Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

8 kleine dingetjes om altijd bij je te hebben als fotograaf

maandag 23 mei 2016, 22:44 door | 21.514x gelezen | 54 reacties

Als je er op uit trekt om te fotograferen neem je uiteraard je camera, wat objectieven en wellicht nog een statief mee. De basis om foto's te kunnen maken. In mijn fototas heb ik echter nog een paar andere kleine, maar praktische, dingetjes zitten die je fotosessie soms letterlijk nog kunnen redden.

Ik ga het niet hebben over een statief of andere grote accessoires. Het gaat me om kleine dingetjes die je gemakkelijk en ongemerkt constant in je fototas kunt hebben zitten. Het kan slim zijn om een klein bakje te gebruiken om alles in op te slaan, dan hoef je niet zo te zoeken als je iets nodig hebt.

1. Extra geheugenkaart


Ik ben wel eens op vakantie gegaan om er op Schiphol achter te komen dat er geen geheugenkaartje in mijn camera zat. Vergeten uit mijn kaartlezer te halen nadat ik hem leeg getrokken had. Gelukkig heb ik altijd een extra kaartje bij me. Meestal heb ik hem niet nodig, maar af en toe kan ie ontzettend handig zijn.

Geheugenkaart

2. Extra accu


Hetzelfde geldt overigens voor een extra accu. Die heb ik ook altijd bij me. Zowel de accu als het geheugenkaartje zitten overigens niet in mijn tas, maar in mijn Rapidstrap draagriem. Dan heb ik ze altijd bij de hand, ook als mijn tas niet in de buurt ligt.

3. Een pakje penlites


Je flitser, of een andere accessoire, zal maar net op het verkeerde moment zonder stroom zitten. Daarom heb ik, naast eigenlijk meestal ook wel een aantal oplaadbare batterijen, ook altijd een pakje Duracell penlites in mijn tas zitten. Deze hebben hun lading ook nog als je ze al maanden niet gebruikt hebt.

Penlites

4. Grijskaart


Door een grijskaart mee te fotograferen kun je achteraf in Lightroom of Photoshop eenvoudig de kleuren in je foto corrigeren zodat ze helemaal juist worden weergeven. Handig dus om bij je te hebben. Plak hem eventueel op het bakje dat je in je tas stopt om al deze kleine spulletjes te bewaren, dan hoef je hem er niet steeds uit te vissen.

5. Lensdoekje


Een vetvlek op je objectief is zo gemaakt. Stop standaard een lensdoekje in je tas zodat je dit soort vlekjes direct kunt verwijderen. Als alterantief zou je een lensborsteltje kunnen nemen. Hiermee schijn je de kans op krasjes nog wat te verminderen.

6. Paracetamol


Ik ben wel eens met de fotoclub een dagje wezen fotograferen in Antwerpen. In de loop van de dag kreeg ik hoofdpijn en 's avonds reed ik met hoofdpijn, en vier clubleden in de auto weer naar huis. Thuis bleek ook nog dat ik 39 graden koorts had.

Het was wel fijn geweest als ik toen al die paracetamols in mijn tas had zitten. Dat had de hoofdpijn wellicht in de kiem gesmoord en zo kun je zo'n gezellige fotodag veel prettiger afsluiten.

7. Duct tape


Voor een snelle reparatie van apparatuur, of bijvoorbeeld om te markeren waar je wilt dat je model staat. Je hoeft natuurlijk niet een hele rol mee te nemen, je kunt ook een deel afscheuren en opvouwen. Na gebruik wel even aan denken dat je een nieuw stuk in je tas stopt.

8. Visitekaartjes


Eigenlijk opvallend hoe vaak je nog met iemand aan de praat raakt als je aan het fotograferen bent. Dan is het best handig als je een kaartje bij je hebt zodat ze 's avonds in alle rust je site kunnen bezoeken of je een mailtje kunnen sturen.

Visitiekaartje


Dat is trouwens een top-tip. Als iemand je vraagt of je de foto die je van hen gemaakt hebt door wilt mailen, laat dan die andere partij het initiatief nemen. Geef je kaartje af en vraag ze een mailtje te sturen met een verwijzing naar de foto.

In negen van de tien gevallen vergeet de ander dit te doen en dus hoef jij dan geen moeite te doen voor niks. Blijkbaar was die foto toch niet zo belangrijk voor ze.

Wat heb jij altijd nog bij je in je fototas?
Laat het weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

54 reacties

 1. Irma
  Irma schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 00:00  | reageer

  Een pakje zakdoekjes of tissues, zo'n goedkope regenponcho (plat pakketje), een paar dropjes of keelsnoepjes; en als ik weet dat ik wat langer op pad ben: een mueslireep en flesje drinken. Als ik eraan denk doe ik ook een plastic tas in een zijvak en een klein pakje babydoekjes. En idd een lensdoekje oid, ik heb zelf een lenspen. Onlangs ook een doekje in een kokertje aangeschaft zodat deze (hopelijk) langer schoon blijft.

  Ik heb een sling-schoudertas met wat extra ruimte, en daar past best veel in heb ik gemerkt. Fijn als handbagage als je gaat vliegen, als het moet prop ik er met gemak ook nog een e-reader en een compactcameraatje bij in (bij mijn laatste vakantie gebruikte ik een actioncam). Lopend naar het vliegtuig bijvoorbeeld of als je op de vliegtuigtrap staat wordt het niet erg gewaardeerd als je met je grote DSLR staat te hannesen maar zo'n klein cameraatje valt niet erg op.

  Met een rol duct-tape in je fototas/handbagage kom je overigens op het vliegveld niet langs de douane! knipoog

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 07:34  | reageer

  Die laatste tip vind ik goud.
  Ik heb er zo'n hekel aan: je hebt het beloofd dus je stopt extra tijd in een foto die eigenlijk helemaal niet belangrijk is, je mailt hem naar de mensen toe en daarna hoor je nooit meer iets. Geen bedankje, niks.
  Dan is dit wel handig inderdaad.

 3. Jan Harm
  Jan Harm schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 10:47  | reageer

  Zelf heb ik ook altijd pen&papier bij mij (kan natuurlijk ook op de smartphone) en een zakmes. Die laatste meer dan eens nodig gehad om bijvoorbeeld een kruiskopschroefje te verwijderen uit een trigger om de batterij te verwisselen die opeens leeg bleek te zijn. Niet vergeten dat zakmes op een buitenlandse reis per vliegtuig te verwijderen.

 4. Paul
  Paul schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 10:52  | reageer

  Gaffer tape in plaats van duckt tape, scheelt een hoop gedoe omdat je geen last hebt van lijmresten als je de tape weer eraf haalt. Ook verkrijgbaar in leuke kleurtjes en onopvallend zwart. Zowel grote als kleine rollen. Die kleintjes kan je eigenlijk altijd wel kwijt ergens.

 5. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:05  | reageer

  Gaffer tape inderdaad ipv duct tape. Daarnaast heb ik altijd een vuilniszak bij me. Niet direct voor de rommel, maar wel als ik op de grond moet zitten/liggen op een vuile ondergrond. Zak open scheuren en je kan prettig zitten/liggen zonder dat je kleding vies wordt.

 6. Rien
  Rien schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:17  | reageer

  Een erg kleine tuinschaar om takjes en prikplanten weg te knippen. Handig als je modelfotografie in de natuur doet. Werkt ook veel subtieler dan gewoon de takken breken.
  (Uiteraard ga je netjes om net de natuur, dus niet slopen)
  Een opgevouwen stuk dun plastic zeil dat je normaal eenmalig gebruikt bij het afdekken van meubels bij schilderwerk. Is erg handig om even onder te schuilen bij regen samen met al je fotospullen (tassen statieven enz) en weegt bijna niets.
  Afvalzakje om al je afval mee terug te nemen naar huis (afval van vissige, peuken, suikerzakjes enz, en vroeger de filmverpakkingen).

 7. Rien
  Rien schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:18  | reageer

  ik bedoel dus een snoeischaartje

 8. Johan
  Johan schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:35  | reageer

  Ik mis in dit rijtje nog een klein zaklampje voor als je in het donker toch wil kunnen scherpstellen.

 9. Natas Verheijde
  Natas Verheijde schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:37  | reageer

  Ik heb altijd een muntje in mijn fototas om de plaat van mijn statief mee los te kunnen draaien.
  Een plastic zak is ook handig, om op te zitten als de ondergrond erg vies is (of om je spullen op te leggen)..

 10. Wim Edens
  Wim Edens schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:42  | reageer

  Ik heb altijd een grote vuilniszak in de tas. Handig als je je model schoon wilt houden als hij/ze op de grond knielt ofzo of als je dat zelf wilt.

 11. Gregorius Schoenmaeckers
  Gregorius Schoenmaeckers schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 11:54  | reageer

  Ik gebruik mijn visitekaartje altijd voor de eerste foto op een geheugenkaart die geformatteerd is. Ik ben ooit een kaart kwijtgeraakt, de kaart was niet het probleem, wel de foto's die erop stonden.
  Ik hoop dan dat de vinder contact met mij wil opnemen als ik ooit nog eens een kaart "verlies".

 12. Walter
  Profiel Walter schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 12:00  | reageer

  Ik heb steeds een "power pack" bij waarmee ik GSM of tablet kan opladen.

 13. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 12:03  | reageer

  Zo'n plastic zak heb ik nooit. Ik heb regelmatig een boze echtgenote, dat dan weer wel

 14. Jan R
  Jan R schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 12:11  | reageer

  Ik mis nog de Tie-wrap (kabelbinder). Liefst in verschillende maten. Ik maak er ritssluitingen mee vast, repareer een schouderriem en zo veel meer. Kortom onmisbaar.

 15. Berlinda Kers
  Berlinda Kers schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 12:46  | reageer

  Standaard in mijn fototas zit een kleine handpop (badstof konijn in washand formaat) om de aandacht van kinderen richting camera te krijgen. En hij werkt geweldig.

 16. Frank
  Frank schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 12:49  | reageer

  Goede tips erbij👍! Maar je moet ook oppassen dat je niet te veel meeneemt.

 17. Liesbeth
  Liesbeth schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 13:03  | reageer

  Leuke tips , zelf heb ik ook altijd een heel klein schaartje bij me ,zit samen in een tool met schroevendraaiersetje. en een stuk plastic als ik Macro's ga maken .

 18. René Victor
  René Victor schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 13:22  | reageer

  Zelf heb ik altijd een pillamp bij. Handig als je bij valavond verder verwijderd bent van verharde wegen en door veld en bos je weg moet zoeken.

  René

 19. textbestand
  textbestand schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 13:28  | reageer

  miniatuur statief, plastic standaardje voor flitser, stuk keukenrol en elastiek (diffusor), wit A4 (reflector), tekstbestand met gegevens (read only) op geheugenkaart, waterpasje, vuilniszak

 20. Jan van Keulen
  Jan van Keulen schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 13:34  | reageer

  Ik heb ook een lang pincet bij me. Handig om je plekje schoon te maken bij makrofotografie. Maar is meer omdat ik grote handen heb.

 21. RJ Vogels
  RJ Vogels schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 13:45  | reageer

  Mijn reserve body en natuurlijk mijn tweede bril . Met -11,5 en -8,5 .....doe je natuurlijk niets als hij er mee ophoud en/of breekt. Met fotoschietgroeten Robert Vogels.

 22. Xander Geering
  Xander Geering schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 14:00  | reageer

  In mijn cameratas zit altijd een zgn. filterwrench; soms blijkt een filter iets strakker te zitten dan bedoeld (of misschien wel door stijging van de temperatuur), zeker een polarisatiefilter kan dan lastig zijn om eraf te halen. Een filterwrench biedt dan uitkomst.

  Ook altijd een 5 €-cent muntje om de plaat van het statief op de camera vast en los te draaien.

  Verder een flesje water, een paar boterhammen en een paar euro voor een kop koffie vrolijk

 23. Huub van Beurden
  Huub van Beurden schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 14:15  | reageer

  Een " kunststof kussen" op op te knielen, voorkomt thuis opmerkingen over een vuile broek. Verder een stukje koord van 2 meter, te gebruiken als voet statief. ( strakgetrokken tussen mijn voet en kamera.

  groet, Huub


 24. danny
  danny schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 14:49  | reageer

  Ik heb ook nog een plastieken beschermhoes voor m'n camera bij. Weegt niets en neemt geen plaats in.

 25. gast schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 15:16  | reageer

  Klein setje schroevedraaiers. Zijner ook als sleutelhanger.

 26. Lidy
  Lidy schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 15:20  | reageer

  Fotografeer je veel in de natuur dan is "prikweg" of iets vergelijkbaars heel fijn als je geprikt bent door een beestje of de brandnetels te laat gezien hebt.

 27. Henk Witte
  Henk Witte schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 15:27  | reageer

  Wat ik altijd in mijn fototas heb is een vuilniszak en een kleine paraplu. Opgevouwen neemt een vuilniszak geen ruimte in en reuze handig om je spullen in of onder te stoppen als het regend en iedeaal om op te zitten als de grond nat of vies is. Een kleine opvouwbare paraplu past in elke tas of jaszak en bij kans op buien ideaal om bij je te hebben.

 28. Wouter J. van Duin
  Profiel Wouter J. van Duin schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 15:32  | reageer

  Ook altijd wel handig is een remote-control of ontspanner. Kan nuttig zijn, zelfs zonder statief. En natuurlijk de smart-phone met nuttige foto-apps.

 29. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 15:40  | reageer

  - Een pedaalemmer zak kan handig zijn als regenhoes voor je camera maar ook om voor andere dingen.
  - Voor elke accessoire dat een battery heeft probeer ik een reserve mee te nemen. Dus niet alleen penlights.
  - Een Pen een een klein boekje (of gevouwen A4) kan ook handig zijn.
  En aansluitend op de tip van het visitekaartje op de 1e foto hoorde ik eens de tip om op al je apparatuur (ook/vooral lenzen) je naam en tel nummer te zetten met plakstrip. Als iemand die vindt dan kunnen ze je makkelijk bereiken.

 30. Toos
  Toos schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 16:03  | reageer

  Toos:
  De eerste foto op mijn kaartje is altijd van een briefje met mijn naam, adres en telefoonnummer.
  Er zijn natuurlijk altijd eerlijke vinders maar je moet ze wel de kans geven om iets terug te geven.

 31. Erik
  Erik schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 16:23  | reageer

  Een zakmes en een stukje vliegertouw. Iets te eten denk aan muslierepen klein in de tas heel nuttig in het open veld als het langer duurt dan geplant.

 32. Peggy Leckie
  Peggy Leckie schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 16:28  | reageer

  Wat ik handig vind in de tropen is oa Mini spuitfles om waterdruppels te creëren op bijv bloem /blad. Knipschaartje om storende takjes te verwijderen.

 33. Luxzenburg- Kole E M Van
  Luxzenburg- Kole E M Van schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 16:34  | reageer

  Goede tips en eigenlijk....op de tape en soms de batarijen na, heb ik het meeste wel bij mij en wat water

 34. Carolina Roepers
  Carolina Roepers schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 17:54  | reageer

  Ik heb ook altijd Deet mee tegen de muggen. En bij zonnig zomer weer zonnebrand. Zaklamp is ook erg handig. Helemaal bij nachtfotografie.

 35. jannie timmer
  jannie timmer schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 18:51  | reageer

  een zaklampje, hoef niet eens groot te zijn. Je zit paddestoelen in het bos te fotograferen en je mist een goede lichtbron en je wilt niet flitsen dan kun je met een zaklampje zelf bepalen waar je licht vandaan komt. En wil je toch flitsen dan is het misschien ook leuk om eens de onderkant van een paddenstoel te belichten... kan natuurlijk ook met bloemen, maar ik heb hem het hele jaar in mijn tas zitten

 36. gast schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 19:42  | reageer

  ik heb nog niet zo lang me canon eos 100D en heb een grotere tas besteld.
  naast me camera gaat er ook me extra geheugenkaarten en een extra accu in.
  ik heb een vrij grote telefoon&portomonee(die laatste met heel veel troep erinnahnah)naast dat gaat er ook een powerbank mee(die zit normaal ook in me gewone tas)en ik doe me ipod en als het ff kan en ik denk er aan gaat me ipad ook mee(maar zoals ik al zei als ik er aan denk)en elke tas die ik ook bij me heb of dat nou me werktas is of me cameratas(was in dit geval die van me ex,want ik heb de grote nog niet in huis)is ik heb altijd een potje vaseline bij me omdat ik altijd ontzettend droge lippen heb.

 37. Tjerk
  Tjerk schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 19:45  | reageer

  Standaard aan de buitenkant van m'n tas: Een klein viskrukje. Veel beter dan op je knieën zitten. Weegt een paar honderd gram, dus dat kan er nog wel bij...

 38. jandecoster
  Profiel jandecoster schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 20:01  | reageer

  Een Leatherman, je weet wel: zo'n multitool. Heb ik ooit al eens nodig gehad, je moet altijd wel eens knippen of iets vast zetten. Ook een kleine LED-zaklamp kan handig zijn!

 39. Dirk
  Dirk schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 21:21  | reageer

  Zelf heb ik nog een blaasbalg mee en pen en papier.

 40. gast schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 22:15  | reageer

  neem ook geld mee of bankkaart

 41. gast schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 22:20  | reageer

  Oordopjes. Heb vorig jaar op een festival foto's gemaakt en dagen met een piep in m'n oor gelopen. Wel mooie foto's overigens...

 42. An
  An schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 22:26  | reageer

  Plastiek zakje met gat. Deze trek ik over het objectief bij stof of regen .de lens zelf is beschermd door een filter. Regenhoesje voor de camerarugzak zodat mijn spullen droog blijven

 43. Rob
  Rob schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 22:31  | reageer

  Een minuscuul zaklantaarntje is handig. Zo'n ding wat bijv. aan een sleutelhanger past. Vooral bij avond fotografie onmisbaar.

 44. rob
  rob schreef op dinsdag 24 mei 2016 om 22:39  | reageer

  Prima tips! Je kunt beter 4 kaarten van 8 gig bij je hebben dan één van 32. Prop je alles op die ene grote kaart en er gaat iets mis.... ben je alles kwijt

 45. Jaap Wijler
  Jaap Wijler schreef op woensdag 25 mei 2016 om 03:10  | reageer

  een hoofdlampje voor avondfotografie en een draadontspanner naast de al genoemde zaken als lensdoek, extra geheugenkaart, extra accu

 46. bianca
  bianca schreef op woensdag 25 mei 2016 om 09:30  | reageer

  Een doosje met verschillende grote en kleuren veiligheidsspelden. Ik fotografeer vaak met een model en met de kledinng komt dit eigenlijk altijd wel van pas. Ook heb ik altijd een spiegeltje bij me. Sommige modellen zijn nog wat onzeker over hoe ze op de foto gaan. Ik laat ze zich zelf dan altijd nog even rustig bekijken en wat gezichts exspressies oefenen. Geeft altijd een boost zelfvertrouwen die de foto's goed doen.

 47. gast schreef op woensdag 25 mei 2016 om 10:55  | reageer

  Misschien nog een idee: Ik maak altijd een foto van mijn visitekaartje en blokkeer deze dan op mijn geheugenkaartje, zodat het bij "verlies" of "ongeluk" altijd bekend is van wie dit toestel is.

 48. gast schreef op woensdag 25 mei 2016 om 17:45  | reageer

  Bedankt voor de tips... Een kruiwagen om AL die kleine dingetjes mee te kunnen nemen... knipoog

 49. Jan
  Jan schreef op donderdag 26 mei 2016 om 00:38  | reageer

  Paracetamol heb ik altijd bij me, maar ook pilletjes tegen hooikoorts want met bijtende en betraande ogen belemmerd het fotograferen.
  Een flesje water; pleisters; closetpapier en muggenspray zijn voor een natuurfotograaf onontbeerlijk: deze hebben zijn diensten bij mij ook vaak bewezen.
  Een klein zakmes om storende takken te verwijderen zit in mijn tas, tevens een led zaklamp.
  Foto's sturen aan vreemden of anderen die ik onderweg ontmoet daar ben ik al vele jaren van genezen, want je hoort nooit meer iets van hen, zelfs geen bedankje. Wanneer ze belangstelling tonen voor mijn werk dan noem ik mijn website, kunnen ze dat adres zelf noteren: kaartjes geef ik alleen aan zakelijke kontakten.

 50. gast schreef op donderdag 26 mei 2016 om 12:03  | reageer

  Pepermunt en deo. Een frisse geur is altijd prettig!

 51. Ines
  Ines schreef op donderdag 26 mei 2016 om 13:45  | reageer

  Even aansluitend op de reactie van Bianca: wasknijpers! Wij zagen ooit in Spanje een fotoshoot voor een postordercatalogus. Om de kleding mooi te laten vallen werden de kledingstukken allemaal in model gebracht met wasknijpers aan de achterkant... Maar is sowieso een multifunctioneel hulpmiddel! vrolijk

 52. gast schreef op donderdag 26 mei 2016 om 14:30  | reageer

  zonder handboeien geen fotoshoot!

 53. Mat
  Mat schreef op zondag 29 mei 2016 om 10:55  | reageer

  Als je een telefoon bij je hebt, zet dan een app. "zaklamp"op je telefoon, dan heb je altijd een zaklamp bij je, en hoef je geen extra zaklamp mee te nemen.

 54. Jan W
  Jan W schreef op zondag 29 mei 2016 om 12:06  | reageer

  Gast 25 mei 2016 - 17:45; 26 mei 2016 -12:03; en 14:30. Heeft u ook nog iets zinnigs te melden of bent u een van die internet flaamers die thuis ook grappigste oom uithangt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord