Elja Trum

8 kleine dingetjes om altijd bij je te hebben als fotograaf

maandag 23 mei 2016, 22:44 door | 20.110x gelezen | 54 reacties

Als je er op uit trekt om te fotograferen neem je uiteraard je camera, wat objectieven en wellicht nog een statief mee. De basis om foto's te kunnen maken. In mijn fototas heb ik echter nog een paar andere kleine, maar praktische, dingetjes zitten die je fotosessie soms letterlijk nog kunnen redden.

Ik ga het niet hebben over een statief of andere grote accessoires. Het gaat me om kleine dingetjes die je gemakkelijk en ongemerkt constant in je fototas kunt hebben zitten. Het kan slim zijn om een klein bakje te gebruiken om alles in op te slaan, dan hoef je niet zo te zoeken als je iets nodig hebt.

1. Extra geheugenkaart


Ik ben wel eens op vakantie gegaan om er op Schiphol achter te komen dat er geen geheugenkaartje in mijn camera zat. Vergeten uit mijn kaartlezer te halen nadat ik hem leeg getrokken had. Gelukkig heb ik altijd een extra kaartje bij me. Meestal heb ik hem niet nodig, maar af en toe kan ie ontzettend handig zijn.

Geheugenkaart

2. Extra accu


Hetzelfde geldt overigens voor een extra accu. Die heb ik ook altijd bij me. Zowel de accu als het geheugenkaartje zitten overigens niet in mijn tas, maar in mijn Rapidstrap draagriem. Dan heb ik ze altijd bij de hand, ook als mijn tas niet in de buurt ligt.

3. Een pakje penlites


Je flitser, of een andere accessoire, zal maar net op het verkeerde moment zonder stroom zitten. Daarom heb ik, naast eigenlijk meestal ook wel een aantal oplaadbare batterijen, ook altijd een pakje Duracell penlites in mijn tas zitten. Deze hebben hun lading ook nog als je ze al maanden niet gebruikt hebt.

Penlites

4. Grijskaart


Door een grijskaart mee te fotograferen kun je achteraf in Lightroom of Photoshop eenvoudig de kleuren in je foto corrigeren zodat ze helemaal juist worden weergeven. Handig dus om bij je te hebben. Plak hem eventueel op het bakje dat je in je tas stopt om al deze kleine spulletjes te bewaren, dan hoef je hem er niet steeds uit te vissen.

5. Lensdoekje


Een vetvlek op je objectief is zo gemaakt. Stop standaard een lensdoekje in je tas zodat je dit soort vlekjes direct kunt verwijderen. Als alterantief zou je een lensborsteltje kunnen nemen. Hiermee schijn je de kans op krasjes nog wat te verminderen.

6. Paracetamol


Ik ben wel eens met de fotoclub een dagje wezen fotograferen in Antwerpen. In de loop van de dag kreeg ik hoofdpijn en 's avonds reed ik met hoofdpijn, en vier clubleden in de auto weer naar huis. Thuis bleek ook nog dat ik 39 graden koorts had.

Het was wel fijn geweest als ik toen al die paracetamols in mijn tas had zitten. Dat had de hoofdpijn wellicht in de kiem gesmoord en zo kun je zo'n gezellige fotodag veel prettiger afsluiten.

7. Duct tape


Voor een snelle reparatie van apparatuur, of bijvoorbeeld om te markeren waar je wilt dat je model staat. Je hoeft natuurlijk niet een hele rol mee te nemen, je kunt ook een deel afscheuren en opvouwen. Na gebruik wel even aan denken dat je een nieuw stuk in je tas stopt.

8. Visitekaartjes


Eigenlijk opvallend hoe vaak je nog met iemand aan de praat raakt als je aan het fotograferen bent. Dan is het best handig als je een kaartje bij je hebt zodat ze 's avonds in alle rust je site kunnen bezoeken of je een mailtje kunnen sturen.

Visitiekaartje


Dat is trouwens een top-tip. Als iemand je vraagt of je de foto die je van hen gemaakt hebt door wilt mailen, laat dan die andere partij het initiatief nemen. Geef je kaartje af en vraag ze een mailtje te sturen met een verwijzing naar de foto.

In negen van de tien gevallen vergeet de ander dit te doen en dus hoef jij dan geen moeite te doen voor niks. Blijkbaar was die foto toch niet zo belangrijk voor ze.

Wat heb jij altijd nog bij je in je fototas?
Laat het weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

54 reacties

 1. Irma
  Irma schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 00:00

  Een pakje zakdoekjes of tissues, zo'n goedkope regenponcho (plat pakketje), een paar dropjes of keelsnoepjes; en als ik weet dat ik wat langer op pad ben: een mueslireep en flesje drinken. Als ik eraan denk doe ik ook een plastic tas in een zijvak en een klein pakje babydoekjes. En idd een lensdoekje oid, ik heb zelf een lenspen. Onlangs ook een doekje in een kokertje aangeschaft zodat deze (hopelijk) langer schoon blijft.

  Ik heb een sling-schoudertas met wat extra ruimte, en daar past best veel in heb ik gemerkt. Fijn als handbagage als je gaat vliegen, als het moet prop ik er met gemak ook nog een e-reader en een compactcameraatje bij in (bij mijn laatste vakantie gebruikte ik een actioncam). Lopend naar het vliegtuig bijvoorbeeld of als je op de vliegtuigtrap staat wordt het niet erg gewaardeerd als je met je grote DSLR staat te hannesen maar zo'n klein cameraatje valt niet erg op.

  Met een rol duct-tape in je fototas/handbagage kom je overigens op het vliegveld niet langs de douane! knipoog

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 07:34

  Die laatste tip vind ik goud.
  Ik heb er zo'n hekel aan: je hebt het beloofd dus je stopt extra tijd in een foto die eigenlijk helemaal niet belangrijk is, je mailt hem naar de mensen toe en daarna hoor je nooit meer iets. Geen bedankje, niks.
  Dan is dit wel handig inderdaad.

 3. Jan Harm
  Jan Harm schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 10:47

  Zelf heb ik ook altijd pen&papier bij mij (kan natuurlijk ook op de smartphone) en een zakmes. Die laatste meer dan eens nodig gehad om bijvoorbeeld een kruiskopschroefje te verwijderen uit een trigger om de batterij te verwisselen die opeens leeg bleek te zijn. Niet vergeten dat zakmes op een buitenlandse reis per vliegtuig te verwijderen.

 4. Paul
  Paul schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 10:52

  Gaffer tape in plaats van duckt tape, scheelt een hoop gedoe omdat je geen last hebt van lijmresten als je de tape weer eraf haalt. Ook verkrijgbaar in leuke kleurtjes en onopvallend zwart. Zowel grote als kleine rollen. Die kleintjes kan je eigenlijk altijd wel kwijt ergens.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord