Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

De 500 vuistregel

zaterdag 2 mei 2020, 23:32 door | 2,955x gelezen | 0 reacties

Deze vuistregel komt goed van pas als je 's nachts sterren wilt fotografen. Als je tenminste de sterren als puntjes en niet als strepen wilt weergeven in je foto's.

Als je namelijk geen sterrensporen wilt fotograferen, maar puntjes, dan moet je een relatief korte sluitertijd hanteren. Bij sterrensporen kun je juist wel een hele lange (of meerdere opnames met een lange) sluitertijd hanteren die je vervolgens samenvoegt in de nabewerking.

Canon EOS R 3


Als je de sterren als puntjes wilt terugzien, is het belangrijk om te weten wat de maximale sluitertijd mag zijn. Als je namelijk een langere sluitertijd instelt, dan krijg je het effect van de draaiing van de aarde te zien en worden je sterren vervormd. Als je dan nóg langer belicht worden het zelfs streepjes.

500 gedeeld door de brandpuntsafstand


De 500-vuistregel is bedacht om deze maximale sluitertijd te berekenen. De maximale sluitertijd in seconden bedraagt 500 : (de brandpuntsafstand x de eventuele cropfactor). Als je bijvoorbeeld een fullframe camera hebt met een 15mm-objectief, dan is de maximale sluitertijd 500:15 oftewel 33 seconden.

Als je langer belicht, dan worden de sterren niet meer als mooie ronde puntjes weergegeven. Als je een aps-c camera hebt met een cropfactor van 1.5 x en een 18mm objectief, dan kom je uit op 500 : (18 x 1,5) oftewel 18 seconden.

Dit lijken misschien behoorlijk lange sluitertijden, maar dat valt in de praktijk erg mee. Je zult hierbij je iso-waarde nog behoorlijk moeten opschroeven en met een lichtsterk objectief moeten werken. Sterren geven namelijk erg weinig licht.

Het is uiteraard afhankelijk van de camera welke iso-waarde nog acceptabel is, maar in de nabewerking is het nog heel goed mogelijk om de ruis eruit te halen met behoud van detail. Mits je camera in staat is om met hele hoge iso-waarden nog detailrijke beelden te schieten kun je dan tot zeer mooie sterrenfoto's (puntjes en geen streepjes) komen.


Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?


Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.769 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.769 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.