Michelle Peeters

De 15 beste fotografie-locaties van Nederland

maandag 6 augustus 2018, 17:20 door | 84.666x gelezen | 45 reacties

Hieronder vijftien bekende en minder bekende fotografie-lokaties op een rij, van natuurgebieden tot verlaten gebouwen.

1. De Biesbosch, Noord-Brabant


Hou jij van vogels spotten en staat het fotograferen van de ijsvogel nog op jouw bucketlist?

Ga dan eens naar Nationaal Park de Biesbosch. Wie met een kano of bootje het meer opgaat, heeft de meeste kans er één tegen te komen!

Maar ook de bever kan er gespot worden. Hiervoor kan je het beste in een kano op pad gaan. De avonduren of 's ochtends heel vroeg zijn de beste momenten. Vaar rustig door smalle kreken en kijk op de overs of je iets ziet bewegen. Een andere tip: ga posten bij een beverburcht.

Biesbosch


2. Hoge Veluwe, Gelderland


De Hoge Veluwe wordt met recht 'de groene schatkamer van Nederland' genoemd. Het natuurpark is een van de mooiste plekjes van ons kikkerlandje.

Het park ontstond in 1935 en ligt grotendeels in Ede en voor een klein deel in Arnhem. Met een omvang van 5.400 hectare is er altijd wel iets nieuws te fotograferen in dit park!

Veluwe


3. Oostvaardersplassen, Flevoland


De Oostvaardersplassen, bekend van de bioscoopfilm 'De Nieuwe Wildernis', is een natuurgebied met deels moeras, deels grasvlakte en deels bos tussen Lelystad en Almere.

Het jonge gebied is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders en heeft een oppervlak van meer dan 56 vierkante kilometer! De grootte van de kuddes grote grazers is uniek: meer dan 3.500 edelherten, bijna 1.300 paarden en circa 350 runderen.

Daarnaast de vele vogels, van baardmannetjes tot lepelaars, grote zilverreigers tot de grootste grazers: meer dan 33.000 grauwe ganzen die dit gebied gebruiken om te broeden.

Inmiddels is ook de bever een vaste bewoner en zelfs de otter is gezien. Fotografisch gaat het vooral om de dieren, maar zeker het voormalige wilgenbos in de Driehoek is landschappelijk de moeite waard.

Oostvaarders plassen


4. Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant


Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse Sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen.Het gebied ligt op zo'n hoge zandrug en hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa.

Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien!

Loonse drunense duinen


5. Reitdiephaven, Groningen


Reitdiep is een jachthaven op zo'n twintig minuutjes met bus 11 vanaf het centrum van Groningen. De haven ligt aan de 'staande-mastroute', die vanaf Delfzijl tot het Waddengebied loopt.

De kleurrijke Scandinavische bebouwing vormt een fraaie entourage die je zeker een paar mooie kiekjes oplevert!

Reitdiephaven.jpeg


6. Kiekkaaste, Groningen


Zo'n drie kwartier met de auto van het centrum van Groningen richting het noordoosten vind je de Kiekkaaste: de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland.

Het is een goede plek om honderden bonte strandlopers en andere vogels op de slikvelden van de Dollard te spotten. Maar het prachtige huisje zelf is misschien nog wel het meest fotogeniek!

Kiekkaaste dollard


7. Laaxum, Friesland


Laaxum is een klein plaatsje in het westen van Gaasterland aan het IJsselmeer, in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Het staat ook wel bekend als het kleinste vissersdorpje van Europa: er staan elf huizen en één boerderij. Bij het prachtige haventje bevindt zich een recreatieterrein, inmiddels een bescheiden attractie voor toeristen.

Laaxum


8. Paard van Marken, Noord-Holland


Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken. Hij staat op het oostelijke puntje van het eiland en is sinds 1970 een rijksmonument. Het Paard van Marken heeft bij vrieskou vaak last van kruiend ijs, wat minder goed is voor de toren, maar wel voor prachtige kiekjes.

Paard van marken


9. Vuurtoreneiland, Durgerdam, Noord-Holland


Vuurtoreneiland is een eilandje in het IJmeer, net uit de kust van de polder IJhoren bij Durgerdam. De vuurtoren moest in 1883 Amsterdam helpen verdedigen tegen aanvallen uit de Zuiderzee.

Tegenwoordig kun je een excursie maken naar het eiland en sinds 2012 staat er in de zomer een pop-up restaurant.

Vuurtoreneiland durgerdam


10. De Magere Brug, Amsterdam, Noord-Holland


Ook wel hét rijksmonument aan de Amstel genoemd: de Magere Brug in Amsterdam. De ophaalbrug staat ter hoogte van de Kerkstraat en Nieuwe Kerkstraat, tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht.

's Avonds licht de brug prachtig op, een mooi moment om je statief mee te nemen en foto's te maken!

Magere brug


11. Kinderdijk, Zuid-Holland


Dit Zuid-Hollandse dorp heeft inmiddels internationale bekendheid gekregen door de negentien prachtige molens die je hier vindt. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Daarnaast kun je op Kinderdijk alle technologie van waterbeheer vanaf de middeleeuwen bij elkaar zien: de dijken, opslagreservoirs, moderne pompstations en administratieve gebouwen.

Kinderdijk


12. Kop van Zuid, Rotterdam, Zuid-Holland


De Kop van Zuid is de nieuwste wijk van Rotterdam, gelegen op de zuidoever van de Nieuwe Maas tegenover het centrum van de stad.

's Avonds zorgt de Kop van Zuid voor een fantastisch panorama van de stad, omdat hier onder meer de hoogste wolkenkrabber en tevens kantoorgebouw van de Benelux staat: de Maastoren.

Kop van zuid

foto: Gerard Scheppink

13. De Hef, Rotterdam, Zuid-Holland


De Koningshavenbrug, ook wel De Hef genoemd in de volksmond, is een spoorweghefbrug over de gelijknamige haven in Rotterdam. De oude spoorbrug wordt inmiddels niet meer gebruikt en is een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten.

De hef

foto: Gerard Scheppink

14. Delfshaven, Zuid-Holland


Waarom onze toeristische hoofdstad bezoeken, als je net zulke mooie grachten in de buurt van Rotterdam hebt? De stadswijk Delfshaven kent een grote variëteit aan historische grachtenpanden uit de 19e eeuw en arbeiderswoningen uit de jaren '20. Bezoek hier ook de Moutmolen en het Zakkendragershuisje.

Delfshaven


15. Oisterwijkse vennen, Noord-Brabant


Vlakbij Tilburg vind je de Oisterwijkse Vennen, die stammen uit de laatste IJstijd. De meeste zijn gevormd door de wind: die sleet de laagtes uit en stoof het zand op tot grote hopen eromheen.

Je kunt allerlei bijzondere vogels en planten zien - een perfect natuurgebied om lekker te wandelen, fietsen en te fotograferen.

Oisterwijkse vennen


Wat is jouw favoriete lokatie?


Deze lijst kan natuurlijk nog veel verder uitgebreid worden met andere lokaties. Ik hoor dan ook graag wat jouw favoriete fotoplek is in Nederland! Laat het weten in de reakties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 augustus 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 6 maart 2017, 21:12.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

45 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op maandag 6 maart 2017 om 22:28

  Ik vind het heuvelland van Zuid Limburg met de vele vakwerkhuisjes ook erg fotogeniek.

 2. Florina
  Florina schreef op maandag 6 maart 2017 om 23:00

  Het Groene Hart: rondom Vlist/Schoonhoven
  Alblasserwaard: De Lek, Merwede, Meerkerk (Zouwenboezem)

 3. Jenny Huisman
  Jenny Huisman schreef op dinsdag 7 maart 2017 om 11:48

  Overijssel:
  - De Sallandse Heuvelrug, Engbertsdijkvenen.
  - Natuurgebieden Twente: Lutterzand, Twentse Hooilanden, de Reggestreek.

 4. Math Klaassen
  Math Klaassen schreef op dinsdag 7 maart 2017 om 12:35

  Reindersmeer: In het hart van de Maasduinen.
  Gemeente Bergen (L)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.158 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord