Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Compositie; regel van derden

vrijdag 17 juni 2011, 19:53 door | 18.132x gelezen | 21 reacties

Als je een foto maakt zijn er bepaalde 'regels' die je kunt volgen om een goede compositie te krijgen. En van de bekendere regels is de Regel van Derden. Het is een simpele regel en ook nog eens uiterst effectief. De Regel van Derden is een eenvoudige manier om een interessantere compositie in je foto's te krijgen.

Wat is de Regel van Derden?


Om de Regel van Derden te gebruiken deel je een foto op in negen vlakken. Dit doen je door (denkbeeldig) twee lijnen over je beeld te tekenen op gelijke afstand van elkaar en van de rand. Dit doe je zowel horizontaal als verticaal. Wanneer je een compositie maakt gebruik je deze lijnen om je onderwerp te plaatsen.

Je kan een onderwerp (of een horizon in een foto van de zee bijvoorbeeld) op n of meer van de lijnen plaatsen. Het beste punt om je onderwerp te plaatsen is op (n van) de punten waar de lijnen elkaar kruisen. Veel eenvoudiger kan het maken van een goede compositie amper worden.

Sommige camera's kunnen deze lijnen ook al in je zoeker of tijdens live-view laten zien. Bij een spiegelreflexcamera kun je meestal ook een ander matglas aanschaffen en gebruiken om de lijnen altijd in beeld te hebben.

Regel van Derden

Je foto hoeft niet per se de 3:2 verhouding te hebben om te werken. De Regel van Derden werkt ook prima op een vierkante afbeelding of bij een andere verhouding. In populaire bewerkingssoftware, zoals Lightroom, kun je de lijnen laten verschijnen. Het uitsnij-gereedschap in dit programma laat standaard de lijnen zien van de Regel van Derden.

De regel breken


Zoals alle regels is ook de Regel van Derden gemaakt om gebroken te worden. Wellicht dat je de regel beter kunt zien als een richtlijn (al klinkt 'Richtlijn van Derden' toch niet zo lekker). Je hoeft de regel niet te volgen om een goede foto en compositie te maken. Het kan je echter wel helpen.

Er worden natuurlijk veel prachtige foto's gemaakt die de regel niet volgen. Maar als je een regel gaat breken dan is het meestal wel slim om de regel te kennen. Dan kun je zelf bepalen of het breken van de regel leidt tot een betere foto..


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

21 reacties

 1. wzylsttra
  Profiel  wzylsttra schreef op vrijdag 17 juni 2011 om 22:11

  Het blijft altijd een lekker discussiepunt, maar wat je schrijft, dat het slim is de regel te kennen onderschrijf ik helemaal. En zo zijn er meerdere richtlijnen in de fotografie die je kunt breken.

  Vaak wordt dit echter vergeten, maar er zijn door de jaren heen niet voor niets giga veel boeken over compositie leer geschreven. En waarom zouden we deze niet regelmatig weer eens doornemen om een bedrijfsblindheid te voorkomen?

 2. Geri
  Geri schreef op vrijdag 17 juni 2011 om 22:53

  De regel van derden is een goede methode voor de beginnende fotograaf om bewust met compositie bezig te zijn en de neiging om elementen in het midden te plaatsen tegen te gaan. Door deze en andere regeltjes toe te passen leer je op een andere manier kijken. Op een gegeven moment laat je de regeltjes los want dan heb je dankzij het toepassen van die regeltjes een bepaald gevoel voor compositie ontwikkelt.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 18 juni 2011 om 08:41

  Wilde net gaan mopperen dat regels er zijn om te breken Elja, maar toen kwam je heel goed terug met je laatste twee alinea's. Ik ben zelf tijdens het fotograferen er nooit bewust mee bezig, maar thuis blijk ik er toch vaak aan te voldoen. Het zit ook een beetje in onze menselijke manier van kijken. Maar dat had Da Vinci al ontdekt geloof ik...

 4. ronbou
  Profiel ronbou schreef op zaterdag 18 juni 2011 om 13:29

  De regel van derden is een manier om je compositie te verbeteren en is vrij gemakkelijk al in de zoeker rekening mee te houden. Ook kan je achteraf in Lightroom een foto bijsnijden m.b.v. hulplijnen. Zelf geef ik de voorkeur aan de 'Diagonaal methode', ontwikkeld door Edwin Westhoff. Ook hiervoor zijn hulplijnen beschikbaar in LR. Tijdens een fotografiecursus heeft Edwin deze compositiemethode mij uitgelegd. Zijn onderzoek naar zeer veel sterke composities in de fotografie en de kunst maken deze methode zeer geloofwaardig en het zou leuk zijn hier in Photofacts eens aandacht aan te besteden als 'diepgang' artikel voor iets meer gevorderde fotografen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.401 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord