Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips voor perfecte vakantieportretten

maandag 1 juli 2019, 23:32 door | 6.289x gelezen | 3 reacties

Op vakantie ga je meestal niet alleen. Het is dan ook leuk om van je reisgenoten ook foto's te maken. Leuke portretfoto's bijvoorbeeld die je thuisgekomen mooi aan de muur kunt hangen als blijvende herinnering aan die mooie reis.

1. Maak gebruik van het avondlicht


Op vakantie ben je vaak nog lang buiten 's avonds. Maak gebruik van het prachtige zachte avondlicht door juist met dit licht veel foto's te maken.

Sara en Mika - Avondlicht

Avondlicht

2. Tegen de zon in fotograferen


Datzelfde avondlicht kun je ook gebruiken als tegenlicht. Zorg ervoor dat je tegen de zon in fotografeert (de zon staat achter je onderwerp) en je krijgt een mooie lichtrand om je onderwerp heen.

Waarschijnlijk moet je wel je camera handmatig overbelichten, want de interne lichtmeter zal waarschijnlijk zeggen dat er teveel licht is.

De overbelichting zorgt er gelijk ook voor dat het een vrolijk en helder vakantieportret wordt.

Mika en Vera - tegen de zon in fotograferen

f/2.5, 1/400s, 100 ISO

3. Neem de omgeving mee


Sommige portretfoto's kunnen overal wel gemaakt zijn. Tijdens je vakantie wil je de omgeving ook graag een rol laten spelen in je foto.

Gebruik dus niet altijd die typische 85mm portretlens, maar ga ook eens wijder, zodat je de omgeving ook mee neemt in je foto.

Mika en Vera

Neem de omgeving mee

En, zoals in deze foto, je hoeft niet altijd iemand van voren op de foto te zetten. Ook juist van achteren kan een leuke afwisseling zijn. Iemand die je onderwerp kent zal degene toch wel herkennen.

4. Fotografeer in de schaduw


Tijdens je vakantie ben je ook vaak op pad midden op de dag. Het licht is dan vaak hard en fel. In dit soort omstandigheden is het slim om je portretfoto's juist in de schaduw te maken.

Op schaduwrijke plekjes is het licht juist vaak lekker zacht. Kijk goed naar de richting waar het licht vandaan komt. Zorg ervoor dat het hoofdlicht van één kant komt (vaak is van opzij erg mooi) en niet vanuit alle kanten.

Juist schaduw zorgt voor diepte in je beeld. Dus licht aan één zijde en schaduw aan de andere geeft diepte aan je portret.

Mika - Schaduwplek

Fotografeer in de schaduw

5. Fotografeer zonder te poseren


Voorkom dat de portretten die je maakt allemaal geposeerd zijn. Dat kan snel gaan vervelen. 'Vrouwlief voor de Eiffeltoren', 'Vrouwlief voor de afgebrande Notre Dame', 'Vrouwlief voor het Louvre'.

Maak juist ook foto's waarin je onderwerpen niet door hebben dat je ze aan het fotograferen bent. Of nadat ze wel klaar zijn met het poseren. Je krijgt er spontanere foto's van die een realistischer beeld geven van de situatie.

Wanneer je kinderen bij je hebt op vakantie is dit nog makkelijker. Je kunt ze gewoon laten spelen en ondertussen foto's maken.

Vera - Schommelen

Fotografeer zonder poseren

6. Fotografeer ook als het donker is


Voor fotografie heb je licht nodig, maar moderne camera's kunnen prima foto's maken bij weinig licht. Zeker als je het combineert met een lichtsterk objectief (bijvoorbeeld een 50mm f/1.8).

Dan kun je prima in het donker foto's maken en dat kan leuke portretten opleveren. Bijvoorbeeld wanneer je 's avonds door een stadje slentert.

7. Fotografeer ook eens onderwater


Vroeger nam ik nog wel eens zo'n wegwerp onderwatercamera mee op vakantie. Een plastic ding met een filmrolletje erin en 12 of 24 opnames. Dat waren nooit echt bijzondere foto's.

Tegenwoordig zijn vel smartphones en actiecamera's waterdicht. Daar kun je vaak prima foto's mee maken in en om het water. Waarschijnlijk wil de rest van het gezin de nodige tijd in en om het water doorbrengen, dus dan kun je jezelf toch nog bezig houden met jouw fotografiehobby.

Bieke - Onderwater

Fotografeer onder water
f/8, 1/250s, 400 ISO

Heb jij nog leuke tips voor een mooi vakantieportret?
Deel het in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Peter Doodeman
  Peter Doodeman schreef op dinsdag 2 juli 2019 om 16:37  | reageer

  Hallo,
  Wat een mooie foto's hierboven. Zelf ben ik maar een amateur fotograaf met een Nikon camera. Ik zit in het fotografenteam van de Bethelkerk in Drachten en daar zijn ze heel blij met mijn foto's voor social media, Bethel-magazine, instagram enzovoort. Samen met vijf andere fotografen doen we ons best. De een heeft een camera met lens van €3000,00. Ik niet. Vrouw en kinderen, je weet wel. Wat ik graag zou willen weten, is welke instellingen voor diafragma, sluitertijd en ISO-waarde er respectievelijk zijn gebruikt bij bovenstaande foto's. Ik schrijf voor mijn vrouw (die een Canon heeft) en voor mij een handboekje met tips, ideeen en instellingen die we indien nodig snel kunnen naslaan om voor de mooiste plaatsje te zorgen. Spiekbriefjes van internet hebben we ook al, maar mooie foto's met de daarbij behorende instellingen is voor ons net iets makkelijkerder.

  Groetjes,
  Peter Doodeman

 2. Jolanda Vening
  Jolanda Vening schreef op woensdag 3 juli 2019 om 16:18  | reageer

  Wat een goed boek is dat 'De Portretbijbel'. Veel goede tips heb ik al in de praktijk gebracht.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 3 juli 2019 om 16:40  | reageer

  @Peter; Dank je. Ik heb bij twee van de foto's alvast de instellingen erbij gezet. In mijn boek (de Portretbijbel) die hierboven ook genoemd wordt heb ik overigens wel bij elke foto de instellingen erbij staan.

  @Jolanda; Dank je, leuk te horen dat je het boek goed in de praktijk kunt gebruiken! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord