Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Yvonne Vloemans

7 tips voor het maken van foto's op een kermis

maandag 26 februari 2018, 20:02 door | 12.018x gelezen | 8 reacties

Als je niet op vakantie gaat biedt ons eigen land ook allerlei mogelijkheden om leuke foto's te maken. Eén van die mogelijkheden is het fotograferen van de kermis.

De lichtjes, de mensen en de snel bewegende attracties zorgen voor de nodige uitdaging, maar kunnen prachtige sfeerbeelden opleveren.

Als je op een kermis fotografeert kun je eens lekker gaan oefenen met verschillende instellingen, standpunten en onderwerpen. Je moet op veel dingen letten bij kermis-fotografie. In dit artikel 7 tips:

Kermis Oirschot - botsautos

f/13, 1 sec, 100 ISO

1. Statief


De foto's zijn gemaakt tijdens de kermis in Oirschot. Om deze foto's te maken heb je een statief nodig om met lange sluitertijd een goed en scherp resultaat te krijgen. Bij de foto met de botsauto's heb ik ook in en uit gezoomd om een speciaal effect te krijgen.

Bij een langere sluitertijd en gebruik van een statief krijg je natuurlijk alleen de niet-bewegende onderwerpen scherp op de foto. Maar daardoor is het juist leuk om te proberen vormen te maken met het licht, bij ronddraaiende attracties kun je zo bijvoorbeeld lichtsporen vastleggen die een cirkel vormen in je beeld. Eigenlijk ben je dan aan het lightpainten.

2. Camera-instellingen


Het moeilijkste onderdeel van kermis-fotografie is het instellen van de juiste belichting. De camera zal de omstandigheden lichter inschatten, door de vele knipperende lichtjes. Het resultaat is dan al snel een te donkere foto.

Daarom is het aan te raden om de foto een beetje over te belichten (één of twee stops), zodat je niet alleen lichtstipjes te zien krijgt, maar de complete (contouren van de) attractie mooi verlicht in beeld komt. Bij mijn eigen foto's heb ik dat niet toegepast, het is meer een algemene tip.

Check op je histogram, na het maken van de foto of je ook uitgebeten delen hebt. Let hierbij wel op dat er geen grote delen van je foto overbelicht raken.

Kermis Oirschot - breakdance

f/20, ISO 100, 1,6 sec.

Het is belangrijk om met klein diafragma (groot getal) te fotograferen anders kom je niet aan een lange sluitertijd. Maar dat kan natuurlijk per situatie anders zijn.

Omdat de attracties veel verschillende bewegingen maken is iedere foto weer helemaal anders. Dus is het goed om te spelen met de sluitertijd en diafragma.

Het is belangrijk om ISO zo laag mogelijk te zetten. In mij geval was dat ISO 100. Dit om geen ruis te krijgen en met een hogere ISO wordt je sluitertijd natuurlijk ook korter. Het is ook uitproberen welke sluitertijd bij welke attractie het best tot zijn recht komt.

3. Manual-modus


Als je in de manual-modus van je camera fotografeert, kun je zelf bepalen hoeveel licht er op je sensor valt en makkelijker spelen met je sluitertijd. Wil je bijvoorbeeld een bewegende draaimolen fotografen? Dan heb je een andere sluitertijd nodig dan wanneer je iets wil bevriezen.

4. Het tijdstip


Het mooiste moment om de kermis te fotograferen is in het blauwe uur. Hier is de lucht nog niet helemaal zwart, maar hangt er nog een blauwe gloed in de lucht. Hierdoor komt er meer dynamiek in je foto's, door een lucht waar nog details in te zien zijn.

Net na zonsondergang is de kermis op zijn mooist. De lucht krijgt tijdens deze periode namelijk een diepblauwe kleur en de lichtjes zijn beter zichtbaar.

5. Objectief


Een groothoekobjectief is het gemakkelijkst om mee te fotograferen op een kermis. Op deze manier heb je de mogelijkheid om een attractie in zijn geheel vast te leggen en om beweging en statische delen te combineren in één beeld.

6. Standpunt


Het is het beste om verschillende standpunten uit te proberen. Zweefmolens zijn bijvoorbeeld mooi te fotograferen vanuit laag standpunt met groothoeklens en bij sommige attracties is het juist erg mooi om slechts één detail vast te leggen.

Bij rustigere attracties zou je zelfs kunnen vanuit de attractie zelf kunnen fotograferen.

Kermis Oirschot - breakdance

f/16, ISO 100, 2,5 sec.

7. Nabewerking


De foto's zijn wel wat nabewerkt Camera Raw van Adobe om de kleuren wat meer te laten spreken. Het (locale) contrast en de verzadiging en levendigheid zijn wat verhoogd. Ook heb ik de hooglichten iets terug gebracht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Yvonne Vloemans

Over de auteur

Yvonne heeft de fotovakopleiding aan de Fotovakschool afgerond. Ze wil zich verder gaan specialiseren in portretfotografie. Ze heeft een vrij brede interesse en woont op het platteland van Oirschot (Noord-Brabant), alwaar ze veel natuurschoon vastlegt. Daarnaast doet ze ook veel aan macrofotografie.

8 reacties

 1. Martin van Wulfen
  Martin van Wulfen schreef op maandag 26 februari 2018 om 21:12  | reageer

  Goed verhaal Yvonne.

 2. gast schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 12:52  | reageer

  Dank je wel, Martin.

 3. Henk
  Henk schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 13:59  | reageer

  Maak ook gebruik van een draadontspanner

 4. gast schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 14:35  | reageer

  Leuke serie en (gelukkig) geen hele lappen tekst, dus mijn welgemeende en oprechte complimenten!

 5. willy
  willy schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 14:49  | reageer

  Ga het ook eens proberen Dank voor Je raad

 6. Chantal
  Chantal schreef op dinsdag 27 februari 2018 om 15:32  | reageer

  interessante tips hartelijk dank hiervoor.

 7. Marius Hultermans
  Marius Hultermans schreef op vrijdag 2 maart 2018 om 13:39  | reageer

  Mooie foto's en een goede en duidelijke toelichting.
  Marius Hultermans

 8. Rias.Photography
  Rias.Photography schreef op vrijdag 2 maart 2018 om 21:35  | reageer

  Bedankt voor deze leuke tips!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord