Elja Trum

8 tips: Hoe word je rijk als fotograaf

maandag 1 januari 2018, 14:41 door | 21.494x gelezen | 24 reacties

Bijna iedereen wil het: rijk worden. Ook fotografen. En volgens mij kan ook iedereen het. In dit artikel geef ik je acht tips die jou helpen rijk te worden als fotograaf.

Money, money, money


1. Wat is rijk?


Je eerste stap naar rijkdom is om te kijken wat jij 'rijk' vindt. Ik houd het even bij financiële rijkdom in dit artikel. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een rijk leven te hebben, maar laten we wel wezen: dat is het makkelijkste als je er financieel goed bij zit.

In mijn ogen ben je rijk op het moment dat je lekker kunt leven zoals je dat wilt én alsnog jaarlijks een mooi bedrag overhoudt.

Wanneer je rijk bent volgens die definitie hangt uiteraard af van wat jij graag wilt in je leven. Als je in een dikke villa met een mooie bolide voor de deur wilt wonen en vijf keer per jaar op vakantie wilt, dan zal je iets harder (of slimmer) moeten werken voordat je jezelf rijk kunt noemen.

Zijn jouw eisen wat lager, dan wordt het ook eenvoudiger om rijkdom te bereiken. Het is slim om voor jezelf vast te stellen wanneer je vindt dat je rijk bent. Dan wordt het een concreet doel om te behalen.

2. Bouw je vermogen maandelijks op


Ja, je kunt natuurlijk in één klap rijk worden door de loterij te winnen. In de praktijk is die kans echter erg klein. In één klap rijk worden is vrijwel nooit realistisch. Rijk worden is een kwestie van constant en geleidelijk opbouwen van je vermogen.

Een goede manier om rijk te worden is door maandelijks 10 tot 20 procent van je inkomsten apart te zetten. Hoe meer je kunt missen, hoe sneller je financieel vrij zult zijn.

Tien procent van je inkomen, dat zou je altijd wel ergens moeten kunnen besparen. Verderop in dit artikel komen alvast wat tips voorbij, maar het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat je gewoon elke maand wat overhoudt om weg te zetten en te laten groeien.

3. Start met je basisvermogen


Begin met het opbouwen van je basisvermogen. Een bedrag op je spaarrekening waarmee je het probleemloos een half jaar uit kunt houden zonder dat er ook maar een cent inkomsten binnen komt.

Wat dat bedrag is, is natuurlijk afhankelijk van je uitgavenpatroon. Stel dat je maandelijks 2.000 euro uitgeeft, dan is je basisvermogen dus zes maal tweeduizend euro: 12.000 euro.

Dit bedrag wil je op een spaarrekening hebben staan waar je vrijwel direct bij kan. Spreek dit bedrag niet aan voor willekeurige uitgaven, maar houd het gereserveerd voor noodgevallen.

Op het moment dat je geen werk hebt is het je buffer om rustig op zoek te gaan naar nieuw werk. Gaat de wasmachine kapot, dan staat er zonder problemen snel een nieuwe. Of begeeft je auto het dan kun je die reparatie ook betalen als de rekening hoog uit valt.

Wat je trouwens zal ontdekken is dat je basisvermogen een belangrijke buffer is die je rust zal geven. Je hoeft je niet direct druk te maken als de inkomsten een maandje wat minder zijn of als er onverwachte kosten opduiken.

Het geeft je ook de rust om nee te zeggen tegen een opdracht die je minder aanspreekt of juist tijd te stoppen in dingen die je niet direct op de korte termijn geld opleveren.

4. Laat je vermogen voor je werken


Als je eenmaal je basisvermogen op orde hebt stop je uiteraard niet. Nu wordt het namelijk pas echt leuk. Je kunt het geld boven je basisvermogen gebruiken om rijker te worden. Je laat je geld voor je werken.

Op je spaarrekening werkt je geld momenteel in elk geval niet voor je. Als je daarop 0,2 procent rente krijgt heb je al een goede spaarrekening te pakken. Dat is niet voldoende groei om überhaupt de inflatie van je geld bij te benen. Feitelijk wordt het geld op je spaarrekening elk jaar minder waard.

Je kunt je vermogen voor je laten werken door het slim te investeren. Daarbij kun je uiteraard zelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Bijvoorbeeld erg veel door in Bitcoin te beleggen of juist relatief veilig met aandelen en/of obligaties.

Maar je kunt ook investeren in vastgoed of een start-up. Eigenlijk geldt altijd: hoe groter de risico's hoe groter de potentiële opbrengsten. Maar ook: hoe groter de kans dat je vermogen afneemt.

5. Gebruik indexfondsen


Nog veiliger en in mijn ogen de slimste keuze is beleggen in indexfondsen. Bij een indexfonds beleg je niet in één bedrijf, maar direct in een heleboel. Zo spreid je de risico's. Bij een indexfonds moet je erg letten op de kosten die je betaalt. Die moeten namelijk zo laag mogelijk zijn, want die eten keihard van je winsten.

Mijn advies zou zijn om de Vanguard S&P 500 ETF indexfonds te nemen. Deze heeft lage kosten en een mooi rendement (over meerdere jaren).

Als je kijkt naar de afgelopen honderd jaar dan maakt het niet uit wanneer je ingestapt bent (ook al is het vlak voor een beurscrisis). Over een beleggingsperiode van 10 jaar haalde je altijd zo ongeveer 7 procent rendement per jaar.

Het komt er op neer dat als je nu een bedrag in zo'n indexfonds stopt je, met wat geluk, over 10 jaar je inleg verdubbelt hebt. Dat is in elk geval ontzettend veel meer dan je in diezelfde 10 jaar met je spaarrekening zal halen.

Er is dus een reden waarom ik je aanraad eerst een basisvermogen op te bouwen: geld dat je op deze manier belegt kan mogelijk op korte termijn minder waard worden. Je moet het dus niet opeens zomaar nodig hebben, dan kan het je geld kosten.

Een interessante manier om met indexfondsen aan de slag te gaan is Binck Fundcoach. Hierbij kun je tegen lage kosten maandelijks een vast bedrag inleggen in indexfondsen. Een goede manier om over de loop van tijd een flink vermogen op te bouwen.

Maandelijks inleggen is slim, want je spreid zo je aankoopmoment. Op die manier zul je gemiddeld op momenten kopen dat de beurs relatief hoog staat en op momenten dat de beurs relatief laag staat.

Het timen van het juiste instapmoment blijkt dusdanig moeilijk, dat gespreid inleggen slim is. Door bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in een indexfonds te beleggen spreid je de gemiddelde aankoopprijs en heb je minder last van op het verkeerde moment instappen.

Disclaimer
Ik ben geen financieel expert. Ik raad je aan altijd zelf onderzoek te doen naar de risico's en potentiële opbrengsten. Uiteraard is het jouw geld en speel je hiermee op eigen risico. In dit artikel mijn adviezen op basis van mijn persoonlijke kennis en onderzoek in dit vlak.

Ik heb geen connectie met, of vergoeding gekregen van, Binck. Er zijn vast prima alternatieven, maar ik gebruik toevallig Binck zelf.


6. Beperk je uitgaven


Natuurlijk kun je proberen je inkomsten te verhogen zodat je geld overhoudt, maar er is natuurlijk ook een andere manier: kosten besparen. Denk eens goed na bij alle uitgaven die je doet. Hoe belangrijk is het echt?

Stel dat je van die 2.000 euro maandelijkse kosten die ik eerder noemde 1.800 kunt maken. Dat levert je elke maand weer 200 euro extra op waarmee je jouw vermogen kunt laten groeien.

Het is slim om een goed overzicht van je uitgaven te maken, zodat je goed kunt zien waar je kosten kunt besparen. Je hoeft van mij niet als een vrek te gaan leven, maar vrijwel iedereen kan relatief eenvoudig tientallen euro's per maand besparen door even goed naar zijn uitgaven te kijken.

7. Beperk je (nieuwe) apparatuur


Voor fotografen is het erg verleidelijk om telkens nieuwe apparatuur te blijven kopen. Er komen zeer regelmatig nieuwe camera's, objectieven en randapparatuur uit die telkens net weer wat voordelen geven te opzichte van je huidige model.

Er gaat echter ook ontzettend veel geld zitten in die nieuwe apparatuur. En eerlijk: hoe hard heb je het nu echt nodig om betere foto's te maken?

Canon EF 70-200mm f/2.8 L II

Een goede manier om snel geld te besparen is door langer met je huidige apparatuur te blijven werken. Koop in plaats van jaarlijkse eens tweejaarlijks een upgrade; dat bespaart je al de helft van het geld dat je uitgeeft aan apparatuur.

Een andere valkuil voor fotografen is dat ze simpelweg teveel apparatuur hebben. Vaak kun je met wat creativiteit veel verder komen dan met extra apparatuur. En al die apparatuur moet je ook telkens weer mee slepen; minder apparatuur scheelt je dus niet alleen geld, maar ook een pijnlijke rug.

7. Investeer slim


Bepaalde uitgaven zijn slimmer om te doen dan anderen. Je geld geef je slim uit op het moment dat een uitgave je in de toekomst geld gaat besparen of opleveren.

Denk bijvoorbeeld aan educatie, bijvoorbeeld een boek over fotografie of een fotografie cursus. Dat kost je geld, maar als het goed is leer je er dingen van die je helpen om betere foto's te maken waardoor je jouw foto's en diensten beter aan de man kunt brengen.

Een andere slimme investering zijn bijvoorbeeld zonnepanelen. Je geeft eenmalig een bedrag van circa 5.000 euro uit, maar de komende twintig jaar betaal je veel minder aan stroomkosten. Die investering verdient zichzelf in een jaar of zeven terug waarna het je alleen maar geld oplevert.

En het lekkerste is dat je direct per maand bespaart op je stroomkosten terwijl je die eenmalige investering al snel weer vergeten zult zijn. Daarnaast wordt je bewuster van je stroomverbruik door je zonnepanelen en bespaar je zo nog meer.

Een andere goede investering is natuurlijk een investering in je eigen bedrijf. Als je iets koopt waarmee je jouw werk slimmer, sneller of beter kunt doen is dat ook wat waard. Zeker als die investering je ook helpt je bedrijf in de toekomst wellicht te verkopen.

8. Zorg voor terugkerende inkomsten


Kijk waar je terugkerende inkomsten kunt opbouwen. Bijvoorbeeld mee doen aan stock programma's (zoals die van Adobe). Hoe meer beelden je daar hebt staan hoe groter je inkomsten - zonder extra werk.

Verminder 'uurtje factuurtje' werk; werk waarbij je jouw tijd inruilt voor geld. Je kunt immers maar zoveel uur per week werken. Natuurlijk kan je uurtarief omhoog, maar ook daar zit een limiet aan.

Zoek dus naar werk dat je eenmalig kunt doen en waaraan je in de toekomst nog geld kunt blijven verdienen. Ook wanneer je zelf bijvoorbeeld op vakantie bent (of ziek in bed ligt).

Als fotograaf kun je bijvoorbeeld een prachtige serie foto's maken. Die kun je vervolgens als boek uitbrengen of in een galerij hebben hangen (waar ze verkocht worden).

Ja, je moet flink wat tijd in je foto's stoppen, maar dat is toch wat je leuk vindt? Het is niet gemakkelijk om dit soort terugkerende inkomsten (ook wel 'passief inkomen' genoemd) op te bouwen. Het is echter ook niet erg als dit langzaam gaat, want het blijft telkens bij elkaar optellen.

Stel dat je continue jouw beste foto's aanlevert bij stockbureau's. En dat je elke maand 10 euro meer verdient aan die foto's. Dan krijg je na een jaar werken al 120 euro per maand binnen, dat blijft ook doorlopen als jij ziek op bed ligt.

Ik zeg niet dat stockbureau's voor jou de oplossing zijn. Zoek vooral naar een goede manier om die terugkerende inkomsten op te bouwen. Dat is op de langere termijn zo ontzettend veel waard.

Wat zijn jouw tips om een rijke fotograaf te worden?


Wellicht waren dit niet de tips die je voor ogen had toen je dit artikel begon te lezen, maar volgens mij zijn het wel de beste tips voor iedereen die er financieel beter voor wilt komen te staan. En het grote voordeel: je kunt er direct mee aan de slag.

Je hoeft dus niet eerst die beroemde fotograaf te worden om daarna pas rijk te worden. Neem vandaag jouw eerste stappen om er voor te zorgen dat je financieel helemaal vrij wordt.

Heb jij nog goede tips om financieel rijk te worden?
Laat het vooral weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. 100
  Profiel 100 schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 03:08

  Aardig artikel op zich met goede tips voor mensen die meer verdienen dan ze nodig hebben voor het normale levensonderhoud. De kunst is wel om eerst zover te komen dat je 10 tot 20% van je inkomsten apart kunt zetten.
  Wel heb ik wat kanttekeningen naar aanleiding van het onderstaande citaat:

  “Het komt er op neer dat als je nu een bedrag in zo'n indexfonds stopt je vrijwel zeker weet dat je over 10 jaar je inleg verdubbelt hebt.”

  Klinkt mooi en is haalbaar maar “vrijwel zeker” lijkt me iets te rooskleurig. Natuurlijk, de laatste 10 jaar geeft een mooi rendement, maar dan vooral omdat we in 2008 een crisis hadden. De S&P 500 is pas in 2015 voor het eerst weer boven het niveau van 1999 uitgekomen. Kijk je bijvoorbeeld naar de AEX dan is het beeld nog veel somberder. In september 2000 stond de AEX op 703 punten, dat is 150 punten meer dan nu en 500 punten meer dan in 2008.
  Als je op het hoogtepunt een AEX ETF had genomen was je geld niet verdubbeld na tien jaar, maar meer dan gehalveerd.

  20 jaar geleden, 2 januari 1998 stond de AEX op 420 punten, nu staan we op 545, dat is maar een kleine 30% meer.
  De inflatie over de laatste 20 jaar was gemiddeld 2,3% per jaar (= 57% over 20 jaar), dus in werkelijkheid was je vermogen alleen maar afgenomen als je een index tracker had genomen. Ter vergelijk, de gemiddelde spaarrente over de laatste 20 jaar was 2,5% per jaar.

  Komt je vermogen boven de 25.000 pp uit (2017) dan komt de belastingdienst om de hoek kijken en kun je ook nog eens 1,2% van het vermogen boven de vrijstelling afdragen, ongeacht je werkelijk gerealiseerde rendement, dus ook als je verlies lijdt blijf je betalen.
  Inflatie + vermogensrendementsheffing zorgen er dus voor dat je werkelijke jaarlijkse nettorendement tot 3,5% lager is dan je gerealiseerde fondsrendement.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 10:05

  @100; Waarschijnlijk heb je gelijk dat 'vrijwel zeker' te rooskleurig is (ik heb het aangepast in het artikel). En het is goed als mensen zich er juist ook zelf in verdiepen. Volgens mij vergeet je in jouw berekening rekening te houden met dividendrendement (die je herbelegd).

  Hier is een mooi artikel over die 7 procent rendement.

  In 2018 geldt de vermogensbelasting pas vanaf 30.000 euro. Als je een fiscale partner hebt zelfs 60.000. En het gaat over 30 procent belasting over 4 procent rendement (in 2017). In 2018 zijn deze regels gunstiger bij relatief lagere vermogens.

  Voor wat betreft de kunst om eerst 10 to 20 procent van je inkomen apart te houden. Volgens mij moet bijna iedereen die 10 procent kunnen halen, op wellicht de armste Nederlanders na.

  Ik denk dat teveel mensen kijken naar de korte termijn en het wel makkelijk vinden om dan excuses te bedenken waarom ze iets nu moeten.

  Die sigaret waar je nu toch wel erg trek in hebt, die extra paar schoenen die zo goed staan, die vakantie omdat je er toch echt even uit moet.

  Het is jouw keuze wat belangrijker is: korte termijn plezier of comfortabel leven over tien jaar. Mensen zijn erg slecht in vooruit denken, ze kijken liever naar het nu.

  En als je dan echt niet kunt (of wilt) besparen, dan kun je wellicht wel tijd steken in extra inkomen. In plaats van 's avonds achter de televisie hangen kun je ook met je fotografie bezig zijn om iets op te bouwen.

  Bij voorkeur natuurlijk iets met terugkerende inkomsten (zoals ik in het artikel noem), maar desnoods neem je een krantenwijk en verdien je zo een paar honderd euro extra per maand om apart te zetten en je vermogen op te bouwen.

 3. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 11:25

  Ook ben je vergeten, dat je een commerciële doelstelling kunt verpakken in een ander jasje!

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 11:39

  Beste Elja, allereerst voor jou en de lezers de allerbeste wensen voor 2018.
  Maar nu een reactie op jouw artikel. Het is een illusie dat je rijk kunt worden met fotografie. Daarvoor zijn er teveel kamers op de kust onder de amateurfotografen, die denken dat ze zo goed zijn dat ze beter kunnen en goedkoper zijn dan beroepsfotografen die vaak ook een gedegen opleiding hebben genoten. Zelf ben ik ook een amateurfotograaf en ik pretendeer niet dat ik een goede fotograaf ben, laat staan een topfotograaf. Rijk worden van fotografie is enkel weggelegd voor de happy few.
  Ik ben al heel blij, heel af en toe eens een foto te kunnen verkopen of er een prijs mee kan winnen of met een publicatie in een tijdschrift.
  Laat mij dan maar rijk van geest zijn. Dat levert mij veel meer op dan enkel een dikke portemonnee. Elke fotograaf amateir of professional die denkt snel veel geld in de knip te hebben is binnen de kortste keren een illusie armer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord