Laura van der Burgt

De wereld door een glazen bol

maandag 5 april 2021, 20:02 door | 7.309x gelezen | 14 reacties

Het was op het strand dat ik voor het eerst iemand een glazen bol op een strandpaal zag fotograferen. Reuze nieuwsgierig stapte ik erop af en vroeg of ik er ook een foto van mocht maken.

Gaat uw gang, zei de vriendelijke fotograaf. Ik richtte mijn lens en ontdekte dat de wereld in de bol letterlijk op zijn kop stond en dat het een heel fantastisch schouwspel was.

Er is een natuurkundige verklaring voor waarom je het beeld gespiegeld ziet in zo'n bol. Maar mijn interesse was vooral gewekt wat ik er allemaal mee zou kunnen fotograferen anders dan strandpalen.

Want eigenlijk beschik je met een glazen bol over een soort omgekeerde fish-eye en kun je een weidsheid van wel 180 graden vangen. Dus eigenlijk veel meer dan wat je met je ogen kunt zien.

Glazen Bol Fotografie - Architectuur


Ik heb er niet lang over na hoeven denken en er zelf eentje gekocht met een diameter van 8 centimeter (voor ongeveer 30 euro, inclusief voetje). De zwaarte is dan ongeveer gelijk aan het gewicht van een lens.

Groter is misschien mooier, maar ook veel zwaarder. Het allerleukste van de bol is dat het je een andere kijk op de wereld verschaft. Een soort van miniatuur wereld, als in een bubbel.

Glazen Bol Fotografie - Graffiti


Door met verschillende objectieven te fotograferen, krijg je ook variaties in je beelden. Macro, 50mm of groothoek geeft ieder een ander effect, al vind ik 50 tot 100mm de mooiste afstand.

Belangrijk is je af te vragen wat je precies scherp wilt hebben. Dit kun je het doen door manueel te focussen vanaf een statief of vanuit de (vaste) hand. Spelen met scherptediepte (diafragma) is ook een optie.

Glazen Bol Fotografie - Graffiti


Voorbeelden die ikzelf erg leuk vind zijn bijvoorbeeld het maken van selfies waarbij je een heel aparte kijk op jezelf kunt creŽren. De bal in het water leggen, bijvoorbeeld in de branding van de zee, in de buurt van mooie schelpen of bladeren.

Ook architectuur is geweldig om door een bol te fotograferen! Het laatste dat ik gedaan heb en wat ik echt te gek vond is het fotograferen van graffiti.

Ook een erg verrassende manier is om de bol voor je computerscherm te plaatsen met een mooie afbeelding in de achtergrond. Het is misschien wel een beetje smokkelen, maar het effect maakt alles goed! Probeer het maar eens.

Glazen Bol Fotografie - BeforeGlazen Bol Fotografie - After


Ik heb op deze foto wel het standaardje weggeretoucheerd zodat het lijkt alsof de bol in de ruimte zweeft. Ik heb dit gedaan door een virtueel kopie in Lightroom om te draaien, beide foto's als lagen in Photoshop te openen, goed uitlijnen en dan secuur het voetje wegpoetsen.

Je kunt ervoor kiezen om de uiteindelijke foto 180 graden te draaien waardoor het beeld in de bol de werkelijkheid is, maar de omgeving de kijker op het verkeerde been zal zetten. Neem je als achtergrond een patroon, dan maakt het niet uit. Gewoon uitproberen en kijken wat jou aanspreekt.

Glazen Bol Fotografie


Je hebt doorzichtige bollen, maar ook gekleurde met bubbeltjes. Door deze bijvoorbeeld uit te lichten met een flitser geeft ook gave resultaten.

Misschien heb jij ook nog leuke foto ideeŽn voor een glazen bol en wil je ze hieronder met ons delen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

14 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op dinsdag 6 april 2021 om 11:12

  Leuk gedaan Laura. Uit je verhaal straalt je plezier.
  Fotoschietgroeten Robert

 2. Marianne Bonnarens
  Marianne Bonnarens schreef op dinsdag 6 april 2021 om 14:56

  Leuk en enthousiast artikel - heb daar altijd interesse voor gehad - maar waar koop je zo’ bol best ? Neem aan dat de kwaliteit optimaal moet zijn ; geen krassen, geen ‘luchtbelken’ enz - dank voor reactie ! Marianne

 3. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 6 april 2021 om 17:31

  @ Marianne, wanneer je zoekt op glazen bol die geschikt is voor fotografie moet het goed komen. Rondneuzen en reviews lezen kan geen kwaad. Je krijgt er geen spijt van!

 4. Dianne
  Dianne schreef op dinsdag 6 april 2021 om 17:50

  Weer prachtige, kleurrijke en creatieve "bol" foto's Laura. Mooi gezien en uitdagend om aan de slag te gaan. Ben benieuwd of er meer ideeën volgen van de lezers. Je verhaal leest weer heerlijk door je enorme enthousiasme.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord