Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Compositie versus Photoshoppen

donderdag 5 oktober 2017, 23:23 door | 5.044x gelezen | 6 reacties

1. Compositie is het belangrijkste
2. Het zit hem allemaal in een mooi lijnenspel
3. We kunnen alles Photoshoppen

Welke van de drie klopt niet bij een goede fotoshoot?

Soms zitten we in de omstandigheid dat het onmogelijk is om alles meteen in de camera al goed te krijgen. We zullen dan wat nabewerking moeten doen. Dit is echter geen excuus om hier dan maar slordig mee om te gaan.

Brooklyn Bridge


In 90 procent van de gevallen kun je de problemen al in je camera oplossen zodat je naderhand minder werk hebt. Kijk bijvoorbeeld naar bovenstaande foto.

Hij is genomen op de Brooklyn Bridge in New York op een ZEER druk tijdstip. En toch zie je op de foto (bijna) geen mensen. En geloof me, het was daar heel druk! Er waren hordes mensen die langs liepen. Dus wat deden we?

Door Nadine te laten poseren langs de zijkant van de promenade terwijl ik helemaal naar links leunde en mijn camera licht liet kantelen, kon ik Annewiek coachen om de kleding zo te draperen dat ik 99 procent van de rommel (in dit geval mensen) buiten de foto kon houden.

Je kunt links nog wat mensen zien om de eenvoudige reden dat ik geen zin had zoveel tijd te besteden om ze er achteraf uit te poetsen. En uiteindelijk heb ik er nu uiteindelijk geen last meer van.

Mensen besteden soms uren tijd met Photoshop om dingen uit hun composities te poetsen die je eigenlijk al eenvoudig vooraf buiten je foto kunt houden door een net iets andere hoek, houding of positie van de kleding te hanteren.

Wees verstandig en schiet het gelijk goed (of in ieder geval zo goed mogelijk) met je camera.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

6 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op vrijdag 6 oktober 2017 om 07:40  | reageer

  Alle 3 horen ze gewoon bij een goede photoshoot, het ligt er gewoon aan wat je uiteindelijk wilt bereiken met de foto. Wat de opdracht is van de opdrachtgever.
  Persoonlijk doe ik weinig met photoshop, maar ik ken veel mensen die een hele goede shoot doen met hele goede compositie en lijnenspel, maar toch nog uren bezig zijn met photoshop om toch het resultaat te komen dat ze voor hun ogen hadden.
  want uiteindelijk gaat het om het resultaat, hoe je er komt is niet belangrijk.

 2. Selma
  Selma schreef op vrijdag 6 oktober 2017 om 14:57  | reageer

  Wat voegt dit artikel toe aan wat elke fotograaf allang weet? Natuurlijk kun je niet alles photoshoppen.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 6 oktober 2017 om 16:19  | reageer

  @Selma; dat het voor jou gesneden koek is geeft natuurlijk niet aan dat iedereen dezelfde kennis heeft.

  Er zijn volgens mij best veel fotografen die bij het kiezen van een compositie niet genoeg rekening houden met de achtergrond en dan achteraf maar gaan lopen Photoshoppen. Het kan je dus een boel tijd besparen als je daar bij het maken van de foto extra aandacht aan besteedt.

 4. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 oktober 2017 om 17:33  | reageer

  In feite is natuurlijk ELKE tip die je geeft voor IEMAND al gesneden koek, zoals Elja aangeeft..... tips zijn voor iedereen bedoeld en als je iets al weet... mooi :D

 5. Stefaan Van der Biest
  Stefaan Van der Biest schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 13:31  | reageer

  Naar mijn mening moet je ook afwegen wat je het meest tijd zal kosten. Toen ik onlangs een woning aan het fotograferen was merkte ik dat iemand vanuit het natte gras over het terras was gelopen en een 3-tal voetstappen had achtergelaten. Ik kon een kwartier wachten tot de voetstappen waren opgedroogd of een minder interessante compositie kiezen. In dit geval was het veel sneller om toch te fotograferen en de voetstappen achteraf in photoshop te verwijderen.

 6. Frank doorhof
  Frank doorhof schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 20:17  | reageer

  Stefan helemaal.waar
  Soms is.shoppen makkelijker. Maar soms ook een stuk moeilijker.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord