Michelle Peeters

8 tips voor vakantiefoto's bij slecht weer

woensdag 12 december 2018, 15:47 door | 11,345x gelezen | 13 reacties

Je hebt een prachtige reis geboekt naar een zeer fotogeniek gebied, klaar om de mooiste reisfoto's te maken. Maar het weer zit niet mee en je ziet geen hand voor ogen door de dichte mist of het regent pijpenstelen.

Maar met wat doorzettingsvermogen kom je toch een heel eind. In dit artikel acht tips hoe je deze onverwachte tegenslag juist in je voordeel kunt gebruiken.

Als je 's morgens wakker wordt en het is pokkenweer kan je natuurlijk de hele dag in je hotelkamer blijven zitten en sneu naar de televisie kijken of een boekje lezen. Maar dat moet je natuurlijk niet doen, dit is nou juist de ideale mogelijkheid om unieke foto's te maken!

Sneeuwstorm ijsland

Sneeuwstorm in IJsland

1. Kleurintensiteit na regenbui


Wist je dat regen de kleurintensiteit enorm verhoogt? Na een flinke hoosbui is alle stof en dofheid die op de bladeren van bomen ligt weggespoeld en oogt alles weer fris en schoon. Het dunne laagje water werkt als een vergrootglas voor de kleur daaronder. Vooral de groentinten ogen prachtig.

2. Statief en lange sluitertijden


Een statief is erg handig om mee te nemen tijdens regen, hagel en sneeuw. Omdat je minder licht hebt moet je met langere sluitertijden werken. Dieren hebben ook een hekel aan neerslag en gaan schuilen, vaak op donkere plekjes.

Een open diafragma is dan vaak ook nodig en wellicht ook een hogere ISO-waarde. Neem de ruis maar voor lief, die kun je er later nog wel uitfilteren.

Preikestolen slecht mooi weer

De Preikestolen (Noorwegen) bij slecht weer. Foto rechts: hoe het ook kan zijn met mooi weer, prachtig zicht en dus ook veel toeristen!

3. Regenboog en polarisatiefilter


Na regen komt vaak zonneschijn. Grote kans dat zich dan een van de mooiste natuurverschijnselen voordoet: de regenboog. Nu moet je heel scherp zijn want de omstandigheden kunnen zo weer veranderen. Zorg ervoor dat je standaard een polarisatiefilter bij je hebt om de kleuren van de regenboog zo goed mogelijk op de foto te krijgen.

4. Bewolking en kleurschakeringen


Een mooie zonsopgang of zonsondergang kun je natuurlijk vergeten als het bewolkt weer is. Soms zie je nog een klein beetje van de zon en zie je teleurgestelde toeristen al afdruipen. Nu moet je juist je spullen gereedmaken want je hebt alle ruimte!

Vaak begint nu pas de echte betovering en met een beetje geluk zie je de mooiste kleurschakeringen. Juist met bewolking heb je heel veel verschillende nuances in kleuren. Bij lange sluitertijden (dus statief mee!) komen de kleuren nog beter tot hun recht.

Probeer ook eens wat compositietechnieken uit, bijvoorbeeld door de horizon niet precies in het midden te zetten maar op een vierde of een vijfde. Isoleer je onderwerp en vermijd storende objecten. Laat het natuurlijke ritme zijn werk doen en voor je het weet maak je de sfeervolste landschapsfoto ooit!

Bewolking kleurschakeringen


5. Mist en mysterie


Mist kan uitermate vervelend zijn. Zeker als je het plaatje al helemaal in je hoofd had van die mooie Romeinse brug, je wist al precies hoe je hem wilde fotograferen. En nu is hij nauwelijks te zien!

Die mist kan echter juist iets bijzonders toevoegen aan je foto. Het verhult namelijk iets en daardoor wordt de nieuwsgierigheid van de kijker geprikkeld. Waar leidt die brug naartoe, hoe lang is hij, is het druk op de brug? Mist zorgt voor tempering van de kleuren waardoor alleen de essentie overblijft. Details vervagen en zorgen voor een enorme sfeer.

En er komt natuurlijk een moment dat de mist wegtrekt. Die opening kan het dat moment zijn waarop je je mooiste en meest unieke foto kunt maken. Het eindeloze wachten kan enorm frustrerend zijn maar als je zo'n zeldzaam moment pakt heb je foto's die niemand anders heeft.

Mist mountainbiketocht nepal


6. Vraag de locals


Niets is vervelender dan geconfronteerd worden met hordes toeristen op de mooie plek waar je wilt fotograferen. Helaas zijn er nog maar weinig plekken waar je zonder toeristen bent. En als je in groepsverband reist is de kans op een toeristloze plek al helemaal verkeken.

Als je echter niet in een groep reist loont het zich vaak om eens rond te vragen. Vraag locals waar de plek is waar het mooi fotograferen is als je even geen mensen om je heen wilt. Het is me nog nooit gebeurd dat iemand me geen advies gaf. Iedereen is trots op zijn eigen omgeving. De unieke plekken staan nu eenmaal niet in de boekjes.

Vik ijsland


7. Details en serie foto's


Reis je in een groep, dan is ook niet alle hoop verloren. Concentreer je op details en maak bijvoorbeeld een serie. Een serie foto's vertellen soms een sterker verhaal dan slechts één overzichtsfoto.

Met een tele-objectief kun je je makkelijk concentreren op details die het verhaal vertellen door hierop in te zoomen. Probeer een plek te vinden die je precies vertelt wat de locatie is. Toeristen kun je uit je compositie houden. Richt ook eens omhoog naar de daken, ook daar kan zich van alles afspelen en je vermijdt op die manier in de weg lopende toeristen.

En als het echt niet lukt om andere toeristen te vermijden kun je ze ook onderdeel maken van je foto(-serie). Je kunt bijvoorbeeld laten zien hoe (slecht) ze zich gedragen of wat typische gewoontes zijn. Andere mensen kun je ook goed gebruiken om een schaal aan te geven: de menselijke maat.

Camera naar beneden richten

Richt de camera eens naar beneden om toeristen uit je compositie te houden

8. Loslaten


Met bovenstaande tips maak je juist gebruik van omstandigheden die in eerste instantie vervelend en/of beperkend leken om goede reisfoto's te maken.

Laat los wat je in gedachten had. Veel ervan kun je van tevoren incalculeren. En houd er rekening mee dat reisfotografie eigenlijk nooit gaat zoals je verwacht had, hoopt of aanneemt. Wees daarop voorbereid en je kunt onder bijna alle omstandigheden mooie foto's maken.

Bewolking gebruiken


Jouw tips?


Heb jij nog meer goede tips voor het maken van mooie reisfoto's onder slechte omstandigheden?
Laat het weten in de reacties!

Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!

De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 24 juli 2017, 20:02.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

13 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op dinsdag 25 juli 2017 om 12:28

  Als eerste complimenten voor het plaatsen van goede foto's bij een artikel.

  Maar je bent 2 hele belangrijke tips vergeten.
  1: werk in zwart wit
  2: fotografeer binnen

 2. Stefaan Van der Biest
  Stefaan Van der Biest schreef op dinsdag 25 juli 2017 om 13:01

  De laatste tip lijkt me de beste. Loslaten, daar gaat het op vakantie gewoonlijk over.

 3. Arnold
  Arnold schreef op dinsdag 25 juli 2017 om 13:07

  Dankjewel voor dit inspirerende artikel. Je kunt maar beter op slecht weer voorbereid zijn.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 juli 2017 om 14:06

  @Mac: inderdaad, mooie aanvulling! Van binnen naar buiten fotograferen (bij bliksem bijvoorbeeld) is ook een optie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.586 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.586 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.