Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

8 tips om je huisdier te fotograferen

zaterdag 4 oktober 2014, 11:57 door | 15.779x gelezen | 1 reactie

Op Dierendag zetten we onze huisdieren in het zonnetje. Naast een lekker bot of een nieuw speeltje, is 4 oktober ook dé gelegenheid om je harige vriend op de gevoelige plaat vast te leggen. Het fotograferen van eigenzinnige huisdieren is populairder dan ooit en social media staan dan ook vol met foto's van honden en katten. Maar hoe zet je een huisdier nu het best op de foto?

Ter ere van Dierendag heeft Canon gerenommeerd huisdierenfotograaf Paul Walker gevraagd om zijn tips te delen. Paul ontving in 2012 voor het vijfde jaar op rij de onderscheiding 'Scottish Master Pet Photographer of the Year'. Daarnaast is zijn wereldwijd gepubliceerde werk bekroond met de 'Pet Photographer of the Year' award.

1. Strike a pose


Huisdieren zijn een voorbeeldig model als ze weten dat ze worden beloond. Dit werkt vooral goed bij honden. Voor het beste resultaat maak je een close-up en zorg je dat je huisdier het stralende middelpunt vormt. Extra tip: maak een foto van onderaf. Als een hond of kat met een nieuwsgierige blik omlaag in de camera kijkt, zorgt dit gegarandeerd voor een leuke foto.

Huisdieren paul walker pet poses

2. Actie!


Een vaste hand en geduld zijn de ingrediënten van een goede actiefoto. Bij het fotograferen van een huisdier dat springt of door de lucht zweeft, ga je vaak automatisch aan de zijkant staan. Maar probeer eens iets anders en ga in plaats daarvan voor je huisdier staan. Op deze manier geef je je foto's meer impact en intimiteit. Experimenteer met verschillende hoeken, voor de perfecte foto.

Huisdieren julene evans actie

3. Uitdrukkingen & staren


'Ogen zijn de spiegel van de ziel' is een bekende uitdrukking. Dit geldt zeker voor het fotograferen van huisdieren. De starende blik van een huisdier zegt en betekent heel veel voor de eigenaar, het is dus belangrijk om die blik vast te leggen.

De regel is dat je altijd moet scherpstellen op de ogen – in het onderstaande voorbeeld valt het licht vanaf de voorzijde op de poes en wordt de kleur van haar ogen versterkt. Een mooie weergave van haar karakter.

Huisdieren paul walker staren

4. Speelse achtergrond


De juiste achtergrond geeft je foto een toegevoegde waarde. Denk na over plaatsen die voor jou en je huisdier speciaal zijn. Zoals jullie favoriete wandelroute of een plek in de achtertuin. Ook water is een fantastische achtergrond voor het fotograferen van je huisdier.

De kleur, golven en weerspiegelingen geven iets unieks. Ondiep water is meestal het gemakkelijkst om mee te werken en honden vinden het schitterend. Vergeet niet: je legt herinneringen niet alleen vast, maar creëert ze ook samen.

Huisdieren playfull

5. Persoonlijk


Ieder huisdier heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid. Een van de voordelen die jij hebt ten opzichte van een professionele huisdierenfotograaf, is dat jij alles weet over de stemmingen en eigenaardigheden van jouw huisdier. Met dit in je achterhoofd kun je altijd experimenteren en spelen met de camera om de persoonlijkheid van je huisdier vast te leggen – denk eens na over wat je het leukst aan je huisdier vindt. Is dat de ondeugende kant of die relaxte uitstraling? Wat het ook is, fotografie biedt je de perfecte manier om die kant vast te leggen.

Huisdieren tim rt poses

6. Kinderen & huisdieren


Het vergt wat oefening en geduld, maar je kunt echt prachtige foto's maken van kinderen en huisdieren. Door hun speelse karakter hebben kinderen en dieren de neiging om elkaar af te leiden, zorg daarom dat er ruimte is om te spelen. Houd de fotosessie kort om hun aandacht vast te houden en geef je huisdier een traktatie om hem tevreden te houden.

Huisdieren kinderen

7. Contrast


Net als wij, hebben ook huisdieren rust nodig. Die ontspannen, kalme momenten zorgen vaak voor schitterende foto's. Je huisdier voelt zich op zijn gemak en is vaak relatief rustig. Probeer ze te fotograferen tegen een niet-storende achtergrond, in mooi contrast met hun kleur.

In de onderstaande foto's komt de wit gekleurde hond goed uit tegen de donkere bank. Een bruine hond in combinatie met een bruine bank zou niet hetzelfde resultaat geven. De juiste belichting is voor elke foto belangrijk. Maar als je huisdier ligt te dutten, kun je beter geen flitser gebruiken om hun slaap niet te verstoren.

Huisdieren contrast

8. Speels aan de slag


Maak gebruik van speelgoed en traktaties om je huisdier te vermaken en een leuk element toe te voegen aan je foto's. Kijk eens verder dan alleen speelgoed voor huisdieren, je kunt ook glazen, hoeden, strikjes en sjaals gebruiken. De enige beperking is je eigen fantasie. Zet rekwisieten pas in aan het einde van de fotosessie: huisdieren zijn snel afgeleid!

Huisdieren be playfull

Dit artikel is aangeleverd door Canon Nederland

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 7 oktober 2014 om 10:49  | reageer

    Wat is foto 6 een prachtige foto zeg! Leuk stuk, wie fotografeert zijn huisdier nu niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord