Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Compositie: Werken op niveau

zondag 9 maart 2008, 23:35 door | 24.522x gelezen | 3 reacties

Er zijn een aantal eenvoudige 'regeltjes' die ervoor zorgen dat een foto net dat beetje extra krijgt boven een standaard kiekje. Het leuke is dat het allemaal redelijk simpele aanpassingen zijn. Door je positie of de compositie minimaal aan te passen maak je een foto snel stukken aantrekkelijker. Een van die handige regeltjes is het werken op niveau.

Met het werken op niveau bedoel ik dat je als fotograaf de persoon die je vast legt het beste op ooghoogte kunt fotograferen. Zorg er voor dat de lens op gelijke hoogte is als het model. Deze regel is vooral van toepassing bij het fotograferen van kinderen, maar ook bij volwassen helpt het om net iets door de knieŽn te gaan of even op je tenen te gaan staan.

Doordat je een foto op ooghoogte neemt maak je sneller contact met het model. Je kijkt niet neer op een scene, maar je bent er deel van. Zoals gezegd werkt het vooral goed met kinderen. Dat komt natuurlijk door het grote hoogteverschil. Als je niet op je hurken gaat zitten dan kijk je altijd tegen de bovenkant van het hoofd aan. Doorgaans een weinig interessant onderwerp.

Zoals bij alle 'regels' voor een goede compositie is ook deze er om gebroken te worden. Een foto vanaf een hoger of juist lager standpunt kan in veel gevallen ook voor een interessant en geslaagd beeld zorgen. Afwijken van een standpunt kan zelf helpen om gebreken bij het model te verbergen. Een onderkin valt minder op wanneer de foto van een hoger standpunt is genomen en een terugtrekkende haarlijn trekt minder aandacht wanneer je van een net wat lager standpunt je foto maakt.

Robin op gelijk niveau of van boven
Mijn nichtje Robin op haar derde verjaardag
Beweeg met de muis over de afbeelding om een foto vanaf boven te zien


Eerder in deze serie:
- Lichaamsdelen afsnijden
- Plaats je onderwerp niet in het midden

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 10 maart 2008 om 09:03  | reageer

  Ik vind de foto op ooghoogte pas echt contact met het 'model' maken. Die van bovenaf is veel onpersoonlijker, haast meer een kiekje.

 2. Robert
  Robert schreef op maandag 10 maart 2008 om 10:06  | reageer

  Ik mis alleen een 'catchlight' in haar oogjes...

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 11 maart 2008 om 00:08  | reageer

  @Robert; Daar heb je gelijk in, dat zou de foto zeker beter maken. In dit geval had ik beter het witte reflectieplaatje op de flitser uit kunnen trekken om Robins ogen wat op te lichten (en te zorgen voor de catchlight).

  Een alternatief is het achterwaarts richten van de flitserkop zodat via de muur het licht wat minder recht van boven komt (bedankt voor de tip, pap knipoog).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord