Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Han Janssens

Bestanden openen in Camera Raw

zaterdag 25 april 2009, 16:35 door | 14.802x gelezen | 2 reacties

Een Raw bestand openen in Bridge kan op meerdere manieren. Zo kan je opstarten met Bridge als host. Dat doe je met CRTL - R of gewoon dubbelklikken op het fotobestand. Camera Raw zal dan opstarten in Bridge en na de aanpassingen kan je doorschakelen naar Photoshop.

Je kan die stap ook overslaan en Photoshop als host inzetten. Dat doe je met CTRL - O (de letter). Nadat je de aanpassingen in Camera Raw hebt toegepast kan je op drie manieren het Raw bestand openen in Photoshop. Dus er is meer dan alleen 'Open Image'..

Even snel aangeven wat die manieren zijn om de bestanden te openen.

Methode 1
Via 'Open Image'. Hierbij wordt een nieuw document gemaakt in Photoshop en worden de Metadata van het origineel gewijzigd.

Methode 2
Methode 2 gaat met het indrukken van de ALT-toets (Option-toets op een Apple). Nu verandert de 'Open Image' button in 'Copy Image'. Hier blijft het origineel zo bewaard.

Methode 3
Met methode 3 open je een bestand als een Smart Object, van tevoren in te stellen of per foto zo uit te voeren. Dat instellen doe in Workflow Options (blauwe tekst) onderin het venster. Daarmee heb je ook meteen alle flexibiliteit van die functie en is daarmee ook veruit de beste manier om een Rawbestand in Photoshop te openen.

De methodes toegepast
Om meer inzicht te krijgen in wat de verschillen zijn zou je ze kunnen uitproberen. Open een fotobestand in Camera Raw en haal grofweg alle kleur eruit door de saturation slider (onderste) helemaal naar links te brengen. Wat de meesten nu doen is drukken op Open Image. De zwart-witvariant wordt nu geladen in Photoshop. In Bridge zie je dat de originele file ook is ontkleurd. Sluit nu Photoshop af, zonder opslaan en je bent bij je zwart-wit van het origineel. Druk CTRL - R en dubbelklik daarna op de saturationslider en het gekleurde origineel is terug. Wat een werk!

En nu met bescherming van het origineel dezelfde wijzigingen aanbrengen (methode 2). Druk de ALT-toets in (Option-toets op een Apple) en 'Open Image' is veranderd in 'Copy Image'. Je origineel in Bridge ook echt onaangetast.

Het toppunt van gemak en flexibiliteit is methode 3. Daarbij verander je 'Open Image' in een Smart Object Lagen bestand. Dat doe je met de SHIFT-toets waardoor 'Open Image' wijzigt in 'Open Object'.

Open als object via Camera RAW

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

2 reacties

  1. libeco
    Profiel libeco schreef op zaterdag 25 april 2009 om 17:36  | reageer

    Als je methode drie gebruikt en je slaat je bestand hierna op als PSD dan zal je wel een significant groter bestand krijgen. Om in de toekomst dingen te veranderen is wel erg makkelijk hiermee.

  2. sparkone
    Profiel  sparkone schreef op zaterdag 25 april 2009 om 23:15  | reageer

    Top tip vind ik het! Deze tip werd ook laats besproken bij de Photoshop guys. Heb geen aandelen hoor vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord