Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Alannah Paans

Bijzondere vakantiefoto's maak je met een dome!

zaterdag 16 maart 2019, 14:07 door | 5.246x gelezen | 0 reacties

Vakantie is de ideale gelegenheid om mooie foto's te maken, of je nu met professionele apparatuur aan de slag gaat of gewoon met een smartphone foto's maakt. Je bent in andere omgeving en alle mooie herinneringen en bijzondere plekjes worden op deze manier bewaard voor later.

Altijd leuk om het thuisfront te laten zien wat je hebt meegemaakt, maar vooral ook heerlijk om zelf alle foto's en video's na een paar jaar nog eens terug te kijken. Bijzondere vakantiekiekjes maken? Fotografeer eens half onderwater, half bovenwater!

Dome aruba


Een foto van mij op Aruba met mij onderwater en het strand en het hotel bovenwater.

Half onderwater, half bovenwater


Als je een GoPro of andere actioncam hebt of een waterdichte telefoon of camera, dan heb je vast wel eens geprobeerd om onderwater foto's of video's te maken. Dat gaat op zich best gemakkelijk. Maar als je vervolgens een creatieve foto wilt maken waarbij je deels onderwater wilt fotograferen en deels bovenwater, dan lukt dat eigenlijk nooit.

De onderkant wordt heel donker, of de bovenkant juist veel te licht, of de waterlijn zit veel te hoog of juist te laag. En dat is frustrerend, want hoe leuk is het als je onderin bijvoorbeeld visjes ziet en bovenin het strand met palmbomen, of onderin jijzelf, bovenin het strand of een bootje. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Hieronder een viertal punten ter voorbereiding.

1. Wat heb je nodig?


Een scherpe foto of video half onderwater en half bovenwater is op zich niet heel moeilijk, als je maar de juiste apparatuur hebt. Voor mooie foto's heb je in ieder geval een actioncam (of andere camera die waterdicht is) nodig ťn een dome, een soort halve doorzichtige bol.

Door het gebruik van een dome staat het water verder weg van de lens, heb je groter zicht en zie je een duidelijke waterlijn.

Je kunt een dome online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com, bij AliExpress of er zelf ťťn in elkaar knutselen met een halve grote kerstbal en ballonnen (dit is nog best lastig en gaat snel los). Zelf heb ik er uiteindelijk ťťn besteld bij AliExpress voor 47,95 euro. Hierbij zitten ook nog eens drie filters die je tijdens gebruik makkelijk kunt veranderen.

2. Doe van te voren inspiratie op


Weet van te voren wat voor foto's je wilt maken, zodat je heel gericht aan de slag kunt gaan. Zoek eens via Google of Instagram en je krijgt genoeg inspiratie.

Ga je een foto maken met een deel van je vrienden op een boot en een deel onderwater of bijvoorbeeld met visjes onderin en palmbomen bovenin? Als je weet wat voor foto's je wilt maken, kun je ook beslissen waar je de foto's gaat maken.

Dome aliexpress


3. Kies de juiste plek


Het zwembad is ideaal voor de eerste testfoto's, maar voor de echt mooie kiekjes neem je een duik in de zee op een tropische bestemming. Vooral op plekken met veel visjes is dit erg vermakelijk.

Pak je snorkel en je waterdichte actioncam of camera/telefoon met waterdichte case en voor je het weet lig je een paar uur lang te dobberen in de zee. Als je echt veel visjes wilt fotograferen is het handig om met een boot wat verder de zee in te gaan. Wie weet kom je dan een schildpad tegen of zelfs dolfijnen. Leuk met de boot bovenin de foto.

4. Neem de tijd


Als je eenmaal in een prachtige omgeving aangekomen bent, wil je het liefst direct de zee induiken om jouw eigen onderwaterfoto's te maken. Zorg er echter voor dat je camera goed is opgeladen, je voldoende ruimte op je SD kaart hebt, en je waterdichte case goed dicht zit. Je wilt niet halverwege voor vervelende verrassingen komen te staan.

Tips voor betere foto's


Om de mooiste foto's onderwater te maken, kun je het beste zorgen dat hetgeen dat je fotografeert goed verlicht wordt door het zonlicht. Zorg ervoor dat de de zon achter je staat en dat je niet tegen de zon in fotografeert of filmt.

Probeer er daarnaast voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk druppels op de bovenkant van de dome zitten. Zo voorkom je de druppels zoals je die op de foto op Aruba ziet.

Ook al gebruik je een dome, de golven blijven voor je lens kletsen en het onderwaterleven staat niet stil. Dit maakt het juist ook wel weer leuk. Je weet nooit van te voren hoe de foto er precies uit komt te zien.

Om het iets makkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om te filmen en achteraf de juiste foto eruit te halen. Hierdoor lever je soms iets in op kwaliteit, maar als je een goede camera hebt, is de foto alsnog haarscherp.

Hopelijk heb je wat meer inspiratie gekregen voor het maken van een bijzonder vakantiefoto en/of -video. Waar ga jij dit uittesten?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Alannah Paans

Over de auteur

Alannah Paans (26) is de oprichter van TravelHunter. In de 4 jaar dat zij 'in business' is, doet ze al behoorlijk mee op de markt van aanbiedingenwebsites van pakketreizen. Reizen is een favoriete activiteit en ze maakt dan graag mooie en bijzondere reisfoto's.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord