Michelle Peeters

8 tips voor abstracte fotografie

maandag 10 september 2018, 16:32 door | 20.675x gelezen | 4 reacties

Wat te doen als de interessantste onderwerpen om te fotograferen die je ziet eigenlijk helemaal geen onderwerpen zijn? Of tenminste niet meteen herkenbaar als onderwerp? Ik heb het hier over abstracte fotografie.

Vormen en kleuren. Dat is alles wat je overhoudt als je al het herkenbare uit een foto weghaalt. De abstracte fotografie toont niet de werkelijkheid, maar geeft een inkijkje in de verbeelding van de fotograaf.

Soms is een abstracte foto de beste manier om emoties over te brengen of je kunt er vitale context mee uit je afbeeldingen verwijderen. In dit artikel een aantal tips die je hopelijk op gang brengen met dit fotografie-genre.

 L3B8830


Sfeer niet gebonden aan onderwerp


Fotografie gaat veel verder dan alleen het vastleggen van een specifieke scŤne. De belangrijkste aspecten zijn natuurlijk zaken als compositie, sfeer en emotie. En in veel gevallen, zoals bij een bruiloft, kan de lach van de bruid alleen al je foto's maken of breken.

Je onderwerp beÔnvloedt zeker deze variabelen. Als je tijdens een bruiloft foto's maakt van een uitbundig lachend stel, is de sfeer op de foto waarschijnlijk heel aangenaam en opgewekt. Maar op dezelfde manier kun je ook foto's maken die leuk en vrolijk zijn zonder altijd en alleen mensen (op bruiloften) te fotograferen.

Dus, de onderliggende sfeer van je foto is enigszins kneedbaar, niet onomkeerbaar gebonden aan een bepaald onderwerp of een ander onderwerp.

Semi abstract 2


Weglaten van 'echt' onderwerp


Het valt inderdaad niet te ontkennen dat je een belangrijk deel van je afbeelding kwijtraakt bij abstracte fotografie. Soms is dat verlies essentieel; een journalist kan bijvoorbeeld niet met abstracte foto's thuiskomen.

Maar met andere fotografie-genres kan het weglaten van een 'echt' onderwerp de foto juist sterker maken.

Abstracte fotografen hebben nog steeds veel middelen ter beschikking om geweldige foto's te maken. Hieronder een aantal elementen:

 • Licht: helder versus donker, hard versus zacht;

 • Kleur: warm versus koel, levendig versus ingetogen;

 • Textuur: glad, ruw, hard, zacht en ontelbare variaties;

 • Compositie: evenwichtig, ongebalanceerd, dynamisch, statisch, open, gesloten, druk, eenvoudig;

 • Emotie: elke stemming die je je kunt voorstellen, geboren uit de bovenstaande elementen;


Om nog maar te zwijgen over het feit dat abstracte foto's nog steeds een hint kunnen zijn voor een mogelijk onderwerp. Stel dat je een foto maakt van de natuur versus een industriŽle scŤne; dit kan de sfeer van je beeld al behoorlijk veranderen. Kortom; abstracte fotografen hebben allerlei manieren tot hun beschikking om hun boodschap over te brengen.

Abstract patronen


Semi-abstracte fotografie


Voordat je wellicht aan de slag gaat met abstracte fotografie is het misschien raadzaam eens voor jezelf te definiŽren wat abstracte fotografie voor jou eigenlijk betekent. Is een foto voor jou alleen "abstract" als je werkelijk geen idee hebt wat het is?

En als je wel begrijpt wat de foto laat zien, ondanks dat de belangrijkste delen van het beeld bestaan uit de lijnen, vormen en structuur? Dat is nu precies het verschil tussen abstracte en semi-abstracte fotografie.

Ik maak zelf vaak semi-abstracte foto's, dus hierin heb je op zijn minst een idee wat het onderwerp voorstelt. Ze zijn dus niet echt abstract, wat je soms in schilderijen ziet waarin geen enkel onderwerp te onderscheiden valt en waarin het beeld alleen bestaat uit lijnen of kleuren op een canvas.

Koplampen achterlichten(1)


Expliciet


Omdat fotografie zo expliciet is, zie je vaker semi-abstracte dan echt abstracte foto's. Dat komt doordat we geneigd zijn afbeeldingen die wazig of vervormd zijn te negeren, omdat we ze niet meer herkennen. Bij heel weinig haarscherpe foto's is het niet meer mogelijk om te achterhalen wat het onderwerp is.

Dat is echter geen slechte zaak. Als je meteen kunt zien dat op een bepaalde foto een gebouw te zien is wilt dat nog niet zeggen dat dit een puur expliciet beeld is zonder aanwijzingen naar abstracte fotografie. Semi-abstract werk kan toch heel veel zeggingskracht hebben.

Semi-abstracte fotografie zie je vaak terug in foto's van huidige fotografen. Vaak worden scŤnes samengesteld alsof het een abstracte verzameling is van lijnen, vormen, kleuren, texturen en dingen die bij elkaar horen voor het vormen van een emotionele boodschap in een foto.

Het letterlijke of expliciete is hierbij echt ondergeschikt. Ik zie dit vaak terug bij foto's van mijn favoriete fotografen. Er zit iets in die foto's (die vaak wel een duidelijk herkenbaar onderwerp weergeven) die de compositie losmaken van het onderwerp. Alsof het onderwerp niet wordt weergegeven, maar alleen de vormen en kleuren.

Dit hoeft natuurlijk niet altijd ideaal te zijn, maar soms is een abstracte mindset een goede keuze om je foto net dat beetje extra te geven.

Semi abstract


Hieronder volgen een tiental tips om tot abstracte foto's te komen.

1. Zoek naar vormen, geen onderwerpen


Bij abstracte fotografie gaat het meer om het vertellen van je verhaal (bijvoorbeeld door gebruik te maken van esthetiek en compositie-elementen) dan om het weergeven van een gelijkende weergave van je onderwerp.

Dus maak je onderwerp een beetje los. Zie de wereld een beetje anders; niet als onderwerpen die je kunt fotograferen maar concentreer je op lijnen, vormen, kleuren, texturen, schaduwen en hooglichten.

Bekijk de wolken eens niet als wolken, maar als watten. Zoek naar herhalingen van geometrische vormen in plaats van naar vensters en terrassen. Rangschik de vormen en kleuren die je ziet zodat ze elkaar aanvullen, ongeacht het specifieke onderwerp dat eronder schuilt.

Het komt nu wel aan op de fototechnieken die je geleerd hebt: licht, kleur, textuur, compositie en emotie. Zodra je verder leert kijken dan alleen naar je onderwerp zullen je abstracte foto's steeds beter worden.

 L3B8513


2. Speel met nabewerking


Met abstracte fotografie heb je veel meer speelruimte dan normaal bij het bewerken van een afbeelding. Dat komt omdat jij de enige bent die echt weet hoe het onderwerp er in het echt uitzag. Grijp dus je kans, je kunt nu echt helemaal losgaan, afhankelijk van je persoonlijke limieten en voorkeuren natuurlijk.

Contrastrijke zwart-wit foto's doen het vaak erg goed bij abstracte fotografie. Zorg er wel voor dat het er niet al te overdreven uitziet. Mensen zijn vaak vergevingsgezinder als het over de 'echtheid' van een beeld gaat als ze toch niet kunnen nagaan wat het beeld eigelijk voorstelt.

 L3B8602


3. De kunst van het weglaten


Zoom in of knip alles achteraf weg wat niet bijdraagt aan wat je wilt vertellen met je foto. En als je helemaal abstract wilt gaan, laat dan ook alles weg wat kan bijdragen aan de identificatie van je onderwerp/voorwerp.

Dicht op je onderwerp gaan staan kan ook helpen, het zorgt sowieso voor een grote scherpte-ondiepte waardoor je voorwerp minder herkenbaar wordt.

Dit is ook de reden waarom macrofotografie zo goed werkt bij abstract werk. Als je op zoek bent naar manieren om abstracte foto's te maken, en je weet niet goed waar je moet beginnen, verschuif je aandacht dan naar een klein detail van je onderwerp - dat detail dat de essentie zo veel mogelijk overbrengt.

Abstract patronen


4. Maak het mysterieus


Met abstracte foto's verberg je opzettelijk iets. Als het niet mogelijk is het onderwerp te onderscheiden kan het van alles zijn. Dat gevoel van mysterie kun je gebruiken. Het kan vragen oproepen die een diepere blik vereisen om ze te kunnen beantwoorden.

Er wordt langer gekeken naar je foto dan normaal omdat mensen pas na een tijdje andere details opmerken die ze anders gemist zouden hebben. In sommige gevallen kan dit leiden tot het vormen van een emotionele band met je foto.

Mysterie hoeft natuurlijk niet persť, maar het kan een handig hulpmiddel zijn om de aandacht en interesse te wekken, waardoor mensen elk klein detail proberen te achterhalen en bestuderen om de eventuele verborgen geheimen te vinden. Het kan je foto's zeker boeiender maken.

5. Experimenteer je suf


Bij abstracte fotografie gaat het meer om experimenteren dan het opvolgen van formules. Het is eigenlijk net alsof je opnieuw leert fotograferen.

Er zijn geen regels meer om op te volgen, geen stappenplan, je hebt absolute vrijheid bij het kiezen van je eigen technische en creatieve variabelen die je nodig hebt om je emotionele boodschap over te brengen.

Ook bij het niet-abstract fotograferen kun je veel baat hebben bij deze aanpak. Dus probeer gewoon uit en laat je verrassen door de vaak onverwachte resultaten!

Abstract structuren


6. Macrofotografie


Met een macrolens is het een stuk makkelijker om tot abstracte foto's te komen. Dat komt omdat je hiermee piepkleine, vaak voor het oog verborgen dingen naar voren kunt halen die sowieso al vreemd voelen.

Telkens wanneer je je van dichtbij een plant, dier of object fotografeert, opent dit al een totaal nieuwe wereld. Hieronder een opsomming met bruikbare ideeŽn voor abstracte macro-foto's:

 • Waterdruppels: een van de beste onderwerpen voor abstracte fotografie, omdat ze zoveel verschillende vormen aannemen. Een waterdruppel werkt ook nog eens als een supergroothoeklens waarin een hele hoop omgeving wordt weerspiegeld;

 • Bloemen: van dichtbij kun je ingewikkelde texturen en details in bloemen (en andere planten) zien die onder normale omstandigheden niet zichtbaar zijn;

 • Texturen: patronen in rotsen of steen, van zacht en zacht tot hoekig en geometrisch. Soms kun je niet zeggen hoe groot of klein je onderwerp eigenlijk is. Met strijklicht worden texturen mooi zichtbaar;

 • Veren: Met natuurlijk interessante herhaling en kleuren is het geen wonder dat veren zo'n populair onderwerp zijn voor abstracte fotografie

 • Bubbels: dit is een ander geval waarbij patronen en texturen het onderwerp van je foto kunnen worden, samen met de interessante kleuren die je vaak in bubbels aantreft.


Macro bloem


7. Beweging


Met lange sluitertijden kun je beweging mooi vervaagd weergeven wat tot abstracte beelden kan leiden. Denk aan watervallen, regendruppels, light trails en wolken die voorbij drijven. En ook in de nabewerking kun je 'motion blur' aanbrengen voor een abstract effect.

Melkachtig waterval(1)


8. Close-up fotograferen


Dit resultaat lijkt een beetje op het effect dat je met macrofotografie kunt bereiken. Echter niet genoeg om de gehele context uit je onderwerp te halen.

Je ziet vaak close-up opnames van mensen waarbij alleen een klein detail (schouder, handen, lippen, silhouette of neus) zichtbaar is. Hiervoor het je geen macro-objectief nodig, je gaat gewoon dicht op je onderwerp staan. Ook voorwerpen in je studio kun je op deze manier abstract fotograferen, evenals patronen in de natuur bijvoorbeeld.

Semi abstract


Conclusie


Hopelijk geven de tips in dit artikel je een goed fundament om te beginnen met het oefenen van abstracte fotografie, een genre dat bijna onbegrensd is in zijn mogelijkheden. En hopelijk geeft het ook wat inspiratie.

Mocht je meer leuke ideeŽn hebben voor het maken van abstracte foto's, dan laat het maar weten in de comments!

Sterrensporen nando harmsen(2)

Sterrensporen. Foto: Nando Harmsen

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. R. Peterse
  R. Peterse schreef op dinsdag 11 september 2018 om 14:05

  Bij beweging en watervallen denk ik altijd, ik wil niet de blur maar het spetterende en spattende, ik gebruik dan een zo kort mogelijke sluitertijd. Maar als je daar op inzoomt is het ook zeker abstract en wonderlijk.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 11 september 2018 om 14:12

  R. Peterse: dat is zeker een leuk idee ja. Dank voor het delen!

 3. Aad Leuver
  Aad Leuver schreef op dinsdag 11 september 2018 om 15:43

  Leuk stukje. Ik kan mijzelf helemaal uitleven met zo'n onderwerp. Door te experimenteren kun je tot verrassende resultaten komen.

 4. Cor de Klerck
  Cor de Klerck schreef op dinsdag 11 september 2018 om 18:57

  Echt boeiend, ik heb hier al eerder mee geëxperimenteerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.337 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord