Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

De wereld door een glazen bol

maandag 5 april 2021, 20:02 door | 8.965x gelezen | 14 reacties

Het was op het strand dat ik voor het eerst iemand een glazen bol op een strandpaal zag fotograferen. Reuze nieuwsgierig stapte ik erop af en vroeg of ik er ook een foto van mocht maken.

Gaat uw gang, zei de vriendelijke fotograaf. Ik richtte mijn lens en ontdekte dat de wereld in de bol letterlijk op zijn kop stond en dat het een heel fantastisch schouwspel was.

Er is een natuurkundige verklaring voor waarom je het beeld gespiegeld ziet in zo'n bol. Maar mijn interesse was vooral gewekt wat ik er allemaal mee zou kunnen fotograferen anders dan strandpalen.

Want eigenlijk beschik je met een glazen bol over een soort omgekeerde fish-eye en kun je een weidsheid van wel 180 graden vangen. Dus eigenlijk veel meer dan wat je met je ogen kunt zien.

Glazen Bol Fotografie - Architectuur


Ik heb er niet lang over na hoeven denken en er zelf eentje gekocht met een diameter van 8 centimeter (voor ongeveer 30 euro, inclusief voetje). De zwaarte is dan ongeveer gelijk aan het gewicht van een lens.

Groter is misschien mooier, maar ook veel zwaarder. Het allerleukste van de bol is dat het je een andere kijk op de wereld verschaft. Een soort van miniatuur wereld, als in een bubbel.

Glazen Bol Fotografie - Graffiti


Door met verschillende objectieven te fotograferen, krijg je ook variaties in je beelden. Macro, 50mm of groothoek geeft ieder een ander effect, al vind ik 50 tot 100mm de mooiste afstand.

Belangrijk is je af te vragen wat je precies scherp wilt hebben. Dit kun je het doen door manueel te focussen vanaf een statief of vanuit de (vaste) hand. Spelen met scherptediepte (diafragma) is ook een optie.

Glazen Bol Fotografie - Graffiti


Voorbeelden die ikzelf erg leuk vind zijn bijvoorbeeld het maken van selfies waarbij je een heel aparte kijk op jezelf kunt creŽren. De bal in het water leggen, bijvoorbeeld in de branding van de zee, in de buurt van mooie schelpen of bladeren.

Ook architectuur is geweldig om door een bol te fotograferen! Het laatste dat ik gedaan heb en wat ik echt te gek vond is het fotograferen van graffiti.

Ook een erg verrassende manier is om de bol voor je computerscherm te plaatsen met een mooie afbeelding in de achtergrond. Het is misschien wel een beetje smokkelen, maar het effect maakt alles goed! Probeer het maar eens.

Glazen Bol Fotografie - BeforeGlazen Bol Fotografie - After


Ik heb op deze foto wel het standaardje weggeretoucheerd zodat het lijkt alsof de bol in de ruimte zweeft. Ik heb dit gedaan door een virtueel kopie in Lightroom om te draaien, beide foto's als lagen in Photoshop te openen, goed uitlijnen en dan secuur het voetje wegpoetsen.

Je kunt ervoor kiezen om de uiteindelijke foto 180 graden te draaien waardoor het beeld in de bol de werkelijkheid is, maar de omgeving de kijker op het verkeerde been zal zetten. Neem je als achtergrond een patroon, dan maakt het niet uit. Gewoon uitproberen en kijken wat jou aanspreekt.

Glazen Bol Fotografie


Je hebt doorzichtige bollen, maar ook gekleurde met bubbeltjes. Door deze bijvoorbeeld uit te lichten met een flitser geeft ook gave resultaten.

Misschien heb jij ook nog leuke foto ideeŽn voor een glazen bol en wil je ze hieronder met ons delen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

14 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op dinsdag 6 april 2021 om 11:12  | reageer

  Leuk gedaan Laura. Uit je verhaal straalt je plezier.
  Fotoschietgroeten Robert

 2. Marianne Bonnarens
  Marianne Bonnarens schreef op dinsdag 6 april 2021 om 14:56  | reageer

  Leuk en enthousiast artikel - heb daar altijd interesse voor gehad - maar waar koop je zo’ bol best ? Neem aan dat de kwaliteit optimaal moet zijn ; geen krassen, geen ‘luchtbelken’ enz - dank voor reactie ! Marianne

 3. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 6 april 2021 om 17:31  | reageer

  @ Marianne, wanneer je zoekt op glazen bol die geschikt is voor fotografie moet het goed komen. Rondneuzen en reviews lezen kan geen kwaad. Je krijgt er geen spijt van!

 4. Dianne
  Dianne schreef op dinsdag 6 april 2021 om 17:50  | reageer

  Weer prachtige, kleurrijke en creatieve "bol" foto's Laura. Mooi gezien en uitdagend om aan de slag te gaan. Ben benieuwd of er meer ideeën volgen van de lezers. Je verhaal leest weer heerlijk door je enorme enthousiasme.

 5. Karijn
  Karijn schreef op dinsdag 6 april 2021 om 19:39  | reageer

  Er gaat met zo'n glazen bol weer een wereld voor mij open. Wat werkt wel en wat niet? Hoe houd je jezelf buiten beeld of toch liever jezelf ook vangen in de bol? Leuk om eens te proberen. Je laat mooie foto's zien Laura. Moet nog wel wat oefenen zie ik.

 6. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 6 april 2021 om 20:09  | reageer

  @ Dianne - dank voor je reactie, ideeën zijn van harte welkom. Het zou leuk zijn om elkaar te inspireren. Ik heb al wel een ideetje, maar moet dat nog ff uitwerken. Misschien volgt bol 2.0 vrolijk

 7. Josien Onnink
  Josien Onnink schreef op dinsdag 6 april 2021 om 22:07  | reageer

  Hallo Laura. Prachtige inspiratievolle foto’s. Kan het zijn dat die toevallige ontmoeting plaats in oktober 2020 in Zoutelande?

 8. nina w
  nina w schreef op dinsdag 6 april 2021 om 23:14  | reageer

  Het is idd een tof object om creatieve foto's te maken. Ik kocht 3 j geleden zo'n "Crystal clear photo lensball" 80mm vh merk Bresser. Er is wel een verschil in prijs maar ook in kwaliteit. Best echt glas! Er is ook een goedkopere versie waar kunststof in verwerkt is. Succes!

 9. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 7 april 2021 om 08:40  | reageer

  @ Karijn - leuk dat je het enthousiasme deelt! Benieuwd naar jouw creatieve foto's vrolijk.

 10. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 7 april 2021 om 08:44  | reageer

  @ Josien - wat een leuke gedachte, het zou zo maar kunnen, fotografeer altijd graag in Zoutelande! vrolijk

 11. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 7 april 2021 om 08:45  | reageer

  @ Nina - bedankt voor je tip!

 12. els
  els schreef op woensdag 7 april 2021 om 19:38  | reageer

  Zorg goed voor je glazen bol. Pak hem alleen aan met een zachte doek of handschoenen, dan krast hij niet en blijft hij lang mooi. Ook vingerafdrukken op de bol wil je (meestal) liever niet hebben.

 13. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op donderdag 8 april 2021 om 09:35  | reageer

  @ Els - bedankt voor deze tip!
  Ik zie bij mijn bol idd kleine beschadigingen ontstaan, dus ben nog niet voorzichtig genoeg.

 14. Peter Heins
  Peter Heins schreef op zondag 11 april 2021 om 11:43  | reageer

  @Marianne Bonnarens bij Amazon.nl hebben ze Rollei glazenbollen in een mooi tasje voor een schappelijke prijs. Kies minimaal de 8cm versie voor fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord