Elja Trum

Compositie; lichaamsdelen afsnijden

woensdag 27 februari 2008, 20:09 door | 24.700x gelezen | 18 reacties

Okay, de titel klinkt wat luguber, maar ik doel natuurlijk op het buiten beeld laten vallen van een gedeelte van iemands lichaam. Je hoort nog wel eens dat iemand klaagt over het 'afhakken' van een arm, been of voet bij een foto. Het afsnijden van lichaamsdelen bij foto's kan echter prima, mits je dit maar op de juiste plek doet.

Het probleem hierbij is dat er niet echt hele goede richtlijnen te schrijven zijn voor het afsnijden van lichaamsdelen. Het kan namelijk op heel veel plaatsen, maar het is iets dat je moet zien. Soms kun je er net een paar centimeter naast zitten en is het storend.

Eventueel kun je er voor kiezen om achteraf wat weg te snijden. Je hebt er dan meer controle over en kunt verschillende mogelijkheden proberen. Helaas kost het wel een boel extra tijd om zo je foto nog bij te werken. Een half uurtje oefenen op een foto geeft je wellicht wel wat meer gevoel voor het afsnijden.

En plek waar je bijna niet fout kunt gaan is bij het hoofd. Aan de bovenkant kun je hier eigenlijk altijd ongestraft een stukje bijsnijden.

Rianne voor en na bijsnijden
Model Rianne


Beweeg met je muis over bovenstaande foto van Rianne om dezelfde foto te zien waarbij haar hoofd er volledig op staat.

Door het hoofd er een beetje af te snijden kom je dichter bij Rianne zelf. Zoals je kunt zien is het missende gedeelte niet storend.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 27 februari 2008 om 21:00

  Bijsnijden?? Altijd als ik naar de kapper ging en zei: ik ga mijn haar even laten bijknippen zei mijn moeder: is het nog niet lang genoeg dan?
  Maar eh ... mij stoort het afgesneden strookje hoofd wel. Het model zit klem tussen de kaders. Maar het is een kwestie van smaak, je kunt ermee experimenteren. Ik had boven het hoofd een heel klein strookje zwart gelaten en haar nog iets meer naar links gezet! En rechts wat zwart weg. Neemt niet weg dat het een geslaagd portret is!

 2. fotodoco
  Profiel fotodoco schreef op woensdag 27 februari 2008 om 21:36

  Ik ben het met Margo helemaal eens ik heb ook nog nooit gehoord van bijsnijden,verder prima onderwerp

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 februari 2008 om 21:40

  @Margo; Ik heb de Dikke van Dale erbij gehad; bijsnijden is een correcte term voor het afsnijden van een stuk van een foto. vrolijk

 4. botter17
  Profiel botter17 schreef op donderdag 28 februari 2008 om 07:10

  stukje hoofd eraf klopt helemaal bij deze foto.. Ik had zelf denk ik nog een stukje van haar rechterarm (voor de kijkers links) afgesneden..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord