Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips voor alternatieve portretfoto's

maandag 25 november 2013, 22:21 door | 25.392x gelezen | 5 reacties

Natuurlijk kun je de standaardregeltjes aanhouden bij het schieten van een portretfoto. Dat levert vaak uitstekende en veilige foto's op waar zowel model, fotograaf als opdrachtgever tevreden mee kan zijn. Je kunt jou portretfoto's er echter ook uit laten springen door de gebruikelijke regels eens te verbreken. Zeven tips!

1. Afwijken van de regel van derden


De regel van derden is een basisregel waarmee bijna elke foto lekker wegkijkt. Maar regels zijn er om gebroken te worden. Zorg dat je ze kent en wijk er dan regelmatig ook eens van af. Bijvoorbeeld door je onderwerp juist precies in het midden te zetten.

Anne fleur

Het nadeel is wellicht dat wanneer je de regel van derden breekt, je wellicht een van de andere compositieregels wel weer netjes volgt. Zo wordt het je wel erg lastig gemaakt de regels te breken..

2. Beperk de kijkruimte


Als je model een bepaalde richting op kijkt dan is het gebruikelijk om in die richting wat 'kijkruimte' over te houden. Zo voorkom je een opgesloten gevoel; je bent als kijker namelijk geneigd om ook in de richting te kijken waar het model heen kijkt. Wijk ook hier zo nu en dan eens van af om te zien of het wellicht een sterkere foto oplevert.

Anne fleur look

3. Laat je model weg kijken


Meestal kijkt het model in de camera, maar vaak kan het ook erg krachtig zijn om je model weg te laten kijken. Bij een groepsfoto kun je naar elkaar kijken, maar ook hier kan het bijzonder zijn om juist allemaal dezelfde kant op te kijken.

Familie trum

Benieuwd naar hoe bovenstaande foto gemaakt is?
Ik heb er hier een stukje over geschreven.

4. Verberg je onderwerp


Je onderwerp hoeft natuurlijk niet altijd volledig zichtbaar te zijn om toch een leuk portret te maken. Verstop bijvoorbeeld een deel van het gezicht onder een hoed of een lap stof. Ook kun je bijvoorbeeld een donkere zonnebril gebruiken om iemands ogen te verbergen.

Mika hoed

Andersom werkt het ook heel goed; verberg bijna het gehele gezicht, behalve de ogen. Deze krijgen zo extra kracht en het geeft je foto iets mysterieus.

5. Maak een serie


In plaats van te werken met losse foto's kan het ook leuk zijn om juist eens een serie te schieten. Dat kan natuurlijk door simpelweg je camera in een hogere snelheid achter elkaar foto's te laten nemen terwijl je model beweegt.

Een andere methode is door achteraf een aantal foto's van een fotosessie bij elkaar te zoeken die op een of andere manier met elkaar verbonden zijn.

Noor

6. Gebruik een extreme uitdrukking


Natuurlijk hoef je niet alleen maar foto's te maken waarop je model keurig lacht, of -zoals veel modellen denken dat het moet- arrogant de camera in kijkt. Probeer tijdens een shoot te wisselen met uitdrukkingen bij je model en probeer zeker ook wat extremere uitdrukkingen.

Dit type foto's kun je vaak het beste aan het einde van een fotoshoot proberen; nadat je model en jij aan elkaar gewend zijn. Laat hem of haar eens gek doen voor de camera. Een niet alledaagse look kan een foto direct interessanter maken.

Rianne schreeuwt bw

7. Vul het scherm


Meestal wil je bij een portretfoto nog wat ruimte om je onderwerp houden. Een foto kan ook krachtig worden als je juist alleen je model in beeld hebt, of juist slechts een deel van je model. Probeer dus ook eens om dicht op je onderwerp te kruipen en alleen het gezicht vast te leggen.

Lotte

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om een portretfoto te maken die afwijkt van wat 'standaard' is. Probeer vooral veel verschillende ideeŽn uit om zo bijzondere portretfoto's te maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 26 november 2013 om 07:50  | reageer

  Vooral foto 3 is goed vekoopbaar. Heb zelf n.a.v. deze foto soortgelijke foto's bij mijn klanten aangeboden. Deze gaan als 'warme broodjes' over de toonbank. Ben blij dat er geen auteursrecht op de idee rust!! vrolijk

 2. erik eshuijs
  erik eshuijs schreef op dinsdag 26 november 2013 om 15:49  | reageer

  ik zoek een flitskabel ( naar aanleiding van het stukje over paddenstoelen) voor mijn canon EOS 5D (1e versie) en de speedlite 550 EX.
  zijn er ook statiefjes voor deze flitser?

  groet,

  Erik

 3. Peter Jongejan
  Profiel Peter Jongejan schreef op dinsdag 26 november 2013 om 19:12  | reageer

  Ik blijf nummer 5 heel leuk vinden. Wil ik graag proberen te maken na een shoot.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 27 november 2013 om 22:54  | reageer

  Ik heb het al vaker gelezen maar waarom moet je eigenlijk de regels eerst kennen om ze te breken?

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 november 2013 om 23:14  | reageer

  @Martinphili; Zodat als iemand commentaar heeft dat je bijvoorbeeld de regel van derden had moeten gebruiken, je kunt zeggen dat je dat bewust niet gedaan hebt. knipoog

  Maar serieus; wat mij betreft is het maar een uitspraak die aangeeft dat alles toegestaan is, maar dat het erg handig is om de basiskennis goed onder de knie te hebben. Als je lukraak aan het fotograferen gaat dan zul je vast ook wel eens een aardige foto maken, maar als je weet waar je mee bezig bent kun je consistent goede foto's maken en dit ook doen als je buiten de gebaande paden treed.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord