Fabian Viester

9 tips voor het fotograferen in de mist

maandag 22 mei 2017, 20:40 door | 10.845x gelezen | 2 reacties

Fotograferen in de mist heeft iedereen wel eens gedaan, maar het is een lastige tak van sport, zeker de eerste keer. Je ziet vaak immers niet veel. Het zit potdicht. De zon is verdwenen. Wat moet je dan?

Na het lezen van deze blogpost weet je perfect hoe om te gaan met het fotograferen in de mist!

1. CreeŽr een mysterieuze sfeer


Mist is in principe een laaghangende wolkenpartij. Hoe dikker de mist, hoe beperkter je bent in je zicht. Toch kan het een mysterieuze sfeer creŽren. Fotograferen in de mist is hartstikke leuk! Ga opzoek naar net dat goede moment, samen met de zon in beeld, of op een bijzondere omgeving.

2. Houdt de weersvoorspellingen in de gaten


Houdt de weersvoorspellingen in de gaten! Vlak voordat de mist helemaal weg trekt en de zon weer wilt doorbreken heb je kans dat je prachtige zonnestralen door de mistbanken heen ziet. Op een locatie zoals in een bos of iets dergelijks, ziet dit meteen heel gaaf uit!

3. Benadruk de diepte!


Omdat het mistig is, kan je prima voorwerpen voor je camera plaatsen. Zoals bij de foto hierboven. Als je de bomen vanaf de zijkant gefotografeerd zou hebben, zie je helemaal geen dieptewerking, maar doordat de bomen nu telkens verder weg liggen, zie je dit wel en creŽert dit een erg leuk effect!

The Winter Blues

4. Stel handmatig scherp


Omdat de camera nog wel eens moeite zou kunnen hebben met scherpstellen, vanwege het dikke pak mist waar hij doorheen moet kijken, kan je het beste van te voren al beginnen met handmatig scherpstellen!

Zo weet je tenminste dat hetgeen scherp is dat je scherp wilt hebben. Lukt het echt niet? Stel dan scherp op oneindig (het achtje op jouw scherpstelring).

5. Maak silhouetten!


Door in de mist te fotograferen en het zicht beperkt is kan als het ware je geportretteerde wegvagen in de mist. Als je even oefent kan je ook erg gave silhouetten maken. Zorg er in dit geval voor dat je genoeg afstand neemt van het onderwerp wat je fotografeert.

6. Let op de lijnen


Door de lijnen van bijvoorbeeld een fietspad te gebruiken kan je meer dynamiek en diepte creŽren in jouw beeld.

7. Belicht je foto iets over!


Door je foto iets over te belichten blijft de mist mooi wit. Je camera wilt automatisch altijd een beetje onderbelichten in mistige situaties.

Fog

8. Laat je camera naderhand acclimatiseren!


Laat naderhand je camera acclimatiseren! Zet na gebruik je camera direct uit, en zet hem pas weer aan als je beslagen UV filter voor je lens niet meer beslagen is, je eventuele eigen bril, het ook niet meer is en alles eraan gewend is geraakt. Anders is het mogelijk dat er condens optreed in je camera. En dat wil je uiteraard voorkomen.

9. Heb je geen camera bij de hand? Fotografeer met je telefoon


Ik betrap mijzelf helaas te vaak erop dat ik mijn camera 's ochtends thuis laat. Als ik dan in aanraking kom met een super mooi uitzicht over de Zuid-Limburgse weilanden of een ander tafereel, dan heb ik er ontzettend veel spijt van dat ik geen camera bij mij heb.

Maar, fotograferen met je smartphone gaat ook niet zo slecht. Zolang je niet van plan bent een billboard er van te maken, gaat het opnemen van video's of maken van foto's ook. Ga dus zeker niet weg, zonder ook maar even stil te staan, om je heen te kijken en een kiekje te maken met je moderne smartphone.

Untitled

Is het fotograferen in de mist nou zo moeilijk?


Ja, ik geef toe. De momenten dat je precies op de goede plek bent, op het juiste moment ťn er mist is. Je moet er wat voor over hebben. En vaak nog vroeg uit de veren ook. MŠŠr, je komt dan wel thuis met erg gave en unieke plaatjes. En zeg nou zelf, je hebt toch niets liever dan dat?

Ik heb tot op heden altijd de pech dat ik alleen mijn telefoon bij me heb als ik met deze prachtige taferelen te maken krijg. Of zelfs helemaal niks. ”f het is zů mistig. Dat je door de bomen het bos ťcht niet meer ziet!

Fabian Viester

Over de auteur

Marketeer bij Online Media Advies. Professioneel concert en evenementenfotograaf onder de noemer Fabian Viester Photography.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

2 reacties

  1. Rob
    Rob schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 16:30

    Denk aan je sluitertijd: hoe langer, des temeer krijgt het omgevingslicht vat op de mist. Begin met korte tijden

  2. Irma
    Profiel Irma schreef op zondag 3 december 2017 om 08:56

    Ga ook eens stilstaan en kijk om je heen, soms even wachten met foto's maken. Geniet ook van de kleine wereld met de mist. Ik ben zelf vaak in de bossen te vinden { Bos met de Dansende Bomen } met de mist echt een sprookje.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.460 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord