Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Elvira Smit

De 5 valkuilen van straatfotografie

maandag 16 november 2015, 15:51 door | 9,484x gelezen | 7 reacties

Straatfotografie heeft vele valkuilen waar bijna elke beginner met open ogen in tuimelt. Door goed te leren kijken en te snappen wat werkt en wat niet, kun je voortaan met gemak over deze valkuilen heenstappen. Een kleine handleiding in 5 stappen aan de hand van mijn kritiek op mijn eigen foto's.

1. Blijf staan en blijf schieten


Ik stond enkele minuten op deze plek en heb gespeeld met de compositie, waarbij ik bekeek hoe de drie rode elementen het beste konden worden gepositioneerd. En toen was het wachten op wat er gebeuren ging, als een jager die op zijn prooi wacht, maar nog niet weet of dat een konijn of een hert zal worden.

Londen telefooncellen


Hét moment bleek een zakenman die lichte interesse lijkt te tonen voor de vrouw die zojuist voor zijn aangezicht verschijnt. Timing is everything, en hier was ik te vroeg. De man had nog één stap moeten zetten om volledig los te komen van de brievenbus op de voorgrond.

Hij 'plakt' nu aan de voorgrond. Zonde! Wat ik had moeten doen: Een reeks foto's maken terwijl beide personen op elkaar toeliepen.

2. Fotografeer geen achterhoofden


Een belangrijke vuistregel in de straatfotografie: ruggen en achterhoofden zijn taboe. Een achterhoofd laat zelden emotie zien. Maar zoals met alle vuistregels, ze gaan niet altijd op. Hier heb ik tóch een uitzondering gemaakt vanwege de relatie tussen krantenkop en de gefotografeerde scène.

Ruggen en achterhoofden


De achtergrond is druk, maar de hoofden zijn bijna allemaal van elkaar gescheiden en onscherp. De compositie kijkt prettig. De foto zou prima passen bij een nieuwsbericht over de staking van het metropersoneel in Londen die dag.

3. Zoek naar niet voor de hand liggende composities


Ik liep rond op de Camden Food Market in Londen; daar waar de mens eet en eet en eet. Zodanig dat het een diepe weerzin in mij aanwakkerde; al die behoeftige, vretende, voort waggelende mensen...

Ik positioneerde mezelf achter een kraam met misselijkmakende broodjes puddingmoes en onderzocht het effect van door verweerd plastic fotograferen. Dit versterkt de viezigheid van de broodjes, echt trek krijg je er niet van.

Londen Camden market


Door mijn camera iets naar rechts te positioneren, zie je ook de hebberig wijzende, vettige vingers. En even daarboven schuift een vrouw nét iets in haar mond. In plaats van een etend persoon te fotograferen, koos ik voor dit andere perspectief.

4. Maak buitengewone foto's van gewone mensen, in plaats van andersom


Het is gemakkelijk om een gewone foto van een buitengewoon persoon te maken. Straatartiesten en zwaar getatoeëerde mensen zijn derhalve een dankbaar onderwerp voor velen.

Maar deze onderwerpen vallen voor iedereen al op. Veel moeilijker is het om gewone mensen buitengewoon vast te leggen. Zoals dit echtpaar dat op de South Bank samen op een bankje zit en meegebrachte chips en bier nuttigen.

Etende mensen op de South Bank


Deze foto is niet puur een registratie maar laat ruimte voor mijmeringen: wie zijn deze mensen en welk oordeel vel jij over hen? En waarom koos ik voor juist dit beeld?

5. Don't shoot what it looks like, shoot what it feels like


En tot slot de belangrijkste les: Leg niet slechts een straatbeeld vast, maar de essentie van dat straatbeeld. Beter verwoord: fotografeer niet wat je ziét, maar fotografeer wat je erbij voélt.

Fontein


In bovenstaande foto voel je de fragiliteit van het jongetje vlak voor de metershoge koude fontein. De teruggetrokken schouderbladen en het weifelende voetje versterken dat gevoel. De warme huidtint en felgroene zwembroek van het jongetje vormen een kwetsbaar contrast met de kille roosters waarop hij staat en het grijsblauwe koude water waar hij naar kijkt.

Hij observeert de grote kinderen die wél durven en al door het water zijn gerend. Maar hij is nog droog, hij twijfelt nog...

In welke valkuilen ben jij wel eens getuimeld, en wist je daar weer uit te klimmen?

Elvira Smit

Over de auteur

Een foto liegt de waarheid. Iedere week schrijf ik twee artikelen daarover op mijn blog Kronkeling. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat is nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier. Maar je kunt Kronkeling ook volgen op facebook.

7 reacties

 1. benny
  Profiel benny schreef op dinsdag 17 november 2015 om 14:04

  inspirerend, en als je ermee bezig bent niet altijd even makkelijk voor vast te leggen, de durf moet er zijn!

 2. Benny
  Benny schreef op dinsdag 17 november 2015 om 14:49

  Ben ik met Benny eens. Je moet je schroom afleggen en durven. Daarna kijken en schieten.

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 17 november 2015 om 14:56

  Dag Benny (en Benny), dank voor jullie reactie. De eerste stap is inderdaad om over je eigen angst heen te stappen. Ik heb hiervoor ooit eens een workshop gevolgd waarin ik op mensen af moest stappen om te vragen of ik een foto van ze mocht maken. Na 10 keer vragen om een foto is je schroom weg. En het resulteert in soms hele amusante gesprekken met vreemden.

 4. Trudy
  Trudy schreef op dinsdag 17 november 2015 om 20:36

  Leuke serie foto's en leerzame tips. Verfrissend ook om kritiek op je eigen foto's als uitgangspunt te nemen. Ik ben benieuwd of je toestemming hebt gevraagd aan het echtpaar met bier en chips? Zelf durf ik een aantal mooie straatfoto's niet te publiceren omdat ik die toestemming niet gevraagd heb. Wat mij betreft is dat dus ook een belangrijke valkuil.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

56.180 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

56.180 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.