Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 5

woensdag 26 mei 2010, 22:38 door | 8,749x gelezen | 9 reacties

Voor mijn macro 'bonusblog' heb ik, ondanks een aantal pogingen, slechts een enkel extreem shot kunnen maken. Het is toch een moeilijker opgave dan ik aanvankelijk dacht. Daarnaast heb ik me geconcentreerd op scherp-onscherp effect (achtergronddistractie) door met een wat groter diafragma te werken dan voorheen. Ook heb ik veelal tijdens de golden hours gefotografeerd wat een zachter licht oplevert, iets dat de stofuitdrukking en detailweergave duidelijk ten goede komt.

Iris


Fotogenieke Iris
De iris is een fotogenieke bloem met een prachtige intense kleur paars/blauw en een bijzonder fraaie tekening. Ik had de bloem eerder rond het middaguur gefotografeerd maar de hoge zonstand gooide roet in het eten; de lichte, bijna wiite delen van de bloem raakten overbelicht waardoor tekening in die partijen verloren gaat. Dit is een van mijn beste foto's met perfect bewaarde hooglichten.

Rode bloemknoppen


Rode bloemknoppen
De rode bloemknoppen vond ik in eerste instantie een lastig macro-onderwerp maar met wat zoeken naar de juiste invalshoek kwam er toch een creatief resultaat uit. Hier is duidelijk het scherp-onscherp effect te zien dat volgens mij de foto zijn kracht geeft. De achtergrond vervaagt tot een soort acqarel en het lijnenspel maakt het beeld compleet. Ook hier weer een aangename lichtbalans in de foto.

Iris in de knop


Iris in de knop
De iris in de knop is een prachtig gestileerde vorm; echt een staaltje design van moeder natuur. In deze macrofoto heb ik nog wat sterker dan in foto 1 de achtergrond blurry gemaakt om de fragiele vorm van de irisknop los te maken. De decentrale plaatsing van de plant komt de compositie duidelijk ten goede. Framen is soms lastig tijdens macro's uit de hand omdat het enorme concentratie vereist.

Fragiele distels


Fragiele distels
Via Google maps ontdekte ik vorige week een prachtig park even buiten de vijfde ringweg van Beijing. De afgelopen dagen heb ik daar aan de waterkant van een meertje gefotografeerd waar veel van deze distels staan. Ook in deze foto weer het accent op scherp-onscherp. De fragiele vorm van de distels vind ik hier iets grafisch hebben. De kleuren in de achtergrond geven het beeld een zomers tintje.

Minimalistisch gegeven


Minimalistisch gegeven
Aan de rand van het meertje staan tussen knalgele lelies veel kleine takjes met dit soort pluisjes. Het is een minimalistisch gegeven maar leent zich bij uitstek voor het genoemde scherp-onscherp effect. De groene stengels van de lelies zorgen op de achtergrond voor een prettig decor. De foto's van de lelies vond ik bij nader inzien minder spectaculair dan dit onderwerp. Vandaar deze beeldkeus.

Extreem macroshot


Extreem macroshot
Na wat oefening met de EF 100mm f/2.8 macro + EF25 II extension tube lukte het me om deze foto te maken. Al bij al kostte het me zo'n veertig shots, ruim een uur geduld en een paar pijnlijke 'macroknieen'. Maar met het resultaat ben ik tevreden en ik heb nu de slag te pakken. Het is een bijzonder moeilijke manier van fotograferen door de zeer minieme scherptediepte. Het is echt alle hens aan dek!

De laatste tijd krijg ik steeds meer schik in macrofotografie maar merk ook dat het beslist niet eenvoudig is echt goede foto's te maken. Zeker wanneer je creatief wilt spelen met een scherp onscherp effect luistert scherpstellen erg nauw. Het vereist meer concentratie dan elke andere tak van fotografie. In China zijn we gezegend met mooi licht dus trek ik er de komende tijd vaak op uit!

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

9 reacties

 1. fomu
  fomu schreef op donderdag 27 mei 2010 om 00:25

  Vooral de distels op foto 4 vind ik erg mooi!

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 27 mei 2010 om 07:15

  De laatste foto vind ik de beste die ertussen zit. Ik weet hoe moeilijk het is met de beperkte scherptediepte, zeker als je dan ook nog de extension tubes gebruikt. Jouw favo, foto #1 vind ik dan weer de minste van deze serie. Maar, zoals altijd, smaken verschillen. knipoog

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 27 mei 2010 om 22:10

  Ton, stylistisch gezien vind ik de foto van het pluisje in de rietstengel de beste van deze serie. De laatste foto van het insect op de distel zie ik als een oefening. Voor het mooi mis ik de 'wow' van het macro-effect in de kop van het diertje. De iris in knop heeft een compositie, maar van mij had het gebladerte nog onscherper mogen zijn.

  Overigens, het is nu denk ik de tijd van de macrofotografie. Nu de bloemen bloeien hoor ik veel hobby-fotografen over dit onderwerp praten. Als zij dit lezen, weten ze dat het niet zo heel erg makkelijk is.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 mei 2010 om 18:08

  @ Peter van Veen
  Inderdaad, iedereen heeft z'n voorkeur. Zoals je zegt is het werken met een extension tube een extra moeilijkheidsfactor maar wanneer een shot raak is geeft de extreem geringe scherptediepte vaak een prachtig resultaat.

  @EdC
  De high res JPEG/TIF van de insect is rijker aan detail. Met meer oefening zullen er op termijn betere resultaten uitrollen. Echter, met deze foto ben ik redelijk tevreden. Een fractie meer scherptediepte was wellicht mooier. Met bestaand licht loop je tegen grenzen aan waardoor een ringflitser noodzakelijk wordt voor meer DOF. Heb ik weer iets voor m'n wish list...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.