Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Digitale Spiegelreflexcamera Pre-Fotoshoot Checklist

donderdag 21 juni 2007, 19:56 door | 11.682x gelezen | 3 reacties

Hier is mijn spiegelreflexcamera checklist. Je digitale camera is een hoogwaardig stukje techniek, geschikt om de meest fantastische resultaten te behalen, maar het is slechts een onderdeel van het geheel en zal slechts werken zoals het is ingesteld. Probeer de gewoonte te ontwikkelen om even deze checklist door te nemen voor elke fotoshoot. Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen zoals foto's die geruïneerd zijn door verkeerde camera instellingen.

Zijn je batterijen opgeladen? Check!
Digitale spiegelreflexcamera's zijn volledig van batterijkracht afhankelijk, dus als je ziet dat je batterij leegraakt of nog erger al leeg is, dan zul je vast sneller thuis zijn dan je had verwacht! Ontwikkel de gewoonte om je batterijen op een geregelde basis op te laden. Bij zeer intensief gebruik zelfs na elke fotoshoot. Alleen op deze manier kun je op elk willekeurig moment klaarstaan om te fotograferen. Het is trouwens altijd een goed idee om een reservebatterij op zak te hebben. Maar als je dat doet, zorg er dan ook voor dat deze batterij dan wél opgeladen is!

Formatteer je geheugenkaart Check!
Ondanks dat je wellicht een geheugenkaart hebt met een hoge capaciteit, toch is het een goed idee om je kaart geregeld of voor elke fotoshoot te formatteren. Dit proces zorgt er voor dat je kaart als het ware wordt 'schoongeveegd'. Oude bestanden worden verwijderd waardoor je zoveel ruimte hebt als maar mogelijk is. LET OP: wees er zeker van dat je de foto's veilig hebt overgebracht naar een andere locatie (harddisk, CD of DVD) VOORDAT je gaat formatteren. Want hier geldt echt: weg is weg!

Controleer de ISO waarde Check!
De ISO waarde speelt een belangrijke rol in de digitale fotografie. Het geeft je effectief de mogelijkheid om foto's te maken van bewegende onderwerpen, of onder condities met weinig licht. Dit alles gebeurt door het verhogen van de gevoeligheid van de beeldsensor. Hoewel dit wel een keerzijde heeft (elk voordeel heeft immers zijn nadeel) in de vorm van meer ruis die zichtbaar wordt op de foto in de vorm van een korrelig effect. Het is dus het beste om de ISO waarde zoo laag mogelijk te houden en alleen te verhogen in de gevallen waarbij het echt nodig is. Wen je ook hierbij aan om vooraf even de ISO waarde in je camera te checken. Je wilt de fotografen niet de kost geven die in zonnige omstandigheden vrolijk staan te fotograferen met een ISO van 1600….

Selecteer het juiste bestandsformaat Check!
Digitale spiegelreflexcamera's geven je de mogelijkheid om je foto's op te slaan als verschillend bestandsformaat. JPEG is het populairste formaat en neemt de minste ruimte in beslag. Hierbij kun je dan vaak ook nog kiezen uit de formaten S (small), M (Medium) en L (Large). Elke Digitale spiegelreflexcamera kan echter ook opslaan in RAW formaat. Ik wil hierbij toch pleiten voor dit formaat. Toegegeven, het kost wat meer ruimte en het is wat langzamer (door de bestandsgrootte) en het kost iets meer tijd om het te verwerken tot de definitieve foto. Maar aan de andere kant levert het ook zoveel voordelen op. Alleen het feit al dat je de witbalans en de belichtingscorrectie achteraf nog kan aanpassen is voor mij goud waard! Persoonlijk werk ik vaak met de RAW+JPEG optie. Hierdoor heb ik kleine JPEG bestanden waarmee ik even snel door de foto's heen kan voor een visuele controle.

Zorg voor een volle accu!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

3 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 21 juni 2007 om 20:03  | reageer

  Nuttige checklist, Peter!
  Volgens mij ziet iedereen wel eens één of meerdere punten hiervan over het hoofd. vrolijk

  Overigens kun je ook van een geformatteerde kaart nog foto's terughalen met de daarvoor ontwikkelde rescue software, maar uiteraard is het beter dat soort software niet nodig te hebben!

 2. Michel van den Hoven
  Profiel Michel van den Hoven schreef op zondag 24 juni 2007 om 16:29  | reageer

  Vooral die ISO waarde ben ik in het begin vaak vergeten... :-(
  Hoort zeker thuis in dit lijstje.

 3. specialmini
  Profiel specialmini schreef op dinsdag 4 juni 2013 om 13:24  | reageer

  En vooral ook even checken of je wel een kaart in je camera hebt zitten, dat is tegenwoordig mijn check 1....knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord