Arno de Bruijn

Autosportfotografie op hoge snelheid

donderdag 20 januari 2011, 20:59 door | 19.544x gelezen | 19 reacties

Zoals de meeste hier op Photofacts wel weten is mijn dagelijkse specialiteit bruidsfotografie en alles wat daarmee in direct verband staat. Voordat ik fulltime met het vakgebied bruidsfotografie begon was ik al veel met reportagefotografie en autosportfotografie bezig. Omdat ik dit nog steeds ook erg leuk vind probeer ik dit tussen mijn drukke agenda door zo af en toe nog een keer te doen. Hiervan plaats ik regelmatig beelden van op mijn eigen fotoblog.

Ik heb daardoor al veel mooie plekken van de wereld kunnen bewonderen en mogen vastleggen. Ton ook een vaste blogger hier op Photofacts heeft me onlangs gevraagd om over mijn passie voor snelle autosportfotografie een artikel te schrijven voor Photofacts.

Autosportfotografie
Canon EOS 1D Mark IV - f/18 | 1/60 | 135mm | ISO 200

Netwerken


De eerste vraag die men vaak aan mij stelt is: hoe krijg je het toch voor elkaar om op zulke mooie locaties foto's te mogen maken? Mijn antwoord daarop is; een dosis geluk, gezond verstand, het willen investeren in tijd, vliegtickets en hotelovernachtingen en het allerbelangrijkste: goede contacten kunnen leggen en een goed netwerk onderhouden.

Dus ook weleens een keer wat mooie foto's aan iemand weggeven, want een goed netwerk gaat samen met een goede wisselwerking. Als je goede contacten hebt met bijvoorbeeld een paar mensen van het toenmalig Midland F1 / Spyker F1 team dan gaan er weleens deuren open die voor anderen gesloten blijven.

Dus investeren in je netwerk is van wezenlijk belang om op bepaalde plekken unieke beelden te kunnen maken of dat nu een bevriende boswachter is, een persoonlijke assistent van een formule 1 coureur of iemand van een concertorganisatie. Het maakt niet uit als het maar het bereiken van je fotografie doel versterkt.

F1 fotografie
Canon EOS 40D - f/22 | 1/60 | 28-300mm | ISO 100

Voorbereiding


Bij de voorbereiding van een fotoreis naar een Formule 1 of Nascar wedstrijd komt veel kijken. Aangezien het voor mij geen broodwinning is en er meer dan een miljoen andere gegadigden voor je zijn kun je een FIA accreditatie met dikke letters op je buik schrijven. Om mooie plekken, een racepaddock en eventueel een pitbox te kunnen bereiken zul je dus het een en het ander aan voorbereiding moeten gaan doen.

Zo ben ik nu al een reis aan het voorbereiden voor de Grandprix van Melbourne in 2012. Nu al zijn we met bestaande contacten en daaruit voortvloeiende nieuwe contacten aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om daar het hele raceweekend te kunnen gaan fotograferen. Hoe kunnen we specifieke standpunten bereiken? Het hele weekend fotograferen vanaf een tribune is voor mij geen optie.

Soms geeft het meenemen van een hekwerk met een lange sluitertijd een mooi resultaat als autosportfoto. De mogelijkheden vanachter een hekwerk met dikke veiligheidskabels zijn toch redelijk beperkt en wordt op een gegeven moment toch ook erg saai. Dus op zoek naar de ideale plekken om te fotograferen. Als je geen voorbereiding hebt gedaan dan weet je ze ook niet te vinden en zal het je niet gaan lukken.

Ik kan me nog goed herinneren dat we 's morgen vroeg rond zeven uur helemaal over een golfcourse hebben gelopen om een bepaalde plek te kunnen bemachtigen. Om achter die bewuste plek te komen hebben we wel -na een tip van iemand die op het circuit werkt- urenlang kaarten en satelliet beelden van Google zitten te bestuderen om te ontdekken hoe we daar konden komen.

Met ongeveer twintig kilo camera equipment op je rug is dat geen prettige wandeling. Het uiteindelijke resultaat mocht er gelukkig zijn en daar doen we het dan uiteindelijk allemaal voor.

Formule 1 detail
Canon EOS 1D Mark II - f/8.0 | 1/1250 | 400mm | ISO 250

Soms zijn de mogelijkheden om vanuit mooie standpunten foto's te maken beperkt, omdat we op het betreffende circuit te weinig mensen kennen of dat we pas op een laat moment hebben besloten om naar die race af te reizen. Dan moet je als fotograaf op zoek naar datgene waardoor je toch een beeldvorming kunt maken waarmee je tevreden kunt zijn.

Spa Franchorchamps is een dergelijk circuit, het ene dag gaat alles perfect en kun je op hele mooie plekken komen en de andere dag kom je niet veel verder dan de paddock en spreken ze alleen maar Franstalig. Op dat moment moet je van je eigen creativiteit gebruik maken. Ik heb die dag maar besloten helemaal om te lopen en ben uiteindelijk met mijn apparatuur in een boom geklommen. Vanuit die positie kon ik met een handmatige instelling en op gehoor de Formule 1 auto's door de bomen heen te fotograferen.

Formule 1 vanuit een boom
Canon EOS 1D Mark III - f/7.1 | 1/160 | 300 mm | ISO 200

Pannen


Het fotograferen van een Formule 1 auto kan op diverse manieren. Vaak zie je de eenvoudigste methode voorbij komen; door een hele korte sluitertijd de auto in het beeld te bevriezen. Helaas lijkt het er dan op dat de auto geparkeerd staat op het circuit.

De kunst is om met wat langere sluitertijden te variëren en een inschatting te maken van de snelheid van de Formule 1 auto. Dit gecombineerd met je compositie om zo spannende en snelle beelden te creëren die bij velen in de smaak vallen. Deze techiek wordt pannen genoemd; je volgt met je camera vanuit een vooraf bepaalde compositie de raceauto op hoge snelheid en je maakt de foto in een lage sluitertijd op het juiste moment.

Ik kies eigenlijk altijd voor een zo laag mogelijke sluitertijd. Zo blijft er nog voldoende beeldvorming van de auto over, maar komt er wel erg veel snelheid in het beeld te zitten. Een Formule 1 auto komt met ongeveer 300 kilometer per uur voorbij. Om dat met een 300mm objectief en een sluitertijd van 1/40s vast te leggen vraagt veel oefening. Ook is een goede stabiele monopod als extra ondersteuning onder je objectief onmisbaar.

Als je techniek goed onder de knie hebt zal het resultaat je verbazen. De kunst van goede autosport fotografie is om met zo weinig mogelijk beelden een zo perfect mogelijk resultaat neer te zetten. Omdat te bereiken is er wel wat lokale praktijk oefening nodig.

Je kunt beter eerst een paar trainingsronden gebruiken om een paar proefbeelden te maken en je ideale compositie te bepalen. Vervolgens zet je de camera op zes tot tien beelden per seconde. 's Avonds heb je dan de taak om uit meer dan vijfduizend foto's het beste beeld te zoeken.

Oefening baart kunst en je zal zien dat je dan in een heel raceweekend niet meer dan vijfhonderd foto's maakt. Voordeel is dan ook dat je 's avonds nog lekker de tijd hebt om te ontspannen en in de stad waar het rondom een formule 1 of Nascar race altijd gezellig is een biertje te pakken of meer..

Formule 1 - panning
Canon EOS 1D Mark II - f/32 | 1/40 | 300 mm | ISO 100

Een paar tips


 • Gebruik bij voorkeur een professionele camera body of body met grip.
  Hierdoor heb je meer gewicht en massa in je hand wat een betere stabiliteit geeft bij het pannen.

 • Gebruik een goed en snel objectief. Ik gebruik bijna altijd vaste brandpunten in verband met de snelheid, beeldscherpte en lichtsterkte.

 • Gebruik een stevige monopod als extra ondersteuning.

 • Heb geduld, goed netwerken is geven en nemen en kan jarenlang duren.

 • Ga je vliegen, kijk dan goed per vliegmaatschappij wat je mee mag nemen aan boord.

 • Zorg voor een goede voorbereiding.

 • Begin niet gelijk met het fotograferen op 1/40s maar bouw van een korte sluitertijd af naar een goed werkbare sluitertijd.

 • Stel je camera manueel af en bepaal ook de witbalans.
  Op een circuit is dat eenvoudig te doen door even de kerbstones (rood en wit) te fotograferen.

 • Veel oefenen! Ga desnoods een keer langs een snelweg het "pannen" uitproberen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Arno de Bruijn

Over de auteur

Arno is eigenaar en fotograaf van Trouwdag in Beeld en is gespecialiseerd in bruidsfotografie en in het maken van trouwalbums en trouwkaarten. Arno reist veel en zijn digitale beeldreis over de hele wereld is te vinden op zijn eigen photoblog. Hij vindt het leuk om zijn kennis en ervaringen hier op Photofacts te delen.

19 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 20 januari 2011 om 21:31

  Nog een tip: wees eens verrassend en maak een foto met een rechte horizon! knipoog

 2. Rob
  Profiel Rob schreef op donderdag 20 januari 2011 om 21:46

  Mooi uitgebreid verhaal! Een droom van vele inderdaad maar o.a. door de extreme toegangsprijzen van F1 races niet altijd haalbaar voor iedereen.

  Zelf lees ik ook altijd met veel plezier het weblog van Frits van Eldik, dé F1 fotograaf van NL naar mijn idee!

 3. Raymond
  Raymond schreef op donderdag 20 januari 2011 om 23:39

  he Maatje,

  Das toevallig ik ben ook al aan het plannen voor Melbourne 2012 knipoog Mooi stuk en helemaal waar!

 4. vBn
  Profiel vBn schreef op donderdag 20 januari 2011 om 23:43

  Interessant artikel. Met mooie foto's. Uit ervaring weet ik hoe lastig het is. Met wat nabewerking kan het effect versterkt worden. Maar een nog langere sluitertijd ga ik zeker uitproberen.
  Hier een Porsche op Zandvoort. Die m.i. redelijk gelukt is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord