Elja Trum

7 manieren om geld te verdienen met fotografie

maandag 4 december 2017, 11:22 door | 58.994x gelezen | 53 reacties

Veel fotografen zoeken naar manieren om geld te verdienen met hun hobby. Soms als zakcentje om hun hobby te bekostigen en soms voor het opbouwen van een serieus bedrijf. In dit artikel 7 verschillende manieren waarop je als fotograaf geld kunt verdienen.

Laat ik duidelijk zijn; geld verdienen met fotografie is niet eenvoudig. Tenminste, niet wanneer je er van wilt kunnen leven. Veel fotografen hebben al moeite om boven het minimum loon uit te komen met hun eigen bedrijf. Fotograaf zijn is dan ook gewoon kei hard werken.

1. Stock fotografie


Stock fotografie lijkt één van de eenvoudigste manier om geld te verdienen met de foto's die nu toch al op je harddisk niks staan te doen. Je upload je foto's naar een (micro)stocksite (zoals Shutterstock of iStockphoto) en bij elke verkoop ontvang je een klein bedrag.

In de praktijk blijkt het wat lastiger. Het aanbod vanuit fotografen is enorm dus de eisen voor foto's zijn ook erg hoog. Elke foto wordt gekeurd door een kritisch team van de stockfoto website. Het is dus nog best lastig jouw foto goedgekeurd te krijgen.

Om echt geld te verdienen met microstock fotografie moet je erg veel verkopen. Je zult al gauw minimaal duizend foto's online hebben moeten staan voordat het een beetje begint te lopen. Allemaal van hoge kwaliteit en bij voorkeur erg origineel en goed inzetbaar voor uiteenlopende doelen.

Ook moet elke foto voorzien zijn van de juiste beschrijvingen en trefwoorden. Het is dus flink wat werk en je moet aardig wat tijd investeren voordat het iets oplevert. Ben je daar eenmaal, dan is het een mooie manier om een stabiele inkomstenbron te hebben. Een mooie voorbeeld van een fotograaf die het gemaakt heeft met mircostock fotografie is Yuri Arcurs.

Bekijk ook onderstaande video van Digital Rev over stockfotografie:


2. Afdrukken verkopen


Mensen hebben graag iets moois aan de muur hangen, maar niet iedereen kan goed fotograferen of schilderen. Je kunt jouw foto's aanbieden aan anderen om aan de muur te hangen. Nu kun je natuurlijk je foto's aanbieden op je eigen website, maar dat levert je niet altijd even veel exposure op.

Een alternatief kan een website als Werk aan de Muur zijn. Daar kun je jouw foto aanbieden en sta je tussen honderden andere fotografen die ook hun werk aanbieden.

Je kunt natuurlijk ook een lokale winkel proberen die (onder andere) werk voor aan de muur verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan een Expo. Biedt de winkel een percentage aan bij de verkoop. Maak foto's van onderwerpen die voor iedereen in jouw dorp of stad herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld van de skyline of juist van het dorpsplein.

Je kunt je foto's exclusiever maken door slechts ene beperkte (genummerde) oplage aan te bieden. Zo weten kopers (vrijwel) zeker dat ze iets unieks aan de muur hebben hangen.

3. Workshops geven


Als je zelf al behoorlijk goed weet hoe een camera in elkaar zit kun je natuurlijk die kennis overdragen op anderen. Zeker de beginnerscursussen zijn erg populair, maar als je echt iets bijzonders kan is er ook in het hogere segment nog voldoende vraag naar professionele workshops voor gevorderden.

Je workshops promoot je natuurlijk via zustersite Photoworkshops, maar kijk ook eens of ze bij de lokale buurtvereniging of volksuniversiteit niet een docent zoeken..

4. Fotografeer voor particulieren


Bruiloften, feestjes, portretten, profielfoto's, huisdieren, et cetera. Er zijn genoeg gebeurtenissen waarbij goede foto's gewenst zijn. Door veel concurrentie en doordat iedereen een camera heeft is het wel een moeilijke markt, veel mensen hebben moeite met de (in hun ogen hoge) prijzen die je moet vragen om winstgevend te kunnen zijn in deze sector.

De particuliere markt is echter wel eenvoudig om in te komen. Je kent altijd wel iemand die binnenkort iets te vieren heeft en een goede fotograaf kan gebruiken om het vast te leggen. Of je begint met professionele porfielfoto's van je vrienden te maken in ruil voor een vermelding op hun social media profielen dat jij die foto hebt gemaakt (en natuurlijk een link naar je website).

5. Fotografeer voor bedrijven


Bedrijven hebben vaak meer budget en zullen sneller geld uitgeven voor goede foto's. Bijna elk bedrijf heeft wel foto's nodig voor reclamedoeleinden of de bedrijfswebsite. Bedrijven zijn dus een prima doelgroep om je diensten aan te bieden.

Bedrijfsfotografie

Het moeilijkste is wellicht hoe je op een goede manier onder de aandacht komt van bedrijven. Uiteraard heb je een website waarop je portfolio gevonden kan worden, maar dan moeten ze je 'toevallig' vinden.

Wees creatief en stop er tijd in. Bijvoorbeeld door er langs te gaan met je portfolio of op een bijzondere manier gerichte reclame te maken. Maak bijvoorbeeld eens een mooie foto van het bedrijfspand en stuur die op naar het bedrijf als ansichtkaart.

6. Apparatuur kopen en verkopen


Zit handelen in je bloed dan kun je ook daarmee binnen de fotografie een aardig centje verdienen. Koop via bijvoorbeeld marktplaats voor een goede prijs apparatuur in, maak het schoon, schiet een paar goede productfoto's en schrijf een duidelijke en commerciële omschrijving. Je kunt zo gauw een paar tientjes (of honderden euro's) extra verdienen op elke verkoop.

Je kunt het ook groter aanpakken en een bepaald product inkopen vanuit het buitenland en aanbieden op een website of via sites als marktplaats.

7. Evenementen fotograferen


Ga je graag naar sportwedstrijden, grote feesten of andere evenementen? Wellicht kun je daar ook nog wat geld mee verdienen. Bijvoorbeeld door je foto's te verkopen. Ouders zullen graag een professionele foto van hun voetballende zoon willen hebben.

Een handige site om je werk op eenvoudige wijze aan te bieden is die van Oypo. Daar kun je de foto's plaatsen zodat anderen ze eenvoudig kunnen bestellen. Je bepaald zelf de prijs.

Conclusie


Denk eraan dat de best verdiende fotografen doorgaans niet per se de beste fotografen zijn, ze weten zichzelf en hun werk gewoon beter te verkopen. Je zult dus meer geld verdienen aan je fotografie door meer bezig te zijn met marketing, netwerken en algemeen het werken aan je bedrijf dan door de mooiste foto's te maken..

Wat is jouw manier om geld te verdienen met fotografie?
Deel jouw tips in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 13 augustus 2012, 23:59.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

53 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 01:05

  Vooral je conclusie is waar. Het gaat meestal meer om het juiste netwerk om geld te verdien en kwaliteit van de foto is al bijna een bijzaak geworden. En dan met name bij portret- en modelfotografie

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 06:32

  Jammer genoeg kun je die conclusie op vele vakgebieden toepassen, in mijn vakgebied (muziek) werkt het vaak net zo en ik denk dat in het bankierswezen die conclusie ook wel getrokken kan worden...

 3. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 08:09

  En wat ook belangrijk is om te vermelden: je moet je realiseren dat het vinden van opdrachten een 'numbers game' is: als je 9 op de 10 keer een 'nee' als antwoord krijgt, en elke 10e keer een 'ja', dan moet je gewoon vaak genoeg jezelf aanbieden.

  Je moet je ook niet laten afschrikken als je een paar keer niet de interesse van een klant kan wekken. Chase Jarvis schreef hier een tijd terug een stuk over.

 4. Fred Noomen
  Fred Noomen schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 16:14

  Het is allemaal waar en het is allemaal al zo vaak voorbij gekomen. Dus niets nieuws onder de zon. En dat is jammer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord