Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Baby's liggen niet stil!

vrijdag 19 januari 2007, 23:07 door | 15.290x gelezen | 3 reacties

Baby's kunnen de meest uitdagende en gewaardeerde onderwerpen zijn voor een portret, maar tegelijkertijd ook de meest frustrerende.

In het algemeen doen baby's niet veel meer dan slapen, eten en huilen en zijn niet echt geneigd om te poseren voor je camera. Maar laat je dat niet tegenhouden om ze te fotograferen. Een perfect babyportret zal zeker gewaardeerd worden.

Een van de belangrijkste factoren bij het fotograferen van baby's is geduld en de manier waarop je 'kinderpsychologie' kunt toepassen richting de baby. Baby's die ouder zijn dan zes maanden kunnen verlegen zijn en kunnen wat vreemd reageren tegen een vreemde. En hier moet je nu juist de genoemde 'kinderpsychologie' toepassen: probeer te spelen met de baby, wordt zelf weer even kind terwijl je de foto maakt. Autosleutels bijvoorbeeld doen het altijd goed als afleidend speelgoed. Het rammelt, dus trekt het de aandacht. Maar vergeet niet dat het maken van een portretfoto de eigenlijke bedoeling is van het hele verhaal! Je moet altijd klaar zijn om snel te reageren wanneer de baby reageert op jouw interactie.

Een portretfoto maken van een pasgeboren baby kan moeilijk zijn. Op deze leeftijd is een baby niet erg actief, daarom kun je je beter concentreren op close-up foto's van het hoofdje. Probeer gebruik te maken van het natuurlijke licht wat door het (slaapkamer) raam naar binnen valt, dat geeft meer sfeer aan het geheel.

Baby's van een paar maanden zullen wat alerter op je reageren en zijn al een stuk beweeglijker. Snel werken is hier noodzaak, want vermoeidheid treed snel op (bij de baby natuurlijk knipoog).

Baby's vanaf een maand of zeven kunnen lastig zijn om goed te fotograferen. Ze zijn dan snel afgeleid en willen niet lang in dezelfde positie blijven zitten.

Baby's in de studio
Wanneer je serieus bezig wilt met babyfotografie en je wilt meer doen in je eigen studio, zorg er dan voor dat je ruim voldoende speelgoed voorhanden hebt om de kleintjes te vermaken. Een lichtgekleurde achtergrond zal in deze goed voldoen.

Ouders kunnen bezorgd raken over het effect van studiolampen op hun baby. Verzeker ze ervan dat deze lampen en flitsers geen nadelige gevolgen hebben voor kinderen. Probeer dit duidelijk te maken voordat ze er zelf om vragen.

Ga niet met een baby sjouwen zonder de toestemming van de ouders. De meeste ouders zijn erg beschermend en kunnen wel eens heftig reageren als een vreemde ineens met hun baby gaat lopen.

Let op de vingers - vingers in de mond kan er leuk uitzien, maar in de meeste gevallen geeft het ongewenste schaduwen op het gezicht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

3 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 19 januari 2007 om 23:22  | reageer

  Leuk eerste artikel, Peter!

  Wat ik zelf ook altijd leuk vind is het betrekken van een speeltje of tut waar de baby graag zelf mee speelt in de foto. Ook altijd goed voor de herinneringen tien jaar later.. Het blijft wel een moeilijk onderwerp; die baby's. Een 20 jarig model is toch makkelijker voor de camera.. knipoog

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 20 januari 2007 om 20:02  | reageer

  Bedankt, Elja.
  Inderdaad een 'lastig' onderwerp. Je kunt ze immers niet sturen. En als ze groot genoeg zijn om je te begrijpen dan willen ze vaak niet meer gestuurd worden.
  Maar gelukkig heb ik een eigen privémodel, dus er zullen zeker nog veel foto's van gemaakt worden. Hou mijn galerij maar in de gaten.
  Enne.. 20 jarig model?? Mij (nog) niet gezien hoor!

 3. Jac Trum
  Jac Trum schreef op maandag 22 januari 2007 om 00:14  | reageer

  (Ja hoor, de vader van...)
  Ik had dit weekeind de eervolle taak een pasfoto te moeten maken van onze kleindochter. Nou heb ik in mijn leven vele tienduizenden pasfoto's gemaakt, dus dat moest toch niet zo'n probleem zijn! Maar probeer maar eens een foto van een kind van vier maanden te laten voldoen aan de absurde eisen die op dit moment voor Nederlandse pasfoto's worden gesteld. Normaal gesproken zou ik hebben gezegd: 'Ga er maar mee naar de fotograaf'! Maar een complicatie is dat onze kleindochter met haar ouders in Engeland woont en daar weet geen fotograaf van die idiote eisen. Dus dochterlief kocht een neutraal grijze achtergrond en opa ging aan de slag. Het is gelukt! Met een indirecte flits schuin naar achteren en een moeder die wanhopig probeerde het kind in de stand te krijgen die de Nederlandse authoriteiten hebben bedacht. Vervolgens fotoshoppen om de schouders recht te krijgen en het hoofdje precies op de juiste maten af te kunnen drukken op 3,5 bij 4,5 cm. Nee, de foto's die ik spontaan van onze nieuwste aanwinst heb gemaakt zijn heel wat leuker geworden vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord