Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

8 kerstfotografietips van Nige Levanterman

maandag 24 december 2018, 15:51 door | 5.387x gelezen | 3 reacties

In dit artikel een achttal fotografietips van Canon-fotograaf en social influencer Nige Levanterman. Met name gefocust op het fotograferen onder moeilijke lichtomstandigheden, wel zo handig tijdens de donkere feestdagen.

Daarnaast het vinden van de mooiste plekken en het kiezen van de juiste instellingen om verschillende kersttaferelen zo goed en uniek mogelijk vast te leggen.

Low light photography Nige Levanterman 1

Nige Levanterman / Instagram: @Levanterman

Kerstverlichting en -markten kunnen een uitdaging zijn om te fotograferen, vooral wanneer locaties vol met mensen zijn, de lampjes knipperen en je in moeilijke lichtomstandigheden moet werken.

Nige Levanterman maakt gebruik van een reeks Canon-camera's voor zijn foto's die vaak gemaakt zijn bij weinig licht en met lange belichtingstijden. Nige legt uit dat camera's zoals de Canon EOS 2000D of Canon EOS M50 een uitstekende keuze zijn voor het maken van kwaliteitsfoto's met Kerstmis.

Low light photography Nige Levanterman 3

Nige Levanterman / Instagram: @Levanterman

1. Favoriete kerstmarkten


Ik fotografeer graag op plaatsen met veel charme, karakter en energie. Kerstmarkten zijn hier ideaal voor. Ik vind vooral de manier waarop de kerstmarkten in Europa zijn opgezet ideaal.

De gezellige houten cabinestallen, sprankelende lichten, kleurrijke kermisattracties en het verplichte reuzenrad, veel bewegingsvrijheid en ruimte maken het mogelijk om mijn kenmerkende long-exposure foto's te maken.

Low light photography Nige Levanterman 5

Nige Levanterman / Instagram: @Levanterman

2. Lange belichtingsfotografie


In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, vereisen foto's met lange belichting niet altijd een zeer lange belichtingstijd. Er zijn eigenlijk geen regels voor.

Je kunt je foto's slechts ťťn seconde of voor langere perioden belichten, afhankelijk van het gewenste resultaat. Het hangt ervan af hoe snel je onderwerp beweegt.

Daarom raad ik je aan om te experimenteren door zoveel mogelijk foto's van hetzelfde onderwerp te maken met verschillende belichtingslengtes. Vervolgens vergelijk je de resultaten en stel je ze steeds bij.

Geduld is essentieel bij het maken van een foto met een lange belichtingstijd. Speel met de belichtingsinstellingen en laat ruimte voor trial and error. Het meest gebruikelijke advies dat ik geef, is: probeer uniek te zijn en probeer eens iets nieuws, zelfs als het onderwerp een populair stedelijk monument is.

Low light photography Nige Levanterman 2

Nige Levanterman / Instagram: @Levanterman

3. Een uitkijkpunt vinden


Op drukke locaties in de stad kan het moeilijk zijn om de perfecte foto te maken, omdat mensen vaak voor de camera lopen of als een passant je hindert.

Zoek indien mogelijk een enigszins verhoogd kijkpunt om de camera boven de menigte te krijgen. Trappen of een stabiele muur zouden kunnen soms de oplossing al bieden.

Overweeg de continuous autofocus uit te schakelen en over te schakelen naar de one-shot AF-modus (dus niet de servo AF-modus). Dit stelt je in staat om je focus precies in te stellen en op de juiste plaats te houden.

4. Vermijd de flitser


Tijdens het fotograferen op kerstmarkten kies ik ervoor om geen flitser te gebruiken. Dit zal je misschien verbazen omdat een flitser soms ook belangrijk kan zijn bij weinig licht. Een flitser kan de sfeer echter behoorlijk overstemmen en onderwerpen op de voorgrond onbedoeld markeren.

5. De juiste instellingen gebruiken


Met Kerstmis zijn er veel sprankelende lichten, dus om een ​​sterrenbursteffect te krijgen, kan ik zowel een kleine als een grote diafragma-opening gebruiken om Bokeh-flonkeringen te schieten. Als je een statief gebruikt, kies je natuurlijk een lage ISO, bijvoorbeeld ISO100.

Een lage ISO-waarde geeft je foto een levendige kleurdiepte en minimale ruis. Wanneer ik mijn camera vasthoud, gebruik ik graag de sluitertijd-prioriteit-instelling en selecteer ik Auto ISO. Dit houdt de belichtingsduur precies op waar ik hem hebben wil en zorgt automatisch voor de ideale belichting.

6. Bewegingsonscherpte vermijden


Een statief voorkomt dat de camera trilt en kan een foto redden, maar als je rondloopt op drukke kerstmarkten, kun je hem beter thuislaten. Zet je camera dan op M(anual) om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

Als ik bijvoorbeeld een 50 mm-lens gebruik, merk ik dat ik mijn handen net lang genoeg stil kan houden voor een belichtingssnelheid van 1/50 seconde. Niet iedereen heeft echter een vaste hand, dus je moet oefenen en zien hoe lang je je camera stil kunt houden. Dit kan een uitdaging zijn!

Om onscherpte door het indrukken van de ontspanknop en het verplaatsen van de camera te voorkomen, kun je de camera instellen op de transportmodus, een zelfontspanner van twee seconde gebruiken en de camera zo stil mogelijk houden terwijl de camera de foto's automatisch maakt.

Low Light photography Nige Levanterman 4

Nige Levanterman / Instagram: @Levanterman

7. Gebruik Viewfinder


Tenslotte raad ik ook aan de Viewfinder te gebruiken en niet het Live View LCD-scherm. Je kunt de camera veel stabieler houden wanneer je hem tegen je gezicht drukt waarbij je je ellebogen aan beide kanten tegen je zij geklemd houdt.

8. Bokeh schieten


Een mooie bokeh voegt een vleugje magie toe aan je foto's, vooral rond Kerstmis, en er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.

Op de Canon EOS 2000D of Canon EOS M50 bijvoorbeeld, stel ik voor om het grootste diafragma te gebruiken dat je objectief ondersteunt en om je onderwerp van dichtbij te fotograferen. Een lange brandpuntsafstand op een close-onderwerp drukt het onderwerp tegen de achtergrond aan.

Nige Levanterman


Voor meer informatie over Nige Levanterman: https://www.levanterman.photography/
Instagram - https://www.instagram.com/levanterman/?hl=en

De foto's van Nige Levanterman zijn gemaakt met Canon-camera's, waaronder de Canon EOS 5DS en Canon 5D Mark IV.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op dinsdag 25 december 2018 om 10:39  | reageer

  Fraai stukje fotografie en zo ook de uitleg Nige.
  Met fotoschietgroeten Robert

 2. M.K
  M.K schreef op dinsdag 25 december 2018 om 11:45  | reageer

  HDR is altijd mooi

 3. An
  An schreef op woensdag 26 december 2018 om 13:14  | reageer

  mooi artikel over leuke fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord