100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 1

zondag 11 april 2010, 08:22 door | 14.581x gelezen | 31 reacties

Aangezien ik geen wintermens ben krijg ik altijd weer de kriebels als de eerste mooie lentedagen zich aandienen. Nu wil ik niet beweren dat je 's winters geen mooie foto's kunt maken maar een zomerse dag inspireert me toch meer dan een berg sneeuw voor de deur. Vooral 's zomers trek ik er regelmatig op uit om in parken en natuurgebieden macrofotoís te maken. Steeds weer verwonder ik me over de intense kleuren, vormen en patronen die moeder natuur voortbrengt.

Zoals jullie weten is macrofotografie een aparte tak van sport; het vraagt geduld en toewijding. De technische moeilijkheidsfactoren zijn vooral de beperkte scherptediepte van macrolenzen en het scherpstellen. Dat laatste doe ik zonder uitzondering handmatig. Wil je een beetje scherptediepte dan dien je al snel tussen f/8 en f/11 te schieten wat veelal ook hogere ISO's vraagt. Uiteraard biedt een statief uitkomst maar ik vind vooral het vrij kunnen bewegen wel lekker.

Vlieg op bloem


Macro-onderwerpen
In het macrojargon zie je ook weer verschllende stromingen. Er is een beweging die vooral insecten zo groot als monsters fotografeert. Ik behoor niet tot de categorie die een hele middag achter een libel aanholt om die uiteindelijk als een buitenaards creatuur te portretteren. Alhoewel dat vaak fantastische foto's zijn laat ik me daarentegen meer inspireren door kleuren en vormen van bloemen en planten. Maar een enkele keer mag ik ook graag een vlinder of wesp kieken.

Bloem


Lokaties
Het leuke van macrofotografie is dat de wonderlijke kleine wereld begint wanneer je de deur uit bent. Het vraagt even een andere scope maar zodra je de juiste bril op hebt ga je plots overal interessante dingen waarnemen. Een tijd geleden heb ik bijvoorbeeld verweerde roestige putdeksels na een forse regenbui gefotografeerd. De metaalstructuur in combinatie met het opdrogende regenwater gaf schitterende resultaten. Misschien heb ik hier wel een onderwerp voor deel 2, wie weet.

Bloem


Canon 100mm f/2.8 Macro versus Canon EF 200mm f/2.8L + extension tube EF25 II
Twee jaar geleden kocht ik de Canon extension tube EF 25 II waarmee de scherpstelafstand aanzienlijk wordt verkleind en je lens macro-eigenschappen krijgt. Doorgaans gebruikte ik die in combinatie met de Canon EF 200mm f/2.8L. De resultaten waren geweldig maar na een tijdje kocht ik toch de Canon EF 100mm f/2.8 macro vanwege de lovende kritieken. Ondanks dat ik er enorm tevreden over ben moet ik zeggen dat de EF 200mm f/2.8L + EF25 II even scherp is maar een mooier bokeh produceert.

Een ander voordeel van de EF 200mm f/2.8L + extension tube is dat je meer afstand kunt nemen van je onderwerp zodat je makkelijker insecten en vlinders kunt fotograferen zonder ze op te schrikken. Echter, een nadeel van die combinatie is dat je met een redelijk grote en zware lens fotografeert wat weer tot snellere sluitertijden noopt. Geen punt wanneer het licht goed is maar bijvoorbeeld lastig tijdens de golden hours. Maar gelukkig is mijn 5D mark II een meester in ruisonderdrukking.

Blad


Crop versus full frame
Nu ik het over mijn full frame 5D II heb: het nadeel van die camera bij macrofotografie vind ik de beperkte scherptediepte vergeleken met een crop camera zoals mijn Canon 40D. Wanneer ik een statief gebruik grijp ik automatisch naar de 5D mark II, maar voor hand hold-able macrowerk vind ik de 40D toch een betere keus. Vanwege de tricky scherptediepte is de hitrate doorgaans laag zodat je toch flink wat shots moet maken om met een paar echte keepers thuis te komen.

Blad


De Ultieme Designer
Fotografie is mijn absolute passie en ik vind niets heerlijker dan een middag in de vrije natuur en genieten van alle pracht om je heen. Vanwege mijn brede interesse zal macrofotografie niet mijn hoofdmoot worden maar ik zou het voor geen goud willen missen. De natuur is nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron voor creatieven en al snuffelend door mijn database met macrofoto's krijg ik steeds meer ontzag voor de Schepper annex de Ultieme Designer...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

31 reacties

 1. Hypnotixed
  Hypnotixed schreef op zondag 11 april 2010 om 08:32  | reageer

  Die laatste paragraaf had je van mij kunnen schrappen. Die had je beter op een andere plek kunnen gaan verkondigen op dit tijdstip (zondagochend). Het heeft niks met fotografie te maken en de mening zijn hier nogal over verdeeld.

 2. MCH
  Profiel MCH schreef op zondag 11 april 2010 om 09:17  | reageer

  Erg leuk om te lezen! Heel herkenbaar ook. Je hebt mij nieuwschierig gemaakt naar de putdeksel. Ikzelf heb ook een mooi Macro lens en ben er gek op. Maar een insekt zoals jij deze hebt kunnen vastleggen is mij nog niet gelukt. Die foto is echt top. Het geduld inderdaad. Binnenkort ga ik de cursus Macrofotografie van Johannes Klapwijk volgen, tis tijd!

 3. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 11 april 2010 om 09:39  | reageer

  Hoi Ton, ik ben in het bezit van de 100mm, maar zal genoodzaakt zijn deze niet mee te nemen op onze reis. Ik zal me beperken tot 3 andere zoomlenzen! Ik moet je ook eerlijk bekennen dat ik nog niet echt in de wereld van macofotografie ben gedoken. Dat zal ik vast eens gaan doen. Ik vond je foto's van de market met al die beeldjes geisoleerd uit hun omgeving ook geweldig. Die kans hoop ik wel te krijgen, maar mijn hoofd onderwerp blijft vooral mensen.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 11 april 2010 om 09:41  | reageer

  Ton: je eerste twee opnames vind ik werkelijk waar prachtig! Een heerlijk kleurenpalet in 1, een heerlijk gebruik van onscherpte in de voorgrond bij 2.

  3 vind ik eerlijk gezegd een beetje een snapshot die een saaie versie van 2 is.

  4 en 5 zijn niet mijn ding, maar dat is een kwestie van smaak.

  Maar nummertje 1 en 2 zijn schoolvoorbeeldjes voor goede fotografie, al is 2 misschien niet echt macro knipoog

 5. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 11 april 2010 om 09:47  | reageer

  Echt een gave foto die met die wesp. Leuk artikel ga zo door!

  Groeten Marcel.

 6. Jerry
  Jerry schreef op zondag 11 april 2010 om 09:51  | reageer

  Ton, leuk stuk en mooie voorbeelden van wat voor moois macrofotografie te bieden heeft. Ik doe 80% macrofotografie en het is heerlijk om in je tuin op ontdekkingsreis te gaan. Onvoorstelbaar wat er via je lens aan "nieuwe" onderwerpen voorbijkomt. Succes ermee. Jerry.

 7. gast schreef op zondag 11 april 2010 om 10:44  | reageer

  Misschien is dit meer dichtbij-fotografie dan macro-werk, maar die normering is bijzaak. Je hebt weer een goed verhaal neergezet, dat mij op weg helpt bij de keuze van objectieven. Die combinatie van 200mm met extension tube was mij voor dit werk nog niet bekend.

  Foto 1 is mijn favoriet, in foto 5 zie ik meer het werk van een designer, maar iets meer macro ( vrolijk )zou deze foto waarschijnlijk interessanter maken.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 10:58  | reageer

  @Hypnotixed
  Het is meer als 'n kwinkslag bedoeld. Het ligt zeker niet in mijn lijn iets te verkondigen. Maar je maakt er nogal een ophef over...

  @Edward
  Deel 3 wil ik voornamelijk wijden aan de foto's die ik heb geschoten op de Beijing Panjiayuan markt met de EF 100 f/2.8 macro.

  @Johannes Klapwijk
  De foto's zijn niet allemaal even sterk; foto 1 en 2 zijn ook mijn persoonlijke favorieten. Deel 2 belooft spectaculairder foto's.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 11:08  | reageer

  @gast
  Noem het dichtbij-fotografie als je wilt. Zelf hou ik het op macro. Zoals in mijn blog verwoord ben ik niet zo gefocused op extreem close of een libelle kamerbreed in beeld maar probeer mijn fascinatie voor de natuur middels macro- of (zo je wilt) dichtbijfotografie te verbeelden.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 11 april 2010 om 11:43  | reageer

  ohw.. en ik kan het toch niet laten even te corrigeren:
  @Besie: het is een zweefvlieg, geen wesp knipoog

 11. Hypnotixed
  Hypnotixed schreef op zondag 11 april 2010 om 11:55  | reageer

  @tonv: De laatste tijd kom ik wel vaker van dit soort opmerkingen tegen en begin mij daar steeds meer aan te ergeren. Maar goed, misschien was mijn opmerking ook wel wat overdreven. Zal wel door het vroege tijdstip zijn geweest.

  Verder wel mooie foto's trouwens. Misschien de komende tijd ook zelf eens wat gaan proberen in deze tak van fotografie. (toch even een on-topic opmerking)

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 11:58  | reageer

  @Johannes klapwijk
  Ben altijd weer onder de indruk van jouw kennis op dit specifieke terrein; Ik zag het beestje voor een bij aan. Bedankt voor de helderheid!

 13. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 11 april 2010 om 13:17  | reageer

  Toffe foto's, de eerste foto vind ik de beste.

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 11 april 2010 om 14:16  | reageer

  Ton, ik ga voor foto 2, waarin je het mooist speelt met scherpte en onscherpte en vooral ook met de kleur van de onscherpte. Foto 3 (het blad) heeft ook wel iets, maar is naar mijn gevoel te netjes geënsceneerd. De foto van de zweefvlieg (dank, Johannes) is technisch en qua compositie prima, maar mist wat aan kracht. Het is een knappe foto van een beestje op een bloem.

  Ik ben benieuwd naar het vervolg.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 14:33  | reageer

  Hypnotixed
  Dank je, ik kan weer wat opgelucht ademhalen.

  @EdC
  Een reeks met sterke beelden maken in deze tak van sport is geen sinecure. Ik sta volledig achter deze serie van vijf waarbij ik me realiseer dat ze niet allemaal even sterk zijn. Sowieso bedankt voor kritische opmerkingen want dat voedt alleen maar m'n honger naar een nog hoger niveau! Naar mijn gevoel zijn de foto's in deel 2 alweer verrassender. Nog even wachten Ed...

 16. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zondag 11 april 2010 om 15:31  | reageer

  Weer prachtige fotos. Nr 1 is mijn favoriet.
  Wat voor tas neem je mee bij een trip door de natuur?

  Zelf heb ik een Tamrac aero 80 backpack. Hierin zit dan een canon 40d, Tamron 17-50, canon 70-200, flitser mecablitz 48 af-1, batterijen, filters.

  De nadelen zijn:
  -niet snel toegang tot mn apparatuur
  -een beetje te krap, neem ook graag een broodje en drinken mee. (en geen vriendin die mn eten kan dragen helaas. vrolijk )

  Waar, waar is de ultieme tas. Ik ben nog steeds zoekende.

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 16:17  | reageer

  @Lucien
  Dank je voor je reactie; foto 1 is ook mijn favoriet. De ultieme tas bestaat volgens mij niet. Momenteel ben ik in het bezit van een Lowepro vertex AW 200 waarin ik m'n 5D II en 40D (met lens erop) kan meenemen en daarnaast nog zo'n 4 tot 5 lenzen. Er is ook een apart vak voor een laptop. Ik kan dus best een vracht gear meenemen maar m'n rug jammert ook aan het eind van de dag.

  Omdat ik een prime shooter ben moet ik regelmatig van objectief wisselen, iets wat best lastig is met dit fototas-concept. Telkens dien ik een redelijk schoon en droog plekje te vinden waar ik de tas vlak kan neerleggen en daarna volledig open moet ritsen. Met mijn voorgaande Safrotto tas was dat iets gemakkelijker maar daar kon ik beduidend minder gear in transporteren.

  Mijn huidige gear: Canon 5D II, 40D, Canon EF 35 f/1.4L, Canon EF 17-40 f/4L, Canon EF 50 f/1.4, Canon EF 100 f/2.8 Macro, Canon EF 135 f/2L en Canon EF 200 f/2.8L (wish list: Canon TS-E 24 f/3.5L MK II, Zeiss Distagon T* 2.8/21)

 18. FrankT
  FrankT schreef op zondag 11 april 2010 om 16:44  | reageer

  Ton ik ben aangenaam verrast, heel anders dan wat je eerder aan bijdragen en foto's liet zien. Leuk! Eerste twee foto's inderdaad prachtig, maar -in tegenstelling tot wat andere reacties misschien- ik ben ook wel erg gecharmeerd van de laatste foto. Juist vanwege het wat minder voor de hand liggende thema: geen bloempje - beestje, maar uitsluitend groen blad. Wel vind ik het voorste onscherpe blad iets afbreuk doen aan de compositie: maakt het net wat onduidelijk naar mijn mening. Ben benieuwd naar de rest van je macro/micro/dichtbij foto's!

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 16:55  | reageer

  @FrankT
  Dank je! Sowieso bemoedigend om een mooie serie met macrofotografieblogs te schrijven. De laatste foto is tijdens de golden hours gemaakt met sterk tegenlicht. Gezien het geringe DOF van de EF 100 f/2.8 macro was het niet mogelijk beide bladen even scherp te fotograferen. Bovendien is de foto uit de hand gemaakt wat de situatie extra bemoeilijkt. Beter dan dit kreeg ik 't niet.

 20. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 11 april 2010 om 17:25  | reageer

  Ton, je blijft me verrassen met je artikelen. Macrofotografie vindt ik een erge leuke tak van fotografie, ik heb me er eigenlijk nog niet aan gewaagd.(ik moet dan wel eerst een macrolens hebben vrolijk)

  Foto 1 is mijn favoriet, al spreekt foto 5 mij ook aan. Ik ben benieuwd naar je volgende delen!

  Top!

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 11 april 2010 om 19:40  | reageer

  @Niels
  Macrofotografie is absolute fun, maak er gewoon een start mee zou ik zeggen! Bovendien heb je daar echt geen macrolens voor nodig; een Kenko extension tube set van 140 euro i.c.m. met een goed objectief en je kunt meteen aan de slag!

 22. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zondag 11 april 2010 om 20:49  | reageer

  Ah volgende delen.. ik heb een idee.

  Een bioluminescent planten/dieren serie. Sommige planten en dieren
  kunnen van zichzelf licht produceren dmv oxidatie van luciferine (pigment). Bijv.:

  Mycena lux-coeli
  Paddestoelen die groeien in Japan tijdens het regenseizoen. Ligt praktisch naast de deur voor jou.

  Panellus Stipticus (517 sec. sluitertijd)
  Lichtgevende schimmel.

  dinoflagellaten

  Een blauw lichtgevend soort plankton.
  Veel ruis helaas bij deze foto.

 23. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 11 april 2010 om 23:01  | reageer

  Die Ton is toch van alle "oosterse" markten thuis. Geweldig mooie foto's wederom. Trouwens de perfecte fototas heb ik ook nog niet gevonden ben nu ongeveer bijna 10 loweprotassen verder en ben nu gestran op een stealth reporter met boven lader.

 24. gast schreef op zondag 11 april 2010 om 23:25  | reageer

  @Ton. Hij viel met net pas op. De foto op de homepage ziet er ook niet slecht uit.

  @Arno. De perfecte fototas zal wel niet bestaan. Ik ben er ook naar op zoek. Ik hou het voorlopig maar op een paar tassen en kijk elke dag opnieuw welke het best bij mijn werk van die dag past.

  @Lucien. Eigen werk?

 25. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 12 april 2010 om 02:15  | reageer

  Zit ik mij ineens af te vragen??? Zou macro fotografie ook plaatsbepalend kunnen zijn? Ik bedoel, jij zit in China en zou het nou mogelijk zijn om macro foto's te maken die echt Chinees zijn, of ik zit in Nederland en wat zouden nu echt typisch Nederlandse macro foto's zijn?

  Misschien is dat wel niet mogelijk hoor, maar ik vraag het me ineens af vrolijk

  Mooi artikel Ton, ik hoop er nog veel van jou hand te lezen.

 26. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 12 april 2010 om 04:06  | reageer

  @Lucien
  Inspirerende foto's van wonderlijke onderwerpen!

  @Arno
  De Stealth reporter is een shoulder bag en ik zweer bij een backpack omdat ik 'm ook op m'n mountain bike mee wil nemen. Da's het snelste vervoermiddel in een vaak dichtgeslibt Beijing (lang leve de economische vooruitgang).

  @Brian
  Macrofotografie kan zeker plaatsbepalend zijn wanneer je bijv. een specifieke planten- of diersoort als onderwerp kiest dat alleen lokaal voorkomt. In deel 3 besteed ik aandacht aan macrofotografie op de Beijing Panjiayuan market met een schier oneindig aanbod aan antiek, porselijn, aardewerk, sieraden, stoffen, beelden, handnijverheid enz. Dat geeft een plaatsbepalend beeld.

 27. Jerry
  Jerry schreef op maandag 12 april 2010 om 07:48  | reageer

  Zelf een viooltje kan onder bepaalde omstandigheden lichtgevend overkomen. En nog meer inspiratiemateriaal voor macrofotografie.

  (eigen materiaal)

 28. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 12 april 2010 om 08:19  | reageer

  @Jerry
  In een boekrecensie heb ik ooit gelezen dat Umberto Eco drie pagina's kan wijden aan het erotiseren van een spijker dus waarom zou een viooltje geen nieuw licht kunnen werpen op macrofotografie. Bedankt voor je reactie!

 29. gast schreef op maandag 12 april 2010 om 09:28  | reageer

  Beste tonv, zou je kunnen aangeven welke foto's gemaakt zijn met de 100mm macro en welke met de 200mm + extension tube? De laatste weten we al, maar ik ben wel benieuwd naar de andere.

 30. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 12 april 2010 om 10:33  | reageer

  @gast
  Met alle plezier:
  Foto 1.4 en 5 = Canon EF 100 f/2.8 Macro
  Foto 2 en 3 = Canon EF 200 f/2.8L + Canon extension tube EF25 II

 31. Jan
  Profiel Jan schreef op dinsdag 20 april 2010 om 13:23  | reageer

  Prachtig stukje Ton, vooral het laatste. Juist als je veel macrofotografie doet, dan verwonder je dat zelfs het eenvoudigste bloemetje zo prachtig gemaakt is. Hoeveel wonderlijker moet dan de Maker wel niet zijn? Geweldig dat je dit schrijft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord