Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

7 tips voor reisfoto's die niemand heeft

maandag 12 augustus 2019, 15:51 door | 13,563x gelezen | 7 reacties

Verreweg de meeste foto's worden gemaakt op reis, tijdens vakantie. Exotische bestemmingen inspireren bijzonder om flink met je camera aan de slag te gaan.

Maar hoe kun je nou voorkomen dat je thuiskomt met de doorsnee toeristische kiekjes? De meeste winst boek je uit een goede voorbereiding. In dit artikel 7 tips voor unieke reisplaten!

Petra Jordanie

Prachtige lichtval 's ochtends vroeg in de kloof bij Petra in Jordanië. Je kunt thuis al uitzoeken wanneer dit ongeveer is

Zittend op je bank en/of achter je computer begint voor een belangrijk deel je reisfotografie. Hier doe je je inspiratie op en zoek je geschikte fotografie-plekken.

Onderschat dit voorbereidende gedeelte niet! In feite voer je als je eenmaal op reis bent alleen nog maar uit wat je thuis al hebt voorbereid en onderzocht.

1. Inlezen


Natuurlijk lees je als eerste alle relevante informatie over de plek waar je naartoe gaat. Van geschiedenis tot politiek, van cultuur tot fauna. Als je je goed inleest zorg je ervoor dat je de plaatselijke situatie beter begrijpt en dat resulteert vaak in betere foto's.

Reisgidsen als Lonely Planet geven zakelijke en kwalitatief goede informatie over je bestemming.

En daarnaast kun je op internet natuurlijk een schat aan informatie terugvinden. Reisverhalen, en dan vooral van ervaren fotografen, zijn ook onmisbaar in de voorbereiding.

Ook Googelen op alleen afbeeldingen van je bestemming geeft enorm veel informatie over wat er al gedaan is en wat je dus zeker niet hoeft te fotograferen.

Google maar eens op afbeeldingen van de Strokkur geiser in IJsland en je ziet ontelbare min of meer dezelfde foto's van hetzelfde natuurverschijnsel. De uitdaging is dan ook om net iets nieuws te maken.

Compilatie Strokkur sm


2. Google Earth


Op Google Earth kun je een heleboel verborgen plekken vinden. Zoom in op je camping (of hotel) en verken virtueel alvast de omgeving. Zo zie je misschien een prachtige waterval of ruïne op 200 meter van je camping of een levendige markt net achter je hotel.

Op die manier vind je de minder bekende locaties die juist vaak interessant zijn. Je kunt een way-point maken van een interessante plek en die later opzoeken met een gps-app op je telefoon.

Google earth


3. Travelling light


Bedenk vooraf goed welke apparatuur je wil meenemen op reis. Veel beginnende fotografen hebben de neiging om alles wat ze hebben maar mee te zeulen om er op reis achter te komen dat ze een aantal objectieven helemaal niet gebruiken.

Als je fototas te zwaar is doe je ook dingen juist niet. Lange afstanden lopen ga je vermijden en op bepaalde locaties mag de tas simpelweg niet mee naar binnen. Daardoor kan het zijn dat je mooie plekken en fotomomenten misloopt.

Om licht te reizen hoef je echt niet alleen met een licht compactcameraatje op pad te gaan. Bekijk eens welke objectieven je het meest gebruikt en neem die alleen mee.

Een (reis-)objectief met een heel groot bereik (bijvoorbeeld 18-300mm) is natuurlijk ideaal. De kwaliteit van dit soort objectieven wordt natuurlijk minder naarmate je meer zoombereik (van groothoek tot tele) hebt, maar het kan enorm opwegen tegen het zware sjouwwerk van meerdere objectieven.

Tom holmes 546366 unsplash

Foto: Tom Holmes

Een statief kan een handige aanvulling zijn op reis, maar het kan je ook enorm in de weg zitten, vooral tijdens wandelingen. Bedenk daarom per dag of een statief wel echt nodig is. Neem het wel mee in je bagage, maar laat het regelmatig achter als je echt op stap gaat.

De gelegenheid moet goed zijn om het statief te kunnen gebruiken. Er zijn ook carbonversies te koop, die een stuk lichter zijn. Helaas zijn ze wel behoorlijk aan de prijs...

Een heikel punt voor de reisfotograaf is: welke tas neem ik mee? Je fototas op reis moet altijd een balans zijn tussen gemakkelijk lopen, goede bescherming en grote inhoud. Je zult merken dat gemakkelijk lopen belangrijker is dan je aanvankelijk denkt. Op reis loop je toch altijd langere afstanden dan je van plan was.

Er zijn eigenlijk drie soorten fototassen: schoudertas, rugtas en slingtas. Professionals gebruiken vaak een schoudertas omdat deze snel en gemakkelijk toegankelijk is.

Een rugtas is echter handiger als je langere afstanden moet lopen vanwege de stabiele balans. Je merkt eigenlijk nauwelijks dat je hem bij je hebt. Onhandig is wel dat je hem steeds af moet doen om bij je apparatuur te kunnen.

Een slingtas lijkt een ideale combi. Hij hangt op je rug en door hem te 'slingen' hangt hij ineens voor je buik. Het nadeel van een slingtas is echter dat hij niet al te groot is. De keuze is dus vooral persoonlijk. Probeer gewoon wat verschillende tassen uit in de winkel en bepaal wat het beste bij je past.

Te zwaar bepakt


4. Vertrouwd met camerastanden


Vaak kom je op reis mooie, maar onverwachte situaties tegen, waarbij je snel moet handelen. Het is dan zaaks dat je intuïtief je camera-instellingen goed hebt staan.

Voordat je op reis gaat kun je thuis al oefenen met alle camerastanden zodat je ze snel kunt vinden en je er vertrouwd mee kunt raken. Zo kun je snel beweging toevoegen met S of Tv of de scherptediepte regelen met A of Av. Als je dat op het moment suprême nog allemaal moet uitvinden, is het moment alweer voorbij voor je alles goed hebt staan.

Over het algemeen kun je voor een aantal situaties een vaste instelling kiezen. Het zijn wel kort-door-de-bocht-instellingen, maar als uitgangspunt handig om te onthouden:

- Portret: A of Av, diafragma f/3.5
- Overzicht/landschap: A of Av, diafragma f/16
- Bevriezing bewegende personen/voertuigen: S/Tv, sluitertijd 1/1000
- Bewegingsonscherpte/meetrekken: S/Tv, sluitertijd 1/15

Let bij het instellen altijd op dat diafragma en sluitertijd niet gaan knipperen of dat er LO in beeld komt. Als dat gebeurt krijg je namelijk onder- of overbelichting, doordat de gekozen combinatie onmogelijk is bij het aanwezige licht.

Je kunt onderstaand spiekbriefje bij je houden voor noodsituaties. Of je kunt zorgen dat je alles in je hoofd hebt zitten natuurlijk!

Camera techniek geheugensteuntje


5. Lekker in je eentje


Als je niet met de hele familie of het voltallige reisgezelschap op pad gaat voorkom je irritaties en opmerkingen (Schiet eens op!). Als je lekker alleen op pad gaat, heb je veel meer tijd om rond te kijken. Op reis geldt vaak dat je sommige dingen pas ziet als je er de tijd voor neemt.

Soms is een incubatietijd nodig, je moet ergens iets langer rondhangen. En dat lukt vaak niet met alle reisgenoten erbij. Het solo reisfoto maken is trouwens ook wel vaak te combineren met een vakantie met anderen. Plan je fotosessies gewoon om het standaardprogramma heen. Bijvoorbeeld voor het ontbijt, vroeg in de ochtend.

Dat heeft ook nog eens het voordeel dat het licht dan vaak veel beter is dan overdag. En je ontwijkt de massa en je ziet veel meer van het echte leven ter plaatse. Er gaat een nieuwe wereld voor je open!

Net voor zonsopgang is er meestal een blauw (half)uurtje. De lucht krijgt al kleur, maar de zon is er nog niet. Deze combinatie zorgt voor pure magie in je foto's. Het uur na zonsopgang is het licht nog steeds erg mooi. Lange schaduwen en een gouden gloed zorgen ervoor dat alles in een prachtig licht komt te staan, ervan uitgaand dat de zon die dag schijnt.

IMG 4498

Als er onverwachte dingen gebeuren moet je je camera meteen bij de hand hebben en moeten de instellingen kloppen

6. Géén foto points!


Vermijd de foto points, de zogenaamde bordjes dat je op een bepaalde plek een mooie plaat kunt maken. Dit soort plekken staan garant voor clichébeelden. Iedereen maakt daar dezelfde foto.

In de kiosk kun je zo een ansichtkaart kopen met precies hetzelfde plaatje. Die foto kun je je dus sowieso besparen.

7. Vakantiebeurs


Een goede voorbereiding kun je ook treffen op de Vakantie(vak)beurs, die ieder jaar in januari in de Jaarbeurshallen in Utrecht wordt georganiseerd. Er zijn veel stands waar je ook nog eens de nodige fotografietips op kunt doen.

Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!


De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

 1. Luc Vancamp
  Luc Vancamp schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 15:12

  Tiens, ik dacht dat het blauwe uurtje na zonsondergang was en het gouden uurtje voor zonsopgang was !

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 16:55

  @Luc: het blauwe uurtje is voor zonsopgang en na zonsondergang, 2x per dag dus.

 3. Hans
  Hans schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 19:20

  "Vermijd de foto points, de zogenaamde bordjes dat je op een bepaalde plek een mooie plaat kunt maken. Dit soort plekken staan garant voor clichébeelden. Iedereen maakt daar dezelfde foto". Ik geloof dit direct echter de vraag is wil ik dit alles bewust missen in mijn reportage? Je zult hierdoor de mooiste en misschien wel belangrijkste plekken gaan missen als je dit advies daadwerkelijk op gaat volgen. Lijkt me niet wenselijk.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 augustus 2019 om 21:00

  @Hans: doe foto’s moet je natuurlijk wel hebben als onderdeel van je serie, maar het zijn vanzelfsprekend geen unieke foto’s. Zelf ben ik al zover dat ik ze niet eens meer maak.. ik koop de ansichtkaart wel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.769 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.769 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.