Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De beste online foto afdrukcentrales

zaterdag 1 maart 2008, 23:00 door | 58.983x gelezen | 12 reacties

Duizenden mooie foto's op de harddisk van je computer is leuk, maar een echte afdruk kijkt toch nog altijd het lekkerst. Het is dus aan te raden regelmatig een selectie van je foto's af te drukken. Dat kan natuurlijk het makkelijkst direct online. Er is echter zo'n grote hoeveelheid afdrukcentrales dat het moeilijk is te besluiten waar je het best je foto's kunt afdrukken.

Gelukkig zijn er websites die daar op in spelen. Een van de betere en grotere op dit gebied is Onlinefotoservices.nl. Qua design valt er het nodige te verbeteren, maar het gaat ook in dit geval vooral om de zeer bruikbare informatie die op de site te vinden is. Zo geven ze aan welke afdrukcentrales het best scoren op kwaliteit en waar je het goedkoopst uit bent. Niet alleen de standaard fotoafdrukken worden bekeken, er staan ook ervaringen met fotoalbums en met afdrukken op canvas. Je kunt ook je eigen ervaringen naar de site opsturen.

Overigens druk ik zelf maandelijks een aantal van mijn beste foto's af op 20x30 formaat en een paar foto's voor in het album op 10x15 en 13x19 formaat. Die stuur al jaren op naar het uitstekende Profotonet.nl. Ik ben erg te spreken over hun afdrukken, die zijn namelijk erg goed. Je kunt aangeven dat ze geen 'correcties' op je foto's mogen uitvoeren en dat is precies wat je wilt als je net 20 minuten bezig bent geweest om de foto helemaal naar je smaak te krijgen. Overigens staat Profotonet ook op onlinefotoservices.nl als nummer 1 in de top vijf van beste kwaliteit centrales.

Profotonet werkt ook op de juiste manier met kleurprofielen. Je kunt het kleurprofiel van hun afdrukmachine downloaden zodat je thuis al de juiste kleurprofiel kunt koppelen, maar je kunt ook gewoon je foto opsturen en dan wordt hij door Profotonet op de juiste manier omgezet. Handig, want zo hoef je bijvoorbeeld niet eerst een foto om te zetten naar sRGB, maar kun je deze gewoon in AdobeRGB doorsturen.

De foto's worden binnen één werkdag verwerkt en opgestuurd in een stevige kartonnen envelop of doos. Als je de foto's bijvoorbeeld op maandagmorgen digitaal aanlevert heb je ze dinsdag al in huis.

Onlinefotoservices.nl logo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Jaap
  Jaap schreef op zaterdag 1 maart 2008 om 23:52  | reageer

  Klopt, heb zelf ook al jaren de zelfde ervaring.

 2. *eSThER*
  *eSThER* schreef op zondag 2 maart 2008 om 09:24  | reageer

  Ben ook zeer tevreden over Profotonet. Goede kwaliteit en snelle service!

 3. Michael
  Michael schreef op zondag 2 maart 2008 om 10:48  | reageer

  Ik was net opzoek naar een goede afdrukcentrale, thanks voor deze tip!

 4. Rick
  Profiel Rick schreef op zondag 2 maart 2008 om 11:36  | reageer

  Ik heb tot nu toe alles laten afdrukken bij Pixum maar de laatste serie van het botenkerkhof zijn allemaal iets te donker geworden. Ze zijn op zich wel heel donker na het bewerken maar op mijn scherm zat er meer detail in het donker dan op de afgedrukte foto's.

 5. Derk
  Profiel Derk schreef op zondag 2 maart 2008 om 14:49  | reageer

  Profotonet is inderdaad een uitstekende afdrukcentrale. Goede ervaringen mee, ook op grote formaten. Ze zijn snel en de afdrukkwaliteit is uitstekend naar mijn mening.

 6. Robert
  Robert schreef op maandag 3 maart 2008 om 07:46  | reageer

  alleen zwartwit prints zijn niet zo best. Altijd een kleurzweem... Vroeger ontkenden ze dat, maar nu staat het bevestigend op hun website.

  Wie weet een afdrukcentrale die zwartwit wel als zwartwit kan afdrukken en niet als 'duotone', zoals Profotonet?

 7. Bas
  Bas schreef op dinsdag 4 maart 2008 om 14:09  | reageer

  Je zet je grayscale bestanden wel in rgb-mode weg?
  Dan zouden kleurzwemen tot een minimum beperkt moeten worden (dat zeggen ze zelf op de site).
  Overigens vorige week 3x 50x70 op doek laten printen. Perfect hoor!

 8. robert
  robert schreef op dinsdag 4 maart 2008 om 14:21  | reageer

  Ja, ik lever volgens hun specs aan, maar ze printen op kleurenpapier en dat is niet zonder zweem te doen volgens hen. Wel irritant, want mijn docent keurt soms hun afdrukken af omdat het niet zwartwit is. Die gein kost telkens 5 euro per print...

 9. docoweb
  docoweb schreef op vrijdag 7 maart 2008 om 11:25  | reageer

  ook ik laat bepaalde foto`s bij hen afdrukken en ook in het formaat 20x30
  perfecte kwaliteit,over zwart wit kan k geen oordeel geven,maar de kleurenprints zijn van hoge kwaliteit dus een echte aanrader deze centrale

 10. robert
  robert schreef op vrijdag 7 maart 2008 om 11:42  | reageer

  Wat me wel opvalt bij kleurenfoto's is als je het kleurenprofiel van het papier in Photoshop al in de foto's verwerkt, de kleuren soms compleet instorten. Je kunt kiezen voor Convert to profile of assign profile. Metname het groen van een kiwi wordt getransformeerd in een ondefinieerbare kleur geel... (nee, het is geen gele kiwi). Doe ik iets fout? of moet ik helemaal geen kleurprofiel meesturen?

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 7 maart 2008 om 12:11  | reageer

  @Robert; Zelf verstuur ik mij foto's altijd gewoon in AdobeRGB, zoals ze ook ingeladen worden in Photoshop vanuit het RAW bestand. Dat werkt bij mij prima.

 12. robert
  robert schreef op vrijdag 7 maart 2008 om 12:46  | reageer

  ok, ga ik de volgende keer proberen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord