Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

DIY: Eigen achtergrond voor in je (thuis)studio

donderdag 18 oktober 2012, 23:07 door | 46.310x gelezen | 11 reacties

Vind je het leuk om af en toe eens een andere achtergrond dan de standaard witte, zwarte of gekleurde rol papier te gebruiken, maar heb je geen zin om kat en kogel uit te geven voor bedrukte achtergronddoeken? Dan is deze tip misschien iets voor jou.

Witte achtergrond?


Al vele jaren wordt de witte achtergrond voor veel studiofoto's gebruikt en ook de voor de thuisstudio is het achtergrondsysteem met witte rol een van de meest verkochte artikelen. In mijn allereerste Photofacts artikel noemde ik al de trend van gekleurde achtergronden.

Nu, een paar jaar later, zie je zelfs een trend naar fotorealistische achtergronden, zoals mijn generatiegenoten die nog wel zullen kennen van kinderfoto's: Dat je op zo'n hekje ging zetten en dat het bos op de achtergrond gedrukt stond (strand, jungle et cetera).

In de VS zie je dit vooral bij de newborn-, baby- en peuterfotografie veel voorbij komen. Een Nederlandse site heb ik niet kunnen vinden, maar hier kun je een idee krijgen van wat ik bedoel.

Nu vind ik die extreem realistische achtergronden wat ver gaan, maar een leuk patroon voor in de achtergrond vind ik voor de afwisseling geen slecht idee. Je kunt natuurlijk een wand in een bepaald patroon behangen of verven, maar mijzelf kennende ben ik dit al snel weer zat.

Na een poosje te hebben zitten broeden hoe ik eenvoudig - ik ben geen echte doe-het-zelver - wisselende zelf gemaakte achtergronden zou kunnen gebruiken, liep ik bij een van onze grote bouwmarkten tegen een leuk behangetje aan in een schuttingmotief.. Maar dan. Op een grote plaat lijmen? Goed plan, maar ik heb niet de ruimte om die makkelijk weg te bergen. Eigenlijk zou oprollen zoals een standaard papieren rol het meest makkelijk zijn..

Plakband


In navolging van mijn oma's - de ene repareerde alles met plakband, de andere alles met pleisters - leek het aan elkaar plakken van de banen behang mij de beste oplossing. Daarna heb ik de ontstane lap behang aan een houten lat geniet met een nietmachine. In eerste instantie hing ik deze lat op een achtergrondsysteem, maar dit neemt wel heel veel plaats in beslag. Een paar touwtjes aan de muur geniet achter mijn rollensysteem biedt uitkomst.

Achtergrond 8307

Afwerking


Hoewel het effect van het behang mij goed beviel, vond ik het jammer dat ik de onderkant niet kon gebruiken, dit zag er niet echt netjes uit en de achtergrond was hierdoor dus alleen bruikbaar voor een halftotaal of close-up. Dit heb ik opgelost door een losse plint te kopen en deze aan beide zijkanten met een klem vast te maken aan de achtergrond.

Achtergrond 8306

Tips


Het is afhankelijk van de soort papier welk plakband het beste werkt. Bij mijn eerste "schutting"- motief heb ik schilderstape gebruikt en dit werkt prima, bij het "stenen muurtje" heb ik gewoon breed plakband gebruikt, dit werkt ook maar vond ik iets lastiger verwerken.

Bij de "planken" koos ik dus weer voor schilderstape, maar toen ik de volgende morgen in de studio kwam was de hele achtergrond uit elkaar gevallen... Een tweede poging met ducttape bleek een beter idee. Probeer het eerst uit op een baan, dat voorkomt teleurstellingen en extra werk.

Bij het knippen van het behang is het wel van belang dat je rekening houdt met een eventueel patroon. Meet eerst de hoogte die je nodig hebt en tel daar het patroon, dat vermeld staat op de verpakking, bij op. Meestal heb je aan één rol behang voldoende voor een achtergrond van zo'n tweeënhalve meter breed.

Leg de banen behang naast elkaar en kijk of het eventuele patroon goed aansluit. Leg ze dan met de goede zijde onder. Begin met een horizontaal plakbandje bovenaan en sluit het patroon goed aan. Als je dan van daaruit verder naar beneden werkt en de banen goed tegen elkaar aan legt kom je aan de onderkant ook goed uit.

Achtergrond 8313

Plak her en der een strookje plakband horizontaal, dit versterkt de onderlinge samenhang van de banen.

Achtergrond 8317

Als de banen aan elkaar geplakt zijn draai je het hele zaakje om - gelukkig is behang niet zo fragiel als je misschien zou denken - en niet je het op een houten lat.
En zie daar, je heb je eigen achtergrond gemaakt!

Thumbachtergrond


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

11 reacties

 1. Marcel
  Profiel  Marcel schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 07:45  | reageer

  Leuk artikel. Soms is het helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Je moet er maar op komen. Dank je, van het weekend maar even naar de bouwmarkt. Singing ai ai jippie jippie jee.

 2. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 13:24  | reageer

  Hallo Antonette,

  Leuk artikel wat weer veel ideeën geeft!

  Groetjes Gert

 3. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 13:54  | reageer

  Ze ziet er wel wat bleekjes van...

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 19 oktober 2012 om 21:11  | reageer

  Ik geniet van dit soort heerlijke low-cost oplossingen.
  Creativiteit gaat boven de portemonnee trekken.

 5. Tineke
  Tineke schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 10:55  | reageer

  Er is in Nederland een site met mooie achtergronden.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 11:27  | reageer

  @ Tineke: En volgens mij wil Antonette hier juist laten zien dat het ook voordeliger kan dan op jouw (?) site. Want 89,- ex BTW (!) en ex verzendkosten voor een achtergrond van 2x2 meter, dat moet op de DIY-methode toch voordeliger kunnen...!

 7. Stefan
  Stefan schreef op dinsdag 23 oktober 2012 om 12:49  | reageer

  Mooie tipknipoog
  Deze zal ik het weekend eens gaan uitproberenknipoog
  Bedankt!

 8. Chris
  Chris schreef op woensdag 24 oktober 2012 om 14:10  | reageer

  Leuk idee.
  Om het toch wat steviger te maken kan je ook een "versleten" stuk van je gewone papieren achtergrond gebruiken en daar alles opplakken. Heb je dus een lap van de witte papieren achtergrond waar Antonette het over heeft, mag gerust vuil zijn of kapot, plak het achter het behang en het geheel gaat weer een stuk langer mee.
  Succes.

 9. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zaterdag 27 oktober 2012 om 16:14  | reageer

  Bedankt allemaal voor de leuke reacties! Het idee was inderdaad om het zo portemonneevriendelijk te doen. Als alternatief voor de site van Tineke zou je ook kunnen overwegen om een mooie foto die je zelf hebt gemaakt op spandoek te laten printen. Bij aanbieders als drukwerkdeal ben je dan voor een paar tientjes een mooie achtergrond rijker. En helemaal uniek...

 10. Patricia
  Profiel Patricia schreef op donderdag 23 mei 2013 om 20:05  | reageer

  Goede tips voor deze beginnend fotografe! Ik ben nog wel benieuwd of en zo ja hoe je deze achtergrond op andere locaties dan je eigen huis kunt gebruiken (waar ik dus geen nietjes achter het rolgordijn kan doen)?

 11. Lynx82
  Profiel Lynx82 schreef op woensdag 2 oktober 2013 om 11:30  | reageer

  Inderdaad goeie tips maar ik sluit mij aan bij Patricia. Benieuwd hoe je deze achtergrond op locatie kan gebruiken... ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord