Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

De Looney 11 vuistregel

zaterdag 9 mei 2020, 23:46 door | 2,866x gelezen | 4 reacties

Deze Looney 11 vuistregel is handig als je de maan wil fotograferen. Bij het fotograferen van de maan krijgt je namelijk niet altijd zomaar een correct belichte foto, aangezien er behoorlijk veel contrast kan zitten tussen de maan en de donkere gedeeltes er omheen.

Wanneer je de maan wil fotograferen moet je bij een diafragma van f/11 de sluitertijd instellen op 1 gedeeld door de iso-waarde. Bij diafragma f/11 en iso 400 kies je dus een sluitertijd van 1/400 seconde.

 L3B6780nn


Je kunt de waarden echter wel naar wens aanpassen, als je maar met een andere waarde compenseert. Het ligt er dus maar net aan hoe je de lichtmeting van je camera hebt ingesteld en op welke plek in de compositie de maan zich bevindt.

Daarnaast is het een handige vuistregel om vooraf te bepalen welke sluitertijden je 's avonds of 's nachts kunt verwachten. Je bent dan misschien minder snel geneigd om je statief thuis te laten.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. albertr
  Profiel albertr schreef op maandag 11 mei 2020 om 09:42

  Ik snap het niet. 1/ISOwaarde wordt, volgens mij, 1/400 en niet 1/44. Mist er iets in de beschrijving?

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 11 mei 2020 om 10:04

  Klopt Albert, ik heb het aangepast!

 3. Francis
  Francis schreef op woensdag 13 mei 2020 om 11:31

  Ik vind het toch vreemd dat in tijden waar iedere camera een vrij gesofisticeerde belichtingsmeter heeft men nog zou gebruik maken van 'vuistregels', die net bedoeld waren omdat niet iedereen een belichtingsmeter had en men dus moet "schatten". Correct gebruik van de belichtingsmeter zou toch sowieso beter moeten zijn?

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 13 mei 2020 om 12:00

  @Francis: een beter begrip van hoe zo’n belichtingsmeter eigenlijk werkt is nooit weg! In lastige fotografische situaties zit hij er namelijk vaak naast.En dan moet je zelf weer gaan nadenken. Ik val zelf vaak terug op vuistregels.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.769 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.769 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.