenlicht!


Deze tip kan ik niet genoeg geven: tegenlicht levert mits het mooi vroeg of laat licht is prachtige kleuren en highlights op. Het werkt op veel onderwerpen goed, maar zeker bij bloemen die behaart zijn of bij grassen met een losse bloeiwijze levert het iets prachtigs op!

Tegenlicht op bloemenveld


Tegenlicht op een veld met boterbloemen en grassen

7. Speel met je compositie


Klassieke composities zijn altijd een goede keuze, maar juist in een veld vol met bloemen heb je zo veel elementen in je beeld dat je hier heel mooi mee kan spelen.

Een bloem centraal zetten voor een grafisch, symmetrisch effect kan prachtig zijn of zet eens, zoals in het onderstaande beeld, een bloem in het veld als toetje tegen de rand van je frame aan. Op deze manier heb je wat meer rond te kijken in de patronen en onscherpte voor je het rustpunt en enige scherpe plekje in de foto vind.

Speenkruid bokeh


Bokehpatronen vormen in eerste instantie het beeld, de bloem rechtsonder is pas een laatste rustpunt in de ongebruikelijke compositie

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 20 juli 2015, 13:59.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

9 reacties

 1. anneke
  anneke schreef op maandag 20 juli 2015 om 16:19  | reageer

  mooi! leuk die andere zienswijzen, geeft inspiratie!

 2. Erik
  Erik schreef op maandag 20 juli 2015 om 17:33  | reageer

  Leuk artikel, mooie foto's. Ik ontdekte laatst ook de website van Andrea Gulickx, die heeft weer een heel andere benadering door speciale Lensbaby lenzen te gebruiken om een softe focus te krijgen. Ook erg interessant.

 3. Joram
  Joram schreef op dinsdag 21 juli 2015 om 11:28  | reageer

  Prachtige foto's altijd weer! En leuk om te doen. Plat in het gras, zie je mensen af en toe kijken :D Laatst geprobeerd klaprozen te fotograferen, maar het rood loopt helemaal dicht. Nog niet helemaal door hoe ik dat moet nabewerken.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 21 juli 2015 om 18:21  | reageer

  @Erik: Andrea heeft een leuke niche gekozen idd en maakt mooie beelden.

  @Joram: rood is best een moeilijke kleur idd en zeker het rood van klaprozen. Hangt ook een beetje van de kwaliteit van je sensor af hoe dat er uit komt rollen.

  Bedankt voor de reacties!

 5. Johan
  Johan schreef op dinsdag 21 juli 2015 om 20:28  | reageer

  heel leuke tips ,ik kan weer gaan experimenteren

 6. Brigitte
  Brigitte schreef op dinsdag 21 juli 2015 om 21:31  | reageer

  Goed beschreven met prachtige beelden als resultaat.
  Wat ik mis in de ondertiteling zijn de technische gegevens en met name het diafragma.

 7. Gerard Terpstra
  Gerard Terpstra schreef op donderdag 23 juli 2015 om 17:21  | reageer

  Johannes, mooi stukje en Brigitte als je meer wilt weten zou ik je aanraden lid te worden van Photofactory, kan het je warm aanbevelen.

  Je krijgt dan alle informatie over diafragma etc.

  Ik heb al bijna een jaar mijn lidmaatschap van Photofactory en heb er geen minuut spijt van gehad.


 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 25 juli 2015 om 08:29  | reageer

  @Brigitte: bijna alle foto's zijn met een groot diafragma gefotografeerd, zo uit mijn hoofd is bijna alles 2.8, hoogop F4.

 9. Pat
  Profiel Pat schreef op woensdag 30 december 2015 om 21:43  | reageer

  Beremooie foto's en leerrijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord