Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 2

woensdag 14 april 2010, 08:22 door | 8.459x gelezen | 47 reacties

In deel 1 hebben jullie kunnen lezen dat ik overwoog roestige putdeksels als onderwerp te kiezen voor dit blog. Een bezoek aan de Beijing Fresh Flower Market heeft me op andere gedachten gebracht. De overdekte markt met een overweldigend aanbod aan exotische bloemen en planten is een kleurrijke fantasiewereld wat door de foto's wordt onderstreept. De afgelopen jaren ben ik er regelmatig te gast geweest om me te bekwamen in macrofotografie.

Buiten moet alles nog opbloeien en kleur krijgen en deze markt leek me een uitstekende plek om wat verse macro's te schieten. Het is er niet toegestaan met een statief rond te sjouwen en daarom zijn de foto's uit de hand gemaakt met behoorlijk snelle sluitertijden, sommige shots zelfs met ISO 1600. Dankzij de Canon 5D mark II en wat Photoshop CS4 ruisonderdrukking komen er toch beelden uit rollen zo strak als een pianosnaar. Met mijn Canon 40D was dat niet gelukt.

Bloem


Belichting en settings
Sommige delen van het half transparante dak waren bedekt zodat er alleen plaatselijk goed licht was. Ik heb flink wat materiaal geschoten om van ieder onderwerp een optimaal belichte RAW te krijgen; na elk shot het histogram checken en kleine correcties aanbrengen in de belichtingscompensatie. Ondertussen moet je ISO en sluitertijden nauwkeurig in de gaten houden. Het luistert erg nauw en vraagt om veel geduld en bezieling. Maar goed, het eindresultaat is er dan ook naar.

Bloem


Canon 100 f/2.8 Macro versus Canon EF 200mm f/2.8L + extension tube EF25 II
In deel 1 heb ik al enthousiast verteld over de kwaliteiten van de EF 200mm f/2.8L + extension tube EF25 II. Omdat je met een forse combi werkt is zelfs bij snelle sluitertijden opperste concentratie vereist om scherpe shots te maken. Naast scherpte, microcontrast, stofuitdrukking en kleuren vind ik de overgang scherp naar onscherp ongeŽvenaard. Dat krijg ik met mijn EF 100mm f/2.8 macro niet gedaan. Wellicht met de Canon EF 180mm f/3.5L macro maar ik heb helaas geen ervaring met die lens.

Bloem


Achtergrond van cruciaal belang
Wanneer een objectief in staat is een boterzacht bokeh te creeren is de achtergond van cruciaal belang. Wanneer ik proefondervindelijk de juiste instellingen heb gevonden maak ik daarom steevast meerdere shots van een onderwerp waarbij ik mezelf telkens miniem verplaats. Dat heeft verrassende gevolgen voor de achtergrond in het beeld. Ook moet je leren begrijpen wat het objectief precies doet met kleurovergangen zodat je al een voorstelling kunt maken van het eindresultaat.

Bloem macro


Verrassender, expressiever beelden
In macrofotografie deel 1 kwam in een aantal reacties naar voren dat sommige van mijn macrofoto's misschien wat spannender mogen. Ondanks dat ik het persoonlijk een geslaagde aftrap vond zijn voor dit blog de onderwerpen en de benadering ervan minder voor de hand liggend. Dat heeft mijn inziens verrassender en expressiever beelden opgeleverd. Hoe dan ook, de beleving van beelden is en blijft een subjectieve kwestie. Daarom ben ik erg nieuwsgierig naar jullie reacties.

Bloem macro


Rommelmarkten
In Beijing mag ik ook graag traditionele markten afstruinen. Het aanbod aan antiek, porselijn, sieraden, beelden, aardewerk, stoffen en kunst is een insiprerende wereld voor macrofotografie. In deel 3 wil ik aandacht besteden aan de beroemde Panjiayuan markt in Beijing waar ik afgelopen jaren verschillende keren heb gefotografeerd. Vooral de laatste shooting heeft een reeks met prachtige beelden opgeleverd; anders dan natuur maar zeker niet minder!

Een serie is in mijn visie niet compleet zonder een deel 4 en daar moet ik mijn gedachten nog eens over laten gaan. Die putdeksels met een prachtig verweerd metaaloppervlak spoken nog steeds door mijn hoofd maar ik leg het gewoon even 'onder mijn kussen'; inspiratie komt vanzelf..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

47 reacties

 1. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 14 april 2010 om 11:23

  Ik bewonder steeds weer de fantastische scherpte in veel van je foto's Ton!
  (misschien kan je daar ook eens over uitwijden knipoog )

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 14 april 2010 om 11:47

  Ton: wat een mooi vervolg op je serie over macrofotografie.
  De DOF is inderdaad boterzacht, en wat een mooi kleurenspel!

  Foto4 is mijn absolute favoriet!

  En die extension tube is - zo te zien - een echte aanrader vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 14 april 2010 om 12:26

  @Henk Hulshof
  Dank je voor het compliment. Daar zal ik zeker een keer over uitwijden,

  @Niels
  Zoals ik al zei Niels, je hebt niet per se een macrolens nodig. Een extension tube i.c.m. een goed objectief en je kunt zo aan de slag.

 4. Leo
  Leo schreef op woensdag 14 april 2010 om 13:40

  Persoonlijk vind ik bij 3 en 4 de achtergrond het minst storend. Het minst "druk". (Dat is negatief geformuleerd dat weet ik)
  Als de achtergrondkleuren bij 1 en 2 beter aansluiten bij het hoofdonderwerp, waren die ook rustiger. Maar ook dat is kwestie van smaak. Geel rood paars vind iemand anders misschien wel mooi.
  Dit alles niet om af te katten. Ik probeer zelf ook alleen maar wat. En dat lukt zeker niet beter als jouw foto's vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.454 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord