Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Antonette de Groot

DIY: Eigen achtergrond voor in je (thuis)studio

donderdag 18 oktober 2012, 23:07 door | 43.609x gelezen | 11 reacties

Vind je het leuk om af en toe eens een andere achtergrond dan de standaard witte, zwarte of gekleurde rol papier te gebruiken, maar heb je geen zin om kat en kogel uit te geven voor bedrukte achtergronddoeken? Dan is deze tip misschien iets voor jou.

Witte achtergrond?


Al vele jaren wordt de witte achtergrond voor veel studiofoto's gebruikt en ook de voor de thuisstudio is het achtergrondsysteem met witte rol een van de meest verkochte artikelen. In mijn allereerste Photofacts artikel noemde ik al de trend van gekleurde achtergronden.

Nu, een paar jaar later, zie je zelfs een trend naar fotorealistische achtergronden, zoals mijn generatiegenoten die nog wel zullen kennen van kinderfoto's: Dat je op zo'n hekje ging zetten en dat het bos op de achtergrond gedrukt stond (strand, jungle et cetera).

In de VS zie je dit vooral bij de newborn-, baby- en peuterfotografie veel voorbij komen. Een Nederlandse site heb ik niet kunnen vinden, maar hier kun je een idee krijgen van wat ik bedoel.

Nu vind ik die extreem realistische achtergronden wat ver gaan, maar een leuk patroon voor in de achtergrond vind ik voor de afwisseling geen slecht idee. Je kunt natuurlijk een wand in een bepaald patroon behangen of verven, maar mijzelf kennende ben ik dit al snel weer zat.

Na een poosje te hebben zitten broeden hoe ik eenvoudig - ik ben geen echte doe-het-zelver - wisselende zelf gemaakte achtergronden zou kunnen gebruiken, liep ik bij een van onze grote bouwmarkten tegen een leuk behangetje aan in een schuttingmotief.. Maar dan. Op een grote plaat lijmen? Goed plan, maar ik heb niet de ruimte om die makkelijk weg te bergen. Eigenlijk zou oprollen zoals een standaard papieren rol het meest makkelijk zijn..

Plakband


In navolging van mijn oma's - de ene repareerde alles met plakband, de andere alles met pleisters - leek het aan elkaar plakken van de banen behang mij de beste oplossing. Daarna heb ik de ontstane lap behang aan een houten lat geniet met een nietmachine. In eerste instantie hing ik deze lat op een achtergrondsysteem, maar dit neemt wel heel veel plaats in beslag. Een paar touwtjes aan de muur geniet achter mijn rollensysteem biedt uitkomst.

Achtergrond 8307

Afwerking


Hoewel het effect van het behang mij goed beviel, vond ik het jammer dat ik de onderkant niet kon gebruiken, dit zag er niet echt netjes uit en de achtergrond was hierdoor dus alleen bruikbaar voor een halftotaal of close-up. Dit heb ik opgelost door een losse plint te kopen en deze aan beide zijkanten met een klem vast te maken aan de achtergrond.

Achtergrond 8306

Tips


Het is afhankelijk van de soort papier welk plakband het beste werkt. Bij mijn eerste "schutting"- motief heb ik schilderstape gebruikt en dit werkt prima, bij het "stenen muurtje" heb ik gewoon breed plakband gebruikt, dit werkt ook maar vond ik iets lastiger verwerken.

Bij de "planken" koos ik dus weer voor schilderstape, maar toen ik de volgende morgen in de studio kwam was de hele achtergrond uit elkaar gevallen... Een tweede poging met ducttape bleek een beter idee. Probeer het eerst uit op een baan, dat voorkomt teleurstellingen en extra werk.

Bij het knippen van het behang is het wel van belang dat je rekening houdt met een eventueel patroon. Meet eerst de hoogte die je nodig hebt en tel daar het patroon, dat vermeld staat op de verpakking, bij op. Meestal heb je aan één rol behang voldoende voor een achtergrond van zo'n tweeënhalve meter breed.

Leg de banen behang naast elkaar en kijk of het eventuele patroon goed aansluit. Leg ze dan met de goede zijde onder. Begin met een horizontaal plakbandje bovenaan en sluit het patroon goed aan. Als je dan van daaruit verder naar beneden werkt en de banen goed tegen elkaar aan legt kom je aan de onderkant ook goed uit.

Achtergrond 8313

Plak her en der een strookje plakband horizontaal, dit versterkt de onderlinge samenhang van de banen.

Achtergrond 8317

Als de banen aan elkaar geplakt zijn draai je het hele zaakje om - gelukkig is behang niet zo fragiel als je misschien zou denken - en niet je het op een houten lat.
En zie daar, je heb je eigen achtergrond gemaakt!

Thumbachtergrond


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

11 reacties

 1. Marcel
  Profiel  Marcel schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 07:45

  Leuk artikel. Soms is het helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Je moet er maar op komen. Dank je, van het weekend maar even naar de bouwmarkt. Singing ai ai jippie jippie jee.

 2. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 13:24

  Hallo Antonette,

  Leuk artikel wat weer veel ideeën geeft!

  Groetjes Gert

 3. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 13:54

  Ze ziet er wel wat bleekjes van...

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 21:11

  Ik geniet van dit soort heerlijke low-cost oplossingen.
  Creativiteit gaat boven de portemonnee trekken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord