100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Beleef je vakantie opnieuw dankzij GPS

maandag 6 oktober 2014, 22:54 door | 9.143x gelezen | 1 reactie

Foto's vertellen een verhaal, ons verhaal. Zeker voor vakantiefoto's geldt dat niet alleen de foto's zelf, maar ook de locatie en route belangrijke ingrediŽnten van dit verhaal zijn. In deze blog laat ik zien hoe je een tocht opnieuw kunt beleven.

Daarbij tonen we eerst de route op het scherm. Verder laat ik zien hoe je de route als plaatje bij je foto's kunt opslaan in Lightroom. Tenslotte spelen we de route af met Google Earth en doorkruisen we bijv. de stad opnieuw. Zelfs voor foto's zonder GPS informatie laat ik een oplossing zien.

Inleiding


Tijdens onze vakanties maken we vaak veel foto's. Zij vertellen ons verhaal en helpen ons om deze speciale momenten opnieuw te beleven en/of met anderen te delen. Juist hierbij zijn de plaatsen waar we geweest zijn en de route die we afgelegd hebben belangrijke ingrediŽnten. Dit geldt zeker voor de tochten die we gemaakt hebben. Zij helpen ons herinneren waar een foto was genomen.

In deze blog toon ik je hoe je de route kunt laten zien en spelen we hem af met Google Earth. Een voorbeeld hiervan zie je in de video hieronder.


Benodigdheden


Om een route zichtbaar te maken heb je nodig:
 1. Lightroom
 2. Een tracklog
  Geen tracklog, ook geen nood, lees toch verder!
Om de route in Lightroom te tonen heb je een track of tracklog nodig. Een tracklog is een kruimelspoor. Kijk voor meer informatie over tracklogs op gpswalking.nl en wandelzoekpagina.nl.

In de 'Kaart module' van Lightroom kun je de route op het scherm bekijken. In de volgende paragraaf beschrijf ik hoe je dit doet. Mocht je lid zijn van Photofacts Academy; in hoofdstuk 28 De Kaart Module wordt dit in detail uitgelegd.

Geen tracklog maar wel foto's met GPS informatie? Geen nood, hiervoor is een oplossing, zie de paragraaf Geen tracklog, maar wel foto's met GPS informatie. Geen tracklog en ook geen foto's met GPS informatie. Ook geen probleem, zie paragraaf Geen tracklog en geen foto's met GPS informatie.

Toon de tracklog / route op het scherm


Ga in Lightroom naar de 'Kaart module'. Vervolgens vind je in de toolbar onder de kaart de optie "Tracklog laden" om de tracklog te laden, zie afbeelding hieronder. De toolbar kun je zichtbaar maken met Ctrl-T voor Windows en Cmd-T voor OS-X.

Kaart module

Tracklog laden

Let op, Lightroom kent alleen maar het GPX formaat. Als je een tracklog hebt in een ander formaat, dan kun je deze converteren met het gratis programma GPS Babel of online met GPSVizualizer.

Het resultaat is dat je niet alleen je de plaatsen ziet waar je foto's genomen zijn, maar ook de route die je genomen hebt, zie voorbeeld hieronder. Dit is de route van ons dagje naar Innsbruck. We parkeerden op een P+R aan de rand van de stad en zijn daarna naar de binnenstad gegaan.

Voorbeeld tracklog

Tips


 • Druk op Ctrl-Shift-F voor Windows of Cmd-Shift-F voor Mac om de kaart schermvullend te krijgen. Nogmaals dezelfde toets combinatie gebruiken brengt je weer terug in je oude scherm lay-out.

 • Je kunt een schermafdruk maken en deze als plaatje opslaan in dezelfde directory als de foto's.†Leuk om op te nemen in je boek of presentatie.

  Om dit bestand in te lezen en toe te voegen aan je Lightroom catalogus ga je naar de 'Bibliotheek module' en vervolgens naar de map / directory waar de foto's†zijn opgeslagen. Klik met de rechter muistoets op de folder en kies 'Map synchroniseren', zie onderstaande afbeelding.†Deze functie vergelijkt de foto's die in Lightroom staan met diegene die in de directory staan. †De extra foto's in je directory kun je dan alsnog importeren.

Directory synchroniseren

Geen tracklog, maar wel foto's met GPS informatie


Maar wat als je geen tracklog hebt? Immers veel camera's met ingebouwde GPS of smartphones slaan wel de GPS informatie in de foto op, maar maken niet altijd een tracklog. Geen probleem, de Lightroom plug-in Tracklog creator stelt je instaat om alsnog een tracklog te maken uit foto's met GPS informatie. Natuurlijk geldt hier hoe meer foto's met GPS informatie hoe mooier de tracklog.

De Tracklog creator†plug-in kan je ook helpen om foto's zonder GPS informatie in Lightroom automatisch te voorzien van GPS info, zolang andere foto's die wel deze informatie hebben. Zie de website voor meer informatie.

Geen tracklog en geen foto's met GPS informatie

Maar wat als je ťn geen tracklog hebt ťn geen foto's met GPS informatie. Ook dan geen nood, immers Lightrooms 'Kaart module' laat je eenvoudig handmatig locatiegegevens† toekennen aan foto's, zie hoofdstuk 28 De Kaart Module van de Photofact Academy. Het voert te ver om dit te beschrijven in deze blog.

Eenmaal toegevoegd geldt weer dat je met de Tracklog creator plug-in er een tracklog van kunt maken.

Maak een video van je route met Google Earth


Een andere leuke manier om je route opnieuw te beleven is om deze als een 'film' af te spelen in Google Earth. Om je tracklog in Google Earth te kunnen bekijken dien je de volgende stappen uit te voeren:
 1. Download en installeer Google Earth als je dat nog niet gedaan hebt.
 2. Start Google Earth
 3. Dit Youtube filmpje laat je zien hoe je een GPS bestand kunt inlezen en afspelen.
  Laad je tracklog (GPX bestand) door te kiezen voor Bestand -> Openen.

Externe website om de route zichtbaar te maken


Er zijn verschillende websites waarop je een tracklog (meestal GPX) kunt uploaden waarna deze op een kaart getoond wordt. De meest bekende is GPSVizualizer. †Op deze website kun je ook GPS bestanden converteren naar een ander formaat. Helaas is dit een Engelse site.

Een andere interessante site is uTrack. Het leuke van deze laatste site is dat je naast een kaart ook statistieken krijgt over je route zoals de lengte, het hoogteverschil, de gemiddelde- en maximale snelheid, enzovoorts.

Externe bronnen

 1. Google Earth:
  1. algemeen
  2. tour van track maken
  3. demo afspelen tracklog
 2. Tracklog creator (Lightroom plug-in)
  1. Home page
  2. Demo Tracklog creator
  3. Demo How to "Auto-Tag" photos without a tracklog
 3. GPS Babel
 4. GPSVizualizer
 5. uTrack
De schrijver is niet verantwoordelijk de content op websites waarnaar verwezen wordt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

1 reactie

 1. Henk
  Profiel Henk schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 09:55  | reageer

  Ik heb Geotrack-photo op mijn smartphone. Simpel in het gebruik. Tracks kun je uploaden naar DropBox en/of naar hun software. Dat zijn gpx bestanden, die in te laden zijn in Lightroom (zoals hier beschreven).

  De gpx file kun je aanpassen met een XML editor (lastig). Ik probeer dat nu uit met ‘GPS Track Editor’ dat is meer visueel en lijkt me makkelijk, maar daar ben ik nog niet zo lang mee bezig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord