Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

DIY: Cactus V5 trigger aanpassen voor Sony HVL-60M flitser

woensdag 17 juli 2013, 16:42 door | 9.270x gelezen | 5 reacties

Toen vorig jaar de Sony A99 camera en Sony HVL-60M flitser geïntroduceerd werden, bleek dat Sony eindelijk van het maffe Minolta flitsschoentje ging afstappen. Wil je als Sonygebruiker draadloos je studioflitsers bedienen of, nog spannender, "strobist-style" aan de slag dan was het tot nu toe de uitdaging om alles aan de praat te krijgen.

Er zijn/waren wat verloopschoentjes en/of kabeltjes nodig en dat maakt de kans op misfires er zeker niet kleiner op. Fabrikant Pixel Pawn heeft voor zover ik weet als een van de weinigen een Sony variant van zijn triggers in het assortiment, die heb ik dan ook een aantal jaren gebruikt.

Foutje


Met inmiddels de Sony A99 en HVL-60M tot mijn beschikking kan ik voor het laten afgaan van mijn studioflitsers gebruik maken van een generiek trigger setje dat ik ooit bij de aanschaf van mijn flitsers kreeg. Voor het draadloos aansturen van de opzetflitser moest ik op zoek naar iets nieuws. Ik kan de Pixel Pawn triggers nog steeds gebruiken, maar heb dan én op de camera én onder de flitser een verloopje nodig, wat het voor mijn gevoel erg onstabiel en minder betrouwbaar maakt.

En daar maakte ik een inschattingsfout.. Ik ging ervan uit dat, omdat de studiotrigger op de camera feilloos werkt, de opzetflitser ook met een willekeurige trigger geschikt voor middencontact aangestuurd kon worden.

Helaas kwam ik er pas na de aanschaf van een Cactus V5 set achter dat het contact van de flitser niet het juiste punt op de receiver raakt. Had ik mijn huiswerk beter gedaan, dan had ik dit kunnen weten, want diverse HVL-60M eigenaren hebben hier online over geschreven. Het voetje van de flitser is wat langer dan gemiddeld omdat er een aantal extra contactpuntjes zitten. Minder handig..

Voetje vs cactus

Oplossing


Geïnspireerd door dit filmpje op YouTube heb ik de stoute schoenen aangetrokken een stanleymes en wat schroevendraaiers opgezocht en ben ik de trigger gaan aanpassen zodat het contact op de flitser en dat op de ontvanger elkaar wel zouden moeten raken.

Voor het gemak heb ik de trigger even uit elkaar gehaald, ik kon alleen het flitsschoentje niet helemaal los krijgen dus achteraf gezien was dit niet nodig geweest. Met het stanleymes heb ik het randje dat ervoor zorgt dat het schoentje niet ver genoeg naar voren kan schuiven weggesneden.

Gevaarlijk stanleymes
Op deze foto was ik nog niet helemaal klaar met snijden,
het hele randje moet weggesneden worden

Met een klein beetje wiebelen schuift de flitser nu ver genoeg door om de juiste punten contact met elkaar te laten maken.

Flitssss

En tadaaa je kunt je HVL-60M flitser gebruiken met een Cactus V5 trigger!

Disclaimer


Uiteraard zijn deze aanpassingen voor eigen risico en vervalt je garantie als je aan de triggers gaat zitten sleutelen. Ikzelf en Photofacts zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade of als het bij jou niet gaat werken.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

5 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 17 juli 2013 om 21:51  | reageer

  Kijk, Antonette 'MacGyver' de Groot aan het werk... Leuk dat het gelukt is!

  (Zeker geen tips over waarom een prismazoeker van een M645 het X-contact blokkeert en een gewone zoeker niet...? Hm? :D)

 2. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 18 juli 2013 om 15:48  | reageer

  @Erik Hahaha, dankjewel! (start nu themesong van desbetreffende serie) Binnenkort deel twee in deze reeks: Hoe krijg ik een Sony flitser aan de praat met een Pocket Wizard? En als bonus: Triggertrap mobile/flash adapter vs Sony flitser.... knipoog Even mijn Zwitsers zakmes zoeken.....
  Helaas geen idee waarom je prismazoeker het contact blokkeert, maar geef me een stuk aluminiumfolie en een bus contactspray en je weet maar nooit....

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 19 juli 2013 om 15:39  | reageer

  Haha, ja, ik wilde dus mijn M645 koppelen aan m'n Pocket Wizards. Die passen niet in de hotshoe, dus heb ik een universeel Hama-blokje met sync-kabeltje. Met de prismazoeker erop doet ie niks en met de gewone zoeker af en toe. Dus ik ga eens op zoek naar alufolie knipoog

 4. Anita Servaas
  Profiel Anita Servaas schreef op zaterdag 20 juli 2013 om 07:19  | reageer

  Hoi Antonette, heb ik je toch nog gemist op de Sony Experience ... Ik "zit" met hetzelfde ... en heb me laten vertellen door gebruikers van dezelfde combi dat de Yongnou CRT 301 en de Phottix Altas II er direct opkunnen. Gr. Anita

 5. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 21 juli 2013 om 12:22  | reageer

  @anita Het was inderdaad een drukke dag met alle workshops, nog net tijd gehad voor een boterhammetje tussendoor! Ok, dank voor de tip, ik had de Cactus alleen al aangeschaft en vond het wel een uitdaging vrolijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord