Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

8 ideeën voor fotografieprojecten

maandag 12 januari 2015, 21:12 door | 41.208x gelezen | 8 reacties

Een fotografieproject is een uitstekende manier om je foto's te verbeteren en anderen te laten zien wat je kunt. Door een project uit te voeren geef je jezelf een goede reden om in actie te komen voor die volgende bijzondere foto. In dit artikelen acht ideeën voor jouw eigen fotografieproject.

Bij een project werk je doorgaans ook toe naar publicatie van je werk. Dat kan zo eenvoudig zijn als het plaatsen van je foto's op een social media site zoals Facebook. Ook kun je de resultaten van je project uiteraard plaatsen op je website. Wil je nog iets meer energie erin stoppen, dan maak je een website specifiek voor jouw project.

Natuurlijk hoef je jezelf niet te beperken tot een online expositie van je werk. Je kunt het project ook afsluiten met een fysieke expositie. Daar komt natuurlijk wel het nodige bij kijken, maar het kan veel voldoening geven echt een expositie op te zetten.

Overigens heb je bij een online expositie wel veel meer kans op grotere aantallen bezoekers. Beide, zowel een fysieke expositie als een online weergave van je project, kan vanzelfsprekend ook.

1. Periodeproject


Bij een periodeproject draag je jezelf op om gedurende een bepaalde periode met een bepaalde interval een nieuwe foto te plaatsen. Bijvoorbeeld een 365-dagen project waarbij je 365 dagen lang elke dag een foto maakt en publiceert.

Wil je het minder zwaar maken dan kun je er ook een 52-weken project van maken of een 30 dagen project. Eerst kijken of een dergelijk project wat voor je is? Probeer het eens met een 7-dagen project.

Een andere manier van een periodeproject kan ook zijn dat je een bepaalde dag wilt vastleggen. Probeer eens 24 foto's in 24 uur. Elk uur een nieuwe foto en uiteindelijk een mooi overzicht van een dag uit je leven.

2. Periodethemaproject


Wil je iets meer diepgang geven aan je periodeproject, dan kun je er een thema aan hangen. In plaats van 365 dagen lang een willekeurige foto te maken kun je ook 365 dagen lang elke dag een portretfoto maken. Of juist een landschapsfoto.

Je thema hoeft niet per se een specifieke fotografievorm te zijn; je kunt het op allerlei manieren invulling geven. Bijvoorbeeld alleen zwart-wit foto's maken of in al je foto's eenzelfde rode draad laten lopen, maar de foto's onderling verder behoorlijk laten verschillen.

Je kunt het zo creatief maken als je wilt voor wat betreft je thema. Door er een vooraf bepaalde periode aan te hangen dwing je jezelf er dagelijks actief mee bezig te zijn. Dat is sowieso een erg goede manier om je fotografie te verbeteren.

3. Objectiefperiodeproject


Je kunt het ook zien als een thema, maar dit is een specifiek soort project dat veel door fotografen ondernomen wordt. Je kiest een specifiek objectief met vast brandpuntsafstand en maakt daar elke dag een foto mee. Het aantal dagen kun je dan ook koppelen aan het brandpuntsafstand. Bijvoorbeeld 85 dagen met een 85 mm objectief. Of 35 dagen met een 35 mm objectief.

Een dergelijk project is erg leuk om bijvoorbeeld een nieuw objectief goed te leren kennen. Ook het werken met de beperking van een specifiek vast brandpuntsafstand voor een specifieke periode zorgt ervoor dat je anders foto's gaat maken.

4. Fotodagboek


Gebruik je camera om een dagboek bij te houden over jezelf (of bijvoorbeeld over je kind). Je hoeft uiteraard niet per se zelfportretten te gaan maken, je kunt ook gewoon iets uit je leven of wat wat je meemaakt vastleggen.

Er zijn overigens ook specifieke camera's die je kunnen helpen bij een dergelijk project. Bijvoorbeeld de Narrative Clip; een camera die je op kunt spelden en elke 30 seconden automatisch een foto maakt.


5. Onderwerp


Kies een specifiek onderwerp en houd je een tijdje bezig met het op unieke wijze vastleggen van dit onderwerp. Maak bijvoorbeeld een serie foto's van bepaalde auto's, gebouwen, deuren, of dieren. Het kan natuurlijk ook abstracter zijn, zoals een specifieke kleur of bijvoorbeeld reflecties. Het kan leuk zijn om juist een onderwerp te kiezen waar je normaal niet zoveel foto's van maakt.

Zorg wel dat je het onderwerp interessant vindt. Dat helpt je om je project vol te houden. Als je het onderwerp niet interessant vind zul je het waarschijnlijk snel voor gezien houden.

6. Goed doel


Ga eens aan de slag om het werk van bijvoorbeeld een vrijwilligersorganisatie bij je in de buurt vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een vereniging die oudere mensen helpt door regelmatig een dagje met ze op pad te gaan.

Een leuke manier om kennis te maken met de mensen die zich voor een dergelijk doel inzetten. Tevens maak je zo het project niet alleen voor jezelf; de organisatie zou jouw project in kunnen zetten om duidelijk te maken wat ze nu eigenlijk doen en hoe ze daarmee helpen. Zo krijgt je project extra waarde.

7. Zelfportretten


Het voordeel van het vastleggen van een zelfportret is dat je model altijd in de buurt is en altijd tijd voor je heeft wanneer jij dat wilt. Het regelmatig maken van zelfportretten kan een leuke manier zijn om verschillende stijlen fotografie op je gemak uit te proberen.

Bovendien krijg je zo ook nog eens een stapel leuke foto's van jezelf; wij fotografen staan doorgaans voornamelijk achter te camera dus heb je in jouw archief waarschijnlijk vooral foto's van anderen. Op deze manier kun je daar ook eens verandering in brengen.

8. Timelapse


Bij een timelapse foto maak je gedurende een bepaalde periode om de zoveel tijd een foto. Al deze foto's zet je uiteindelijk achter elkaar in een filmpje. Doorgaans worden de foto's vanaf dezelfde plek gemaakt, maar het kan ook leuk zijn om juist ook de camera te bewegen.

Een timelapse kan een relatief korte periode laten zien, maar je kunt ook juist een langere periode samenvoegen tot een timelapse. Bijvoorbeeld een jaar lang dagelijks een foto vanaf dezelfde plek. Dan zie je uiteindelijk de seizoenen voorbij schieten in je filmpje. Ook leuk voor wanneer er ergens bouwwerkzaamheden zijn.


Mijn project


Zelf heb ik voor dit jaar ook een project in de planning. De fotoclub waar ik bij zit bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren we in oktober met een expositie. Alle leden leveren daar foto's voor aan met als thema 'Wijchen', de plaats waar de club gevestigd is.

Zelf heb ik bedacht dat ik vijftig Wijchenaren op de foto wil gaan zetten in de leeftijd van 1 tot en met 50 jaar oud. Allemaal op dezelfde manier voor wat betreft belichting en achtergrond. Een project dus waar ik de komende periode ook wel mijn handen aan vol zal hebben.

Welk project ga jij de komende periode ondernemen?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. mischa de muynck
  mischa de muynck schreef op maandag 12 januari 2015 om 22:29  | reageer

  Fotoprojecten zijn inderdaad een hele goede manier om bezig te zijn (en te blijven) met fotografie. Niet alleen blijf je bezig met je hobby, je wordt er ook een beter fotograaf van. Zelf organiseer en doe ik mee aan meerdere fotoprojecten. Een mooi voorbeeld is 3x50 waar we met 50 fotografen 50 weken lang met de 50mm lens foto's maken. Intensief maar door de onderlinge motivatie een heel mooi project.

  De foto7daagse die ik ook organiseer is wat laagdrempeliger en voor iedereen goed te doen. Gedurende 7 dagen een mini-opdracht die je anders laat kijken naar de wereld om je heen.

 2. Berno
  Berno schreef op maandag 12 januari 2015 om 23:53  | reageer

  Zeker leuk om een project te doen! 3x50 was erg leuk om te doen. Dit jaar kies ik voor thema onderweg. Zonder richtlijnen maar wel als doel MN kleine camera meer mee te nemen.

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 11:25  | reageer

  De cursisten die in de vakgroep zitten, krijgen van mij iedere vrijdag een 'weekwoord'. Een week lang maken ze foto's die dit woord uitbeelden. Aan het eind van de week posten ze de foto's in de besloten Facebookgroep. Verrassend hoe anders iedereen een bepaald woord interpreteert! Een van de cursisten verzamelt alles en maakt er een jaarboek van.

 4. RobvdP
  RobvdP schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 11:27  | reageer

  Ik heb afgelopen jaar met leden van mijn fotoclub een 52weken straatfotografie project gedaan. (1 foto per week en straatfotografie in de ruime zin des woords) Erg leuk project.

  En in februari denken we te starten met een Alfabetproject. 26 weken lang iedere week een opvolgende letter verbeelden.

  En zelf ben ik met een 365 fotoproject begonnen.

 5. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 11:39  | reageer

  Geweldig om zo met die hobby bezig te zijn.

 6. gast schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 15:28  | reageer

  Zelf zit ik te denken aan een Timlapseproject, maar doordat ik dit niet eerder heb gedaan is mijn vraag hoeveel foto's zijn er nodig per uur als je bv. een 24 uur verhaal wilt maken.

 7. wim van de meerendonk
  wim van de meerendonk schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 17:43  | reageer

  ik heb het afgelopen jaar de hele krommerijn afgelopen van utrecht tot wijk bij duurstede. Dat heb ik in 4 of 5 etappes gedaan. Van het voorjaar tot en met de herfst (ik wacht nog op de sneeuw!)
  in 2015 ga ik weer een heel traject aflopen. of het weer een rivuer wordt weet ik niet, maar het is wel aantrekkelijk vanwege de vele vogels, en een ijsvogeltje wil ik graag een keer ook in nl vastleggen.

 8. Marion Verwindt
  Marion Verwindt schreef op dinsdag 13 januari 2015 om 22:08  | reageer

  Wat leuk om over deze projecten te lezen. Ik heb me voorgenomen om dit jaar, hoeveel foto's maakt me niet uit, foto's te nemen waar een raam centraal staat.... Het idee van het ABC, 26 weken lang spreekt ook zeer tot mijn verbeelding.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord