100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Maico Barneveld

Compositie; Balans in je foto

donderdag 19 december 2013, 20:34 door | 11.679x gelezen | 1 reactie

Balans in je foto is een belangrijk onderdeel binnen je compositie. Je bent namelijk actief aan het schikken met beschikbare elementen binnen het kader om een zo goed mogelijk beeld vast te leggen. Dit beeld gaat jouw verhaal vertellen en dat wil je zo uitdagend mogelijk vertellen zodat de mensen die naar jouw foto kijken geÔnteresseerd blijven.

Hiervoor moet je wel een bepaalde spanning meegeven, en dit doe je door het op de juiste manier gebruiken van de aanwezige elementen.

Balans gaat niet alleen om links en rechts of boven en onder. Diagonale lijnen in je compositie kunnen ook een bepaalde balans uitstralen. Door te weten welk verhaal je wilt vertellen en de positie van je onderwerp zorgvuldig af te stemmen op dit verhaal kan je een gevoel van zowel beweging en richting meegeven binnen de juiste elementen, wat zorgt voor een evenwichtige, aantrekkelijke foto.

Balans

Het gaat bij evenwicht niet om de wetenschappelijke benadering waarbij alles in evenwicht moet zijn. Dit is eerder symmetrie. Nee bij evenwicht in je foto gaat het om een minder exacte benadering maar meer een impliciete benadering. Zoek het evenwicht in de foto door naar het 'visuele hart van de zwaartekracht' te kijken en alle overige compositorische elementen daaromheen naar behoren te schikken.

Een visueel hart kan van alles zijn bijvoorbeeld een kleurenmassa zijn of een combinatie van vormen met een duidelijke richting. Kies de compositie zo dat je oog over het gehele kader geleid word. Het oog zal altijd het onderwerp zoeken maar dat betekend niet dat de resterende onderdelen binnen je foto geen nut kunnen hebben. Alle elementen moeten harmonieus samen werken voor het beste resultaat.

Als het onderwerp samenwerkt met de achtergrond heb je het belangrijkste element van evenwicht te pakken. Door een lichte spanning tussen de twee elementen te creŽren geef je de ontvanger een aandachtspunt , een gevoel van beweging en een suggestie van richting. Ook als het onderwerp maar een klein deel van het totaalbeeld in beslag neemt, raakt het niet bedolven en lijkt de compositie niet zwaar tenminste als er een duidelijk relatie is tussen de achtergrond en het onderwerp.

Balans 2

Maak gebruik van de schaduw om de compositie in evenwicht te brengen als je bij fel licht aan het fotograferen bent. Een schaduw die op de vorm van het onderwerp lijkt kan je foto een interessante dimensie geven. Schaduwen kunnen ook goed van pas komen om je onderwerp te verlengen of te verbreden, waardoor je oog over de afbeelding geleid word.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Maico Barneveld

Over de auteur

Maico Barneveld schrijft voor onder andere de Fotoblogger waar hij ook eigenaar van is. Hij werkt als web en accountmanager voor CEWE COLOR. Maico is te volgen op Google+ waar hij veel eigen foto's publiceert. Bovenal is hij een echte hobby-fotograaf die vanuit een amateurs perspectief mensen wil inspireren.

1 reactie

  1. Gijs
    Gijs schreef op woensdag 25 december 2013 om 13:40  | reageer

    Ik vind het maar een abstracte wijze van beschrijven..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord