Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 1

zondag 11 april 2010, 08:22 door | 13.221x gelezen | 31 reacties

Aangezien ik geen wintermens ben krijg ik altijd weer de kriebels als de eerste mooie lentedagen zich aandienen. Nu wil ik niet beweren dat je 's winters geen mooie foto's kunt maken maar een zomerse dag inspireert me toch meer dan een berg sneeuw voor de deur. Vooral 's zomers trek ik er regelmatig op uit om in parken en natuurgebieden macrofoto’s te maken. Steeds weer verwonder ik me over de intense kleuren, vormen en patronen die moeder natuur voortbrengt.

Zoals jullie weten is macrofotografie een aparte tak van sport; het vraagt geduld en toewijding. De technische moeilijkheidsfactoren zijn vooral de beperkte scherptediepte van macrolenzen en het scherpstellen. Dat laatste doe ik zonder uitzondering handmatig. Wil je een beetje scherptediepte dan dien je al snel tussen f/8 en f/11 te schieten wat veelal ook hogere ISO's vraagt. Uiteraard biedt een statief uitkomst maar ik vind vooral het vrij kunnen bewegen wel lekker.

Vlieg op bloem


Macro-onderwerpen
In het macrojargon zie je ook weer verschllende stromingen. Er is een beweging die vooral insecten zo groot als monsters fotografeert. Ik behoor niet tot de categorie die een hele middag achter een libel aanholt om die uiteindelijk als een buitenaards creatuur te portretteren. Alhoewel dat vaak fantastische foto's zijn laat ik me daarentegen meer inspireren door kleuren en vormen van bloemen en planten. Maar een enkele keer mag ik ook graag een vlinder of wesp kieken.

Bloem


Lokaties
Het leuke van macrofotografie is dat de wonderlijke kleine wereld begint wanneer je de deur uit bent. Het vraagt even een andere scope maar zodra je de juiste bril op hebt ga je plots overal interessante dingen waarnemen. Een tijd geleden heb ik bijvoorbeeld verweerde roestige putdeksels na een forse regenbui gefotografeerd. De metaalstructuur in combinatie met het opdrogende regenwater gaf schitterende resultaten. Misschien heb ik hier wel een onderwerp voor deel 2, wie weet.

Bloem


Canon 100mm f/2.8 Macro versus Canon EF 200mm f/2.8L + extension tube EF25 II
Twee jaar geleden kocht ik de Canon extension tube EF 25 II waarmee de scherpstelafstand aanzienlijk wordt verkleind en je lens macro-eigenschappen krijgt. Doorgaans gebruikte ik die in combinatie met de Canon EF 200mm f/2.8L. De resultaten waren geweldig maar na een tijdje kocht ik toch de Canon EF 100mm f/2.8 macro vanwege de lovende kritieken. Ondanks dat ik er enorm tevreden over ben moet ik zeggen dat de EF 200mm f/2.8L + EF25 II even scherp is maar een mooier bokeh produceert.

Een ander voordeel van de EF 200mm f/2.8L + extension tube is dat je meer afstand kunt nemen van je onderwerp zodat je makkelijker insecten en vlinders kunt fotograferen zonder ze op te schrikken. Echter, een nadeel van die combinatie is dat je met een redelijk grote en zware lens fotografeert wat weer tot snellere sluitertijden noopt. Geen punt wanneer het licht goed is maar bijvoorbeeld lastig tijdens de golden hours. Maar gelukkig is mijn 5D mark II een meester in ruisonderdrukking.

Blad


Crop versus full frame
Nu ik het over mijn full frame 5D II heb: het nadeel van die camera bij macrofotografie vind ik de beperkte scherptediepte vergeleken met een crop camera zoals mijn Canon 40D. Wanneer ik een statief gebruik grijp ik automatisch naar de 5D mark II, maar voor hand hold-able macrowerk vind ik de 40D toch een betere keus. Vanwege de tricky scherptediepte is de hitrate doorgaans laag zodat je toch flink wat shots moet maken om met een paar echte keepers thuis te komen.

Blad


De Ultieme Designer
Fotografie is mijn absolute passie en ik vind niets heerlijker dan een middag in de vrije natuur en genieten van alle pracht om je heen. Vanwege mijn brede interesse zal macrofotografie niet mijn hoofdmoot worden maar ik zou het voor geen goud willen missen. De natuur is nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron voor creatieven en al snuffelend door mijn database met macrofoto's krijg ik steeds meer ontzag voor de Schepper annex de Ultieme Designer...

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

31 reacties

 1. Hypnotixed
  Hypnotixed schreef op zondag 11 april 2010 om 08:32

  Die laatste paragraaf had je van mij kunnen schrappen. Die had je beter op een andere plek kunnen gaan verkondigen op dit tijdstip (zondagochend). Het heeft niks met fotografie te maken en de mening zijn hier nogal over verdeeld.

 2. MCH
  Profiel MCH schreef op zondag 11 april 2010 om 09:17

  Erg leuk om te lezen! Heel herkenbaar ook. Je hebt mij nieuwschierig gemaakt naar de putdeksel. Ikzelf heb ook een mooi Macro lens en ben er gek op. Maar een insekt zoals jij deze hebt kunnen vastleggen is mij nog niet gelukt. Die foto is echt top. Het geduld inderdaad. Binnenkort ga ik de cursus Macrofotografie van Johannes Klapwijk volgen, tis tijd!

 3. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 11 april 2010 om 09:39

  Hoi Ton, ik ben in het bezit van de 100mm, maar zal genoodzaakt zijn deze niet mee te nemen op onze reis. Ik zal me beperken tot 3 andere zoomlenzen! Ik moet je ook eerlijk bekennen dat ik nog niet echt in de wereld van macofotografie ben gedoken. Dat zal ik vast eens gaan doen. Ik vond je foto's van de market met al die beeldjes geisoleerd uit hun omgeving ook geweldig. Die kans hoop ik wel te krijgen, maar mijn hoofd onderwerp blijft vooral mensen.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 11 april 2010 om 09:41

  Ton: je eerste twee opnames vind ik werkelijk waar prachtig! Een heerlijk kleurenpalet in 1, een heerlijk gebruik van onscherpte in de voorgrond bij 2.

  3 vind ik eerlijk gezegd een beetje een snapshot die een saaie versie van 2 is.

  4 en 5 zijn niet mijn ding, maar dat is een kwestie van smaak.

  Maar nummertje 1 en 2 zijn schoolvoorbeeldjes voor goede fotografie, al is 2 misschien niet echt macro knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.518 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord