Elja Trum

De beste objectieven voor huwelijksfotografie

maandag 21 september 2015, 21:13 door | 25.970x gelezen | 23 reacties

Wanneer je een huwelijk gaat fotograferen wil je zeker weten dat alles goed gaat. De basis hierbij is wellicht wel je apparatuur. Zorg voor minimaal twee camerabody's en voor de juiste bijpassende objectieven. In dit artikel bespreek ik mijn favoriete objectieven voor tijdens een bruiloft.

Hoewel je ook prima een bruiloft kunt fotograferen met een camera die een APS-C sensor heeft, is mijn persoonlijke voorkeur om gebruik te maken van een camera met full-frame sensor.

Ook met een crop-camera kun je nog steeds de objectieven gebruiken die ik hieronder noem. Alleen mis je dan mogelijk iets aan de wijde kant en wellicht wil je daarvoor dan nog een extra objectief toevoegen.

24-70mm f/2.8


De 24-70mm f/2.8 is mijn werkpaard. Zelf heb ik de Canon EF 24-70mm f/2.8 L II, maar alle merken bieden een vergelijkbare lichtsterke standaardzoom. Gedurende een bruiloft kun je vaak 80 procent van je foto's probleemloos met dit objectief schieten.

Claudia en Jan Jaap


24-70mm f/2.8 - 1/60s, f/3.5, ISO 200 @ 56mm

De 24-70mm f/2.8 heeft op zijn grootste diafragma opening een voldoende kleine scherptediepte om de achtergrond subtiel te laten wegvallen in onscherpte. Met het zoombereik kun je afwisselende foto's maken terwijl je niet van je plek hoeft te komen.

Dat laatste is zeker prettig wanneer je bijvoorbeeld tijdens een trouwceremonie niet teveel af wilt leiden door constant heen en weer geloop.

70-200mm f/2.8


Een mooie aanvulling op de 24-70mm is de 70-200mm f/2.8. Door zijn lichtsterkte (en bij voorkeur beeldstabilisatie) kun je ook in een donkere omgeving nog goed fotograferen vanaf een afstandje. Dit objectief is ook erg geschikt om tijdens een receptie foto's van de aanwezigen te maken zonder de gasten te opdringerig te storen.

Nick en Judith


70-200mm f/2.8 - 1/200s, f/5.0, ISO 100 @ 165mm

Je maakt met dit objectief eenvoudig aangename portretfoto's. De achtergrond is al snel mooi onscherp waardoor je onderwerp er echt uit springt.

100mm f/2.8 Macro


Een macro objectief is in mijn ogen onmisbaar op een bruiloft. Een foto van de ringen is immers een standaardfoto om te nemen. De 100mm macro is hier perfect voor.

Huwelijksringen Tom en Ylona


100mm f/2.8 - 1/200s, f/7.1, ISO 320 @ 100mm

Beperk het gebruik van dit objectief echter niet alleen voor deze foto. Ook van de taart, de bloemen en andere subtiele details kun je hiermee prachtige foto's maken. Vaak is een dergelijk macro objectief ook prima geschikt voor een paar mooie portretjes.

Zelf gebruik ik de Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro en die bevalt me meer dan uitstekend.

35mm f/1.4


Met de drie hierboven genoemde objectieven kun je in mijn ogen uitstekend uit de voeten. Er zijn echter ook fotografen die een voorkeur hebben voor werken met objectieven met een vaste brandpuntafstand. Vandaar dat ik nog twee objectieven aan mijn lijstje toe voeg.

Een 35mm f/1.4 is een prachtig objectief voor de journalistieke stijl die je ook vaak in trouwfoto's terug ziet. Je kunt hier namelijk mooie portretten mee maken waarbij de omgeving ook mee doet. Zo kun je een verhaal vertellen en de foto's in context plaatsen.

Anouschka en Robin


35mm f/1.4 - 1/50s, f/3.5, ISO 160 @ 35mm

Persoonlijk gebruik ik de Canon EF 35mm f/1.4 L, maar uiteraard hebben andere merken ook uitstekende 35mm objectieven. Je zou, ook als Canon gebruiker, ook zeker de Art objectieven van Sigma moeten overwegen.

85mm f/1.2


De 85mm is een portretlens pur sang. De Canon EF 85mm f/1.2L die ik zelf gebruik heeft een prachtige romige onscherpte waar maar weinig objectieven tegenop kunnen. Bestaande 85mm f/1.4 objectieven zijn echter een prima alternatief voor wie met een ander merk schiet.

Tom en Ylona


85mm f/1.2 - 1/125s, f/3.5, ISO 200 @ 85mm

Met de 85mm kun je heerlijk spelen met de onscherpte in het beeld, zodat echt alleen de details waar jij de aandacht op wilt hebben scherp zijn. Zorg er wel voor dat je gewend bent met dit objectief te schieten, het is erg gemakkelijk om te weinig scherptediepte in je foto's te krijgen.

Jouw favoriet?


Dit zijn mijn favoriete objectieven op een bruiloft, maar wellicht heb jij wel een hele andere voorkeur. Deel jouw favoriete objectief in de reacties en laat vooral ook weten waarom je dit objectief zo prettig vindt tijdens een huwelijk.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

23 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op maandag 21 september 2015 om 21:31

  Vooral de 35mm L f/1.4 en de 100mm L f/2.8L Macro staan hoog op mijn verlanglijstje. Jammer dat deze objectieven budgettair buiten mijn bereik liggen!

 2. Jan
  Jan schreef op maandag 21 september 2015 om 22:39

  @Arthur je zou kunnen beginnen met een close up lens voorop je standaardlens. Licht, compact, betaalbaar en best geschikt voor sporadisch macrowerk.

 3. Jan
  Jan schreef op dinsdag 22 september 2015 om 10:19

  Een waardevolle aanvulling is de 14-24 voor de overzichtsfoto's. Hiervan kan je weer een panorama uitsnede maken.

 4. krist
  krist schreef op dinsdag 22 september 2015 om 10:37

  Er is momenteel een actie op de 100mm L f/2.8L Macro , denk 100€ cashback

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord